Надя Тончева е само на 17 години, но вече е

...
Надя Тончева е само на 17 години, но вече е
Коментари Харесай

Българско момиче шокира света! Сензацията

Надя Тончева е единствено на 17 години, само че към този момент е в топ 10 на най-хубавите в Европа по шахмат. Българката завърши на девето място на Европейското състезание по шахмат в Черна гора. С този триумф българката се класира за Световното състезание за дами в Баку.

Не помни за какво и по какъв начин сяда зад шахматната дъска. „ Бях на 7, когато започнах да играя. Не помня какво тъкмо ми е харесало, само че се зарибих доста бързо по играта и не ми е омръзнала ”, споделя тийнейджърката. 10 години по-късно Надя Тончева влезе в дуел с едни от най-хубавите шахматисти освен в Европа, а и в целия свят, и съумя да ги в профил.
-->
„ Оставих си повече сили за последните партии, тъй като взех решение, че са по-важни. Повечето от участничките към този момент бяха относително изморени, до момента в който аз не ”, споделя тактиката си младата шахматистка, написа Нова тв.

Треньорът на Надя - гросмайстор Владимир Тодоров, заложил в построяването на тактика посредством мощна психическа подготовка. „ Да се усеща разкрепостена както се споделя, да няма боязън от загуба, в случай че загуби – загуби, само че да се бори всяка партия. Сега ѝ се е паднало да играе със състезатели от топ 20 в света и получи се ”, споделя той.

Вече има и лицензирана федерация, която работи и се надяваме на тръгнем нагоре. Все отново по-рано имахме двама международни първенци, които в действителност бяха събитие в международния шахмат - Веско Топалов и Антоанета Стефанова ”, сподели Владимир Тодоров. Двамата спортисти са образец за младата ни вяра Надя Тончева. Следващата ѝ цел е подчинение на международната купа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР