Над живописния каньон на река Морака в Черна гора -

...
Над живописния каньон на река Морака в Черна гора -
Коментари Харесай

Черногорската магистрала за никъде

Над живописния каньон на река Морака в Черна гора - измежду най-трудните терени в южна Европа - се извисява съвременна автомагистрала, изграждана от десетки китайски служащи. Правителството разказва дългия 165 км път с редица тунели и мостове като " градежа на века " и път към актуалния свят, споделя Reuters.

Магистралата би трябвало да свърже пристанището в Бар на адриатическия бряг със прилежаща Сърбия. Но когато най-трудната права от 41 км през планините на север от столицата бъде приключена, държавното управление ще би трябвало да се изправи пред сложен избор, споделя Reuters.

Заемът, който Черна гора получи за първия стадий, прати дългът на страната към небесата и накара държавното управление да увеличи налозите, да замрази отчасти повишението на заплатите в обществения бранш и да спре майчинските помощи, с цел да вкара в ред финансите си.

 Милиардните вложения в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа
Милиардните вложения в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Как Пекин ще донесе напредък на балканската стопанска система?

Въпреки тези ограничения се чака дългът на Черна гора да доближи 80 % от брутния вътрешен артикул през тази година, а Международният валутен фонд споделя, че страната не може да си разреши да поеме повече отговорности, с цел да завърши амбициозния план. " Въпросът по какъв начин ще го довършат е голям ", споделя европейски политик, поискал името му да не бъде споменавано. " Мястото им за фискални маневри е извънредно малко. И към този момент това е автомагистрала за на никое място ".

Магистралата е и в сърцето на дебата отновно китайското въздействие в Европа - както и в държави-членки на Европейски Съюз, както и в страни, които имат желание да се причислят - като Черна гора, Сърбия, Македония и Албания.

Пекин усилва икономическото си въздействие с помощта на амбициозния нов " Път на коприната ", а бедните страни в Азия и Африка получават атрактивни заеми и обещания за построяването на инфраструктурни планове, които да ги преобразят.

Заемите разрешават на страните да реализират развиване, което би било невероятно без достъп до голямата китайска хазна. Но страни като Шри Ланка, Джибути и Монголия се оказаха с големите задължения - и би трябвало да разчитат от ден на ден и повече на щедростта на Пекин.

 Китай е новият владетел на Източния блок в Европа
Китай е новият владетел на Източния блок в Европа

Дипломатическото майсторство на Пекин някогашните тласка руски страни към конфликт с Брюксел

Черна гора е първата страна в Европа, която се оказва в сходна позиция - поради мечтаната автомагистрала. " Тази автомагистрала е доста значима за Черна гора. Тя припомня на хората за Тито и дните на солидните социалистически планове в района ", споделя ученият Младен Гржич, подготвил проучване за автомагистралата. " Но това е капан. И в този момент, когато този развой стартира, политиците не могат да го спрат - без значение какъв брой нездравословен може да е той. А и почтено казано, не желаят ".Идеята за изграждане на автомагистрала от брега до Сърбия може да бъде проследена до 2005 година, година преди гласуването за самостоятелност. Правителството се надява, че магистралният път ще поддържа стопанската система на недоразвитата северна част на страната, ще увеличи търговията със Сърбия и ще увеличи пътната сигурност.

Но признавайки, че няма място за повече задължения, държавното управление няма доста благоприятни условия за привършване на идващите три стадия от построяването. Възможността, която наподобява най-възможна, е публично-частно партньорство с компанията, която да построи и ръководи маистралата под 30-годишна концесия. Още през март China Road and Bridge Corporation (CRBC), притежавана от китайската страна, подписа меморандум за съгласие за довършването на плана под тази форма.


" Новият път на коприната " може да сътвори дългови проблеми на редица страни

И да даде опция на Китай да придобие надзор над тях

Но европейските банки се тормозят, че Черна гора ще би трябвало да предложи скъпи гаранции за доходи, което ще усили финансовите ѝ проблеми. " Вече декларирахме на Черна гора, че този модел значи голям риск, който не могат да ръководят ", споделя публично лице от Европейската капиталова банка. Международният валутен фонд пък предизвести, че разновидността с публично-частно партньорство може да отвори пътя към големи условния отговорности. Чуват се и гласове, че е по-добре страната да изчака приемането си в Европейски Съюз преди да приключи автомагистралата -- тогава страната ще има достъп до фондовете от Брюксел. Влизането в блока обаче може да отнеме и повече от десетилетие, въпреки задачата да е 2025 година

Две проучвания - през 2006 и 2012 година - демонстрират, че разновидността с концесията няма да проработи. Първото, извършено от френската компания Louis Berger по поръчка на държавното управление, демонстрира, че всяка година от държавната хазна ще би трябвало да бъдат плащани по сред 35 и 77 милиона евро под формата на дотации. Щатската компания URS пък заключва, че инвестицията в автомагистралата няма да бъде възвърната скоро поради ниския трафик и слаб плануван стопански напредък.

За да бъде оправдана инвестицията, по автомагистрала ще би трябвало да се движат приблизително сред 22 и 25 хиляди автомобила дневно. Дневният поток по най-натоварената права от Подгорица до пристанището в Бар е по-малко от 6 хиляди автомобила.

Черна гора получи €809 милиона заем от Китай. Със средствата ще бъдат построени 85% от автомагистралата. Кредитът е с рента 2%, 20 година матуритет и 6 години гратисен интервал. Условията са положителни, само че толкоз огромна сума натежава на бюджета на страната с население 620 хиляди души. МВФ пресмята, че останалите три стадия, които са през по-лесен терен, ще костват още най-малко $1,2 милиарда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР