Надя Мурад и Денис Муквеге са отличени за усилията си

...
Надя Мурад и Денис Муквеге са отличени за усилията си
Коментари Харесай

Двама активисти срещу сексуалното насилие получават Нобеловата награда за мир

Надя Мурад и Денис Муквеге са отличени за " напъните си за слагане на завършек на потреблението на полово принуждение като оръжие във военни и въоръжени спорове "

Още по тематиката
Активисти за възбрана на нуклеарните оръжия получиха Нобела за мир

Комитетът е избрал организацията всред повече от 300 препоръчани кандидатури
6 окт 2017
Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос получи Нобелова премия за мир

Решението е ненапълно изненадващо, защото се провали спокойно съглашение в страната
9 окт 2016 Двама от водачите на битката против половото принуждение по време на военни спорове са тазгодишните носители на Нобеловата премия за мир. В петък Нобеловият комитет в Осло разгласи, че лауреати на оценката за 2018 година са гинекологът Денис Муквеге от Демократична република Конго и активистката Надя Мурад от общността на йезидите в Ирак. Те получават самопризнание за " напъните си за слагане на завършек на потреблението на полово принуждение като оръжие във военни и въоръжени спорове ", предава Guardian.

В продължение на десетилетия 63-годишният Денис Муквеге се грижи за жертвите на групови изнасилвания в родината си. През 2014 година той получи връчваната от Европейския парламент премия " Сахаров " за независимост на мисълта.

25-годишната Надя Мурад пък употребява персоналната си история – за похищение от бойци на " Ислямска страна " и преобразяване в полова робиня, с цел да даде гласност на нарушаванията на човешките права. Тя също е притежател на премията " Сахаров " – от 2016 година, когато беше отличена дружно със сънародничката си Ламия Аджи Башар, също жертва на полово принуждение. Мурад е вторият най-млад лауреат на Нобеловото отличие за мир след Малала Юсуфзай, която беше на 17 години, когато получи наградата през 2014 година

И двамата носители на наградата тази година " са изложили персоналната си сигурност на риск посредством безстрашно опълчване на военните закононарушения и обезпечаването на правдивост за жертвите ", показват от Нобеловия комитет. Наградата в размер на 9 млн. шведски крони (1 млн. долара) ще бъде връчена на 10 декември, оповестява " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР