Над дузина летовници се качват в кошницата на балон с

...
Над дузина летовници се качват в кошницата на балон с
Коментари Харесай

Туризмът крепи Турция. Как го правят комшиите

Над дузина летовници се качват в кошницата на балон с парещ въздух за пътешестване над наподобяващия на лунен пейзаж турски район Кападокия.

„ Пълни сме, напълно сме резервирани, по тази причина се и усмихвам “, споделя притежателят Мехмет Халис Айдоган преди пътуването рано сутринта – едно от към 140-те, които изпълват небето всеки ден този месец.

След две години на спирания поради ковид туризмът в Кападокия – а и останалата част на Турция – върви към рекордна година, подсилен от срутва на лирата, който направи страната по-евтина дестинация за отмора от доста европейски съперници, написа Financial Times, представен от investor.bg.

Броят на задграничните туристи е повишен с 53% на годишна база през юли, сочат държавни данни, показани в понеделник.

Процъфтяващият летен туристически сезон е благословено облекчение освен за локалните бизнеси, само че и за президента Реджеп Тайип Еродган и неговите представители, които се конкурират да натрупат колкото си може задгранична валута, с цел да поддържат стопанската система.

Нарастващата сметка за импорт на енергоизточници, породена от растежа на международните цени вследствие на войната в Украйна, зарежда възходящ дисбаланс сред вноса и износа на Турция. Това ускорява натиска върху лирата, която се срина от обменен курс от към 8,6 лири по отношение на $ преди година, до над 18 лири за $ сега, изцеждайки валутните запаси на страната.

„ Приходите от туризъм са сериозни в тази среда, с цел да се облекчи натискът “, споделя Селва Демиралп, професор по стопанска система в истанбулския Koç University. „ Правителството трансформира туризма в последната опция за избавление “, споделя още тя.

Последните няколко години бяха сложни за туристическата промишленост на Турция. След рекордни 45 млн. непознати туристи през 2019 година, по-малко от 13 млн. души дойдоха година по-късно и рецесията с ковид взе тежки жертви. Спадът аргументи болежка на разчитащите на туристите морски курорти, както и на Истанбул – известна градска дестинация, и места като Кападокия. 

 Уикенд без хора по улиците в Истанбул и още 30 града в Турция - Свят - DarikNews.bg

Числата се възвърнаха отчасти през 2021 година, достигайки съвсем 25 млн. души, само че разпоредбите за карантина и възбраната за пътувания подсигуряваха, че броят на непознатите туристи е много под пика им.

Подобно на доста бизнеси, Айдоган, чиято Voyager Balloons е междинна най-големите локални компании, предлагащи разноски с  балон, одобриха предлагането на държавното управление за национална скица, която изплаща 60% от заплатите на чиновниците, не можещи да работят поради пандемията.

Той употребява евтините заеми, предлагани от държавното управление, с цел да си помогне да запълни дупката в бюджета си, както и свободното време, с цел да диверсифицира и самичък да стартира произвеждане на балони с парещ въздух. „ Опитахме се да превърнем пандемията в наше преимущество “, споделя той.

Нормалната работа в този момент се завръща с цялостна мощ. Около 220 души дневно се записват за разноските с балони с парещ въздух, които подсигуряват зашеметяващи гледки над необикновените скални обединения и антични църкви.

Тейфик Йолмез, президент на локалната туристическа асоциация Kaptid, споделя, че юли е „ най-хубавото време “ за хотелите в района, въпреки че китайските туристи – които нормално съставляват забележителен дял от посетителите – липсват поради строгите блокади в страната им.

Местата им са запълнени от туристи от други азиатски страни, както и от южноамериканци, европейци и даже американци. Дори руснаците към момента идват макар страховете, че войната на Владимир Путин в Украйна и икономическият удар от западните наказания ще ги задържи вкъщи. Руските гости са втори след германците по посещаемост през първите седем месеца на годината, а британците са малко след тях.

Оя Нарин, началник на Турската асоциация на вложителите в туризма, споделя, че Истанбул най-много се радва на мощна година. „ Истанбул е магически и тайнствен, а интернационалните туристи неотдавна започнаха да го откриват “, споделя тя, добавяйки, че слабата лира има „ значим резултат “.

Туристическите компании, обслужващи интернационалните туристи, са значително предпазени от инфлацията от 80% в Турция и спада на валутата, тъй като цените им се образуват в евро, паундове или долари – или са свързани с интернационална валута. Нарин споделя, че най-големият проблем за промишлеността е наемането на хора.

Приходите от туризъм оказват помощ да се лимитират вредите за турската стопанска система от възходящите цени на силата, само че специалистите споделят, че е малко евентуално да са задоволителни, с цел да решат проблемите на страната.

Миналия месец Barclays поправя прогнозата си за тазгодишния недостиг по настоящата сметка – който отразява несъответствието сред вноса и износа – с 4 милиарда $, до 35 милиарда $ поради по-добрите от предстоящото приходи от туризъм.

Банката обаче предизвести, че тази „ краткотрайна позитивна картина “ ще се промени от есента, когато туристическите доходи намалеят със захлаждането на времето, повишаването на енергийните потребности и заплащанията по външен дълг, които ще наложат напън върху лирата и външните запаси. Миналата седмица Ердоган шокира пазарите, намалявайки лихвите, въпреки че инфлацията продължава да се форсира.

Бизнес притежателите в Кападокия упорстват, че поставят всички старания в борбата да привлекат твърда валута. За разлика от ол инклузив хотелите по морето посетителите на техния район заплащат освен за настаняване, само че и за храна, питиета, таксита, входове за забележителности и действия.

Много хора биват привлечени от нискобюджетните полети и доста по-евтините разходи за пътешестване из Турция, в сравнение с в личните им страни.

На другия завършек на спектъра е да вземем за пример хотел Üçhisar’s Museum Hotel, където стаите стартират на цени от 600 евро на вечер, а гостите, почиващи си в басейна, заплащат еквивалента на 16 евро за Aperol Spritz.

Собственикът Толга Тосун споделя, че промишлеността заслужава самопризнание за обстоятелството, че лирата към момента не се е сринала под 18 лири за $. „ Носим пари в страната “, споделя той.

Миналият месец е бил рекорден за хотела му и по претовареност, и по доходи. „ Заключиха целия свят вкъщи за година и половина “, споделя той и добавя: „ И в този момент всички желаят да пътуват “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР