Наемните работници в Белгия вече официално имат право на четиридневна

...
Наемните работници в Белгия вече официално имат право на четиридневна
Коментари Харесай

Още една страна въвежда 4-дневна работна седмица, но с едно условие

Наемните служащи в Белгия към този момент публично имат право на четиридневна работна седмица. Разликата с други страни, като Исландия да вземем за пример, е, че тези, които я одобряват няма да работят по-малко, оповестява Euronews. Регламентът, който беше направен от белгийското държавно управление още през февруари тази година, към този момент е в действие и това прави европейската страна първата в Европейски Съюз с публично призната по-кратка работна седмица.

Белгийските чиновници, които изберат опцията за четиридневна седмица, ще би трябвало да работят еднообразно количество часове през цялата седмица. Това прави Белгия първата страна в Европейския съюз, и едвам третата в света след Исландия и Нова Зеландия, която публично вкарва четиридневната работна седмица като алтернатива за своите служащи.
 Експериментално: Във Англия 6 огромни компании минават към 4-дневна работна седмица
Експериментално: Във Англия 6 огромни компании минават към 4-дневна работна седмица

Проектът започва през юни и ще продължи половин година

Четиридневната работна седмица в Белгия е друга от множеството други пробни четиридневни работни седмици, въведени в страни като Швеция, Англия и Съединени американски щати. Всички чиновници в Белгия, без значение дали работят в обществения или частния бранш, ще имат избор да работят 9,5 часа дневно в продължение на 4 дни или 8 часа дневно в продължение на 5 дни.

Тоест, те ще запазят същия брой работни часове, само че ще имат свободата да решат да прекарват по-дълги работни дни единствено за 4 дни от седмицата.

Според локалните медии работодателите и чиновниците не приветстват доста добре тъкмо този вид на понижената работна седмица. Компаниите се притесняват, че тя може да докара до организационни проблеми, d синдикатите сигнализират, че това просто ще значи по-голямо натоварване за чиновниците през останалата част от седмицата.
 ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица
ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - управител просвета и вътрешни връзки в ManpowerGroup България, пред Money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР