* Наесен ще бъдат одобрени първите проекти, интересът е огромен*

...
* Наесен ще бъдат одобрени първите проекти, интересът е огромен*
Коментари Харесай

Фондът на Дънди върна в Крумовград младежи от Англия 

* Наесен ще бъдат утвърдени първите планове, ползата е голям

* С отпуснатите от компанията по годишния контракт 700 000 лв. ще подменим остарялата ВиК мрежа, споделя кметът на общината Себихан Мехмед 

Пореден годишен рамков контракт за вложения за 700 000 лв. подписаха Община Крумовград и „ Дънди Прешъс Металс ". Подписите си под документа сложиха кметът Себихан Мехмед и ръководителят на Общински съвет Метин Байрамали, изпълнителният шеф на минната компания доктор инж. Илия Гърков и оперативният й шеф инж. Любомир Хайнов. Вложените нови средства през 2019 година ще създадат Крумовград и региона още по-добро място за живот и работа и ще върнат интереса на младежите към района.
„ Споразумението за вложения в обществото, което подписахме с община Крумовград, е към този момент традиция, която подсигурява, че поддръжката на „ Дънди Прешъс Металс “ за развиване на граничния регион ще стане многогодишна “, съобщи инж. Илия Гърков. „ Това е четвърти следващ годишен рамков контракт, в който приоритет са развиването на инфраструктурата и обществени значими обекти в общината и околните до рудника селища. Благодарим на „ Дънди Прешъс Металс “ за огромната поддръжка “, съобщи на собствен ред кметът на Крумовград Себихан Мехмед.
  
- Г-жо Мехмед, община Крумовград и „ Дънди Прешъс Металс ” подписаха следващия  годишен рамков контракт за вложения в обществото. Отново ще бъдат подкрепени значими планови оферти. Как става тяхното систематизиране?
-  Тазгодишният рамков годишен контракт е според меморандум, който подписахме през 2015 година с „ Дънди ”. Всяка година компанията подарява средства за общината, които предпочитано се разпределят за инфраструктура, водоснабдяване, просвета, обучение,здравеопазване, спорт.
Споразумението е към този момент традиция, която подсигурява поддръжката на „ Дънди Прешъс Металс “ за развиване на региона. Проектите, които се финансират, са препоръчани от Община Крумовград и подкрепени с решение на Общинския съвет. По този начин искаме да повдигнем стандарта на живот в общината и да се развиват нещата по - добре за хората. 

- По-голяма част от средствата са за възстановяване на   инфраструктурата. Кои обекти ще бъдат финансирани т. година?  

- Средствата т. година предпочитано са за промяна на вътрешно - водопроводната мрежа особено в Крумовград. Ще стартира промяна на ВиК мрежата на седем улици, от които за 4 към този момент имаме подписани контракти за рехабилитация. Това са " Тракия ", " Раковски ", " Беломорска " и " Капитан Петко ". Това са най-старите тръби, които дават най-честите повреди и най-вече се отразяват на здравето на жителите, тъй като са етернитови, азбестови тръби. Те са амортизирани, тъй като не се сменяни повече от 40 години. Предвидената рехабилитация на улици в града включва нов асфалт и бордюри.
Подписаният контракт включва още 188 100 лева.за отчасти финансиране на построяването на улица в
казармено – жилищния  район. И не на последно място, отпуснати са и над 30 хил.лв. за монтаж на пилони за улично осветяване по съществуваща инфраструктура  в село Полковник Желязово.

- В контракта е заделена и сума за инженерно планиране и създаване на музейна експозиция „ Ада тепе “. На какъв стадий са дейностите и по кое време вероятно музеят ще стартира да посреща гости?  

- Средствата са 35 400 лева и ще са за планиране за преустрояване на пространства на част от постройката на Младежкия дом  или Общински детски център в този момент, който се намира в парка. Част от този център ще бъде трансфорат в музей. Изложбената зала ще бъде в някогашната сладкарница на Младежкия дом, там ще бъдат показани всички експонати  и археологията от Ада тепе с малко интерактивно показване. Проектантите от София към този момент са на място и работят. Общината има и различен план за дотъкмяване на третата част на парка, в който желаеме да изградим велоалеи, скейтборд и музей навън. 

- И тази година са планувани средства за културни и спортни действия.  Кои  читалища, танцови  клубове и спортни прояви  ще получат финансиране?  

- Сумата е 43 000 лева По 4 500 лева ще бъдат предоставени  на Фолклорен  ансамбъл „ Изворче ”, който навърши 25 година, и на фолклорна група „ Демет ” за  участието им  в интернационален фолклорен фестивал Айвалък, Турция. Тук желая да допълня, че със съдействието  на " Дънди "  ансамбъл „ Изворче ” направи за юбилея превъзходен филм, който към този момент е качен в Ютюб и показва пред света благосъстоянието на нашите родопски гласове и гения на нашите деца.  
 През тази година с по 2-3 хил.лв. ще бъдат подкрепени читалище „ Кирил и Методий-1952 “ от Егрек за присъединяване в 8-ми Балкански шампионат по фолклор „ Жива вода “ в Хисаря и Пенсионерски клуб „ Млади сърца “ за показване на Национален фестивал в Бургас. Над 10 000 лева финансова поддръжка ще получат танцовите клубове ”Ритмика ”, „ Жарава ” и  „ Китка ” за участия в надиграване в Албена и интернационален фестивал. За отбелязване на 90-годишния празник на читалище „ Бяло море “ в Черничево са отпуснати  2 000 лева Същата сума е заделена за носии за танцовата група към читалище „ Народни будители “ в Аврен.  С  4 000 лева ще бъде подкрепено провеждането на селищни празници в община Крумовград, 10 000 лева са плануваните средства за концертна стратегия на обичайния есенен панаир „ Сеид баба “ в  Крумовград. 
За присъединяване във футболни шампионати и шампионати на ФК „ Левски ”(Крумовград) са  осигурени 5 000 лева

- В допълнение по този  договор ще бъдат обезпечени от „ Дънди ” още 500 000 лева за поддръжка на МБАЛ „ Живот+ “ Крумовград. За какво съответно ще бъдат изразходвани?

- Като всички общински лечебни заведения и нашата е на ръба на оцеляване. С парите, които компанията ще даде, тя освен  ще добие различен образ, но ще помогне да задържим лекарите и медицинските фрагменти, от които имаме потребност.
И още нещо. Община Крумовград завоюва план по стратегия за  трансгранично съдействие България - Гърция за създаване на медицински център, той към този момент  е подготвен и се намира в един от секторите на болничната постройка, която пустееше. Чакаме в скоро време приемателната  комисия. " Дънди " се съгласи да обезпечава и средства за 2-3 лекари или по 7 хиляди лева на месец за медицинския център като медиците ще обслужват както служащите и чиновниците на компанията, по този начин и локалното население. 
По меморандума чакаме да заработим и за профилактичните прегледи на възрастното население.

- Освен годишните рамкови контракти сред община Крумовград и ДПМ, златодобивната компания ще влага 5 милиона $ за бизнеса на Крумовград. Проведе се и първата разяснителна среща на 9 април. Каква е задачата на учредения Фонд за дребен и междинен бизнес?  

- Това е фондът, за който аз като кмет на общината доста настоявах да бъде включен в меморандума. 
Идеята е посредством него да се развие локалния бизнес по този начин, че след отдръпването на „ Дънди прешъс ” да не се стигне до икономическа и обществена рецесия.
Първата разяснителна среща за фонда при започване на април  в Крумовград мина при претъпкана зала, участваха десетки хора. За финансиране могат да аплайват единствено компании, регистрирани в Крумовград или физически лица с адресна регистрация в общината. При утвърждение кандидатствалите за финансиране от Фонда ще получат 50 % от небходимата сума за осъществяване на плановете си като грант от „ Дънди прешъс металс ”, а останалите 50 %  – като банков заем при облекчени условия. Одобрението на всеки план ще става от Управителния съвет на съдружие сред " Дънди " и Община Крумовград. 

За тази година компанията ще отдели за фонда 1 млн. $.  Очакванията са скоро да проработи и Център за техническа помощ  за искащите да кандидатства за финансиране. В него искащите  ще получават рекомендации и инструкции, както и предварителна оценка за бизнес желанията си.
Надяваме се през август или септември да бъдат признати първите планове по Фонда за развиване на дребния и междинен бизнес, а  до края на тази година те към този момент да бъдат финансирани и да започва тяхната реализация.

- Какви са упованията  на общината, има ли  вече деклариран  интерес?  

- Радвам се, към този момент  има интерес, пристигнаха и първите кандидат-инвеститори. Съвсем скоро имах среща с младежи, които от години живеят и работят в Англия. Чули за този фонд и споделиха, че имат предпочитание да създадат дребна консервна фабрика. Откриване на дребен завод за произвеждане за детайли на климатици и откриване най–малко на 5 работни места, предлага пък млад инженер. Всички това ме обнадеждава, има оживление и мисля, че нещата ще се случват. Районът ни е аграрни и най-вероятно постъпващите планове да са тъкмо в областта на земеделието. Знаете, тютюнопроизводство понижа. Направих срещи с животновъди. Иска ми се благодарение на фонда да бъде построена касапница в общината. След към две години у нас ще навлязат условията месото да бъде добито в лицензирани кланици и Крумовград би трябвало да отговори на това. А също и дребна мандра. Ако тези хрумвания се осъществят, това значи устойчиви  работни места. Апелът ми е, който и където и да е - има ли остатък от пари, да пристигна да ги  инвестира в Крумовград!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР