Наемите на магазини търговските центрове преодоляха натиска от пандемията и

...
Наемите на магазини търговските центрове преодоляха натиска от пандемията и
Коментари Харесай

Наемите на магазините вървят нагоре

Наемите на магазини комерсиалните центрове преодоляха натиска от пандемията и последователно се завръщат на предкризисни равнища. През второто тримесечие на 2022 година те нарастват до 35 евро на кв.м за по-атрактивните пространства във водещи планове в София. Наемите в ритейл парковете се задържат към 10 евро/кв. м в София и 7-9 евро/кв. м в регионалните градове.

Активен пазар на търговски площи и наклонност към повече експанзии, изключително при дискаунт веригите, регистрират от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton в отчета си за второто тримесечие на 2022 година

Пазарът през интервала е постоянен, а наемателите регистрират връщане на приходите им на равнищата от 2019 г. В същото време някои от огромните марки пренасочват експанзията си към разнообразни региони на Централна и Източна Европа поради войната в Украйна, което способства за засиленото търсене на площи. Интересът към моловете е резистентен, само че се следи и фокус върху ритейл парковете. Тази наклонност е резултат и от експанзията на ритейлърите и дискаунт вериги към регионалните и по-малките градове в страната.

“Като цяло през последните месеци следим динамичен и мъчно предвидим пазар на търговски и логистични площи. До огромна степен повода е войната сред Русия и Украйна, която принуди доста компании да затварят обекти на тези пазари, да търсят нови пътища за доставки и реализация на продукцията си. А това е обвързвано и с преосмисляне на проектите им в региона на недвижимите парцели ", заключи Явор Костов, ръководещ сътрудник в компанията.

“В сегмента на комерсиалните площи България остава атрактивна за дискаунт веригите, спортните артикули, дрогериите и локалните оператори на бързооборотни артикули. Това са динамично растящи марки, които се насочват както към огромните, по този начин и към по-малките градове “, добави той.

Ритейл парковете не престават да са атрактивни – както за търговци, по този начин и за вложители в портфолиа от сходни планове. Към средата на 2022 година плановете в развой на създаване или във фаза на обмисляне са 176 000 кв. м. Функциониращите ритейл паркове в страната с отдаваема повърхност над 5 000 кв. м са общо 227 000 кв. м. 

На пазара на логистични площи в София наемната интензивност доближава едно от най-ниските си равнища за последните две години. Причината е дефицит в предлагането на свободни площи, като делът им по отношение на целия пазар към този момент е нищожно невисок.

“През последните месеци следим асимилиране на площи с краткосрочни наеми. Отчасти това се дължи на устрема на доста търговци и дистрибутори да се запасят със артикули и първични материали в отговор на растящата инфлация ", разяснява Жоро Ангелов, управител " Индустриални парцели и развиване на имоти “.

В резултат делът на свободните площи понижава по отношение на равнищата до 2% напролет и 4% от края на 2021 година

Нивото на незаетост се чака да остане ниско в кратковременен проект макар огромния размер ново строителство и капацитет за разгръщане на пазара. Към средата на 2022 година в София са в градеж близо 400 000 кв. м индустриални и складови площи, което е рекорден размер за последните 15 години. Повечето планове са планувани за лично прилагане.

Заради възходящите оперативни разноски, поскъпващото строителство и високото търсене наемите на съвременни логистични площи в София не престават да нарастват и към този момент надминават 4.5 евро/кв. м за приблизително огромни обекти. Наемите за огромни обекти с повърхност над 10 000 кв. м са към 4 евро/кв. м.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР