Над 900 хиляди военнослужещи, близо половин милион запасняци: Египет има

...
Над 900 хиляди военнослужещи, близо половин милион запасняци: Египет има
Коментари Харесай

Най-силната армия в Близкия изток става все по-силна

Над 900 хиляди военнослужещи, близо половин милион запасняци: Египет има една от най-големите армии в света. А в Близкия изток и Северна Африка тя е водеща мощ, написа " Дойче веле ".

В египетската войска служат 920 хиляди бойци и командири, за нея работят 440 хиляди души волнонаемни лица, а броят на запасняците гони половин милион. В настоящия Global Firepower Index тя заема деветото място в света измежду изследваните общо 138 армии.

Въоръжените сили на Египет са мощни освен от позиция на състава, само че и като въоръжение. Те разполагат с 1054 самолета, измежду които 215 изтребителя и 81 бойни хеликоптера. Освен това египетската войска има 4295 танка и 11 700 бронирани автомобила, както и 1100 ракетни установки.

Тези цифри може и да наподобяват скромни спрямо тези на най-мощната войска в света - американската с 2,3 милиона военнослужещи, 13 300 самолета и съвсем 6300 танка. Но в района на Близкия изток и Северна Африка египетската войска уверено е най-силната. Едва след нея се подреждат тези на Турция (11-о място) и Иран (14-о). Най-силната войска в региона на Персийския залив е саудитската - нейните 803 хиляди бойци и командири, 879 самолета и 1069 танка ѝ обезпечават 17-то място в показателя Global Firepower.

Силата - предопределена от кротичък контракт

През последните години Египет се затвърди измежду водещите страни в тази ранглиста. Ако през 2014 година египетската войска заемаше 13-то място, през 2017-та към този момент тя беше девета, което място заема и в настоящото издание на показателя. Нейната мощност има дълга предистория, споделя Гюнтер Майер от Центъра за проучване на арабския свят към Университета в Майнц. " Тя стартира от мирния контракт сред Израел и Египет през 1979-а. Оттогава насам египетските военни годишно получават от Съединени американски щати оръжие на стойност 1,3 милиарда $. Навремето американците са се задължили да оказват поддръжка в този размер както на Израел, по този начин и на Египет. "

При ръководството на президента Абдел Фатах Сиси опциите на египетската войска са разширени. Проучване на Carnegie Middle East Center сочи, че въоръжаването се дължи на голям брой фактори: възходящата опасност за националната и районната сигурност, засиления напън от страна на Вашингтон, съдействието на египетските военни с други сътрудници, изключително с Русия и Франция. Сред факторите е и решимостта на Сиси да предотврати вероятен държавен прелом. " По тези аргументи той упорства за преправяне на египетската военна теория, обезпечаването на оръжие и способността за съдействие със съюзническите армии ", четем на уеб страницата на Carnegie Center. Не е известно обаче дали тези промени са съпроводени от усъвършенствания в областта на образованието, поддръжката и цялостната бойна подготвеност.

Вътрешнополитическата роля на военните

Египетските военни играят значима роля както във вътрешно-, по този начин и във външнополитически проект, споделя Гюнтер Майер. Във вътрешността на страната те са ангажирани най-вече на Синайския полуостров - поради " Ислямска страна " (ИД). " Но макар забележителното военно наличие, държавното управление досега не е съумяло да сложи под надзор или да унищожи джихадистката организация на Синайския полуостров. А това демонстрира, че централни вътрешнополитически проблеми остават нерешени. "

Ситуацията в този район оказва въздействие и върху покупките, осъществявани от армията, добавя мароканският специалист по интернационално право Саид Садики. " Специфичните условия към сигурността на Синайския полуостров са значим фактор за размера и типа оръжия, които се набират за армията. "

Външнополитическите провокации

Основната роля на египетската войска обаче е външнополитическата. В Йемен, където Египет се бори против хутите в границите на предвожданата от Саудитска Арабия интернационална коалиция, армията - по данни на списание " Шпигел " - постоянно прави бомбардировки. Тя играе значима роля и в египетско-етиопския спор във връзка със строителството на една Водноелектрическа централа. За задачата Етиопия желае да отклони обилни количества вода от Нил. " Това ще заплаши водоснабдяването в Египет - ще бъде заплашен животът на съвсем 100 милиона египтяни. Поради това Египет неведнъж е заплашвал да прибегне до военна мощ, в случай че не бъде открито задоволително решение ", споделя Гюнтер Майер.

Задочната война в Либия

Предизвикателства за Египет има и в Либия. След дълги години на революция прилежащата страна се е трансформирала в сцена на интернационална задочна война. Правителството в Кайро се притеснява, че в Либия " Мюсюлманските братя " могат отначало да се провеждат, откакто претърпяха кърваво проваляне в Египет по време на ръководството на Сиси. А в Либия " Мюсюлманските братя " получават поддръжка от Турция и Катар.

" Египетското държавно управление разгласи, че готви и военна намеса в тази задочна война ", напомня още Майер. " Правителството в Кайро работи тясно с държавното управление в заточение в Тобрук, което в тази ситуация на турска военна " инвазия " ще изиска от египетското държавно управление да интервенира с военна мощ. Това ще значи открит спор. "

През последните седмици се видя какъв брой съществено Кайро гледа на подобен сюжет - египетските военни започнаха маневри по египетското средиземноморско крайбрежие. Не е несъмнено обаче дали египетската войска в действителност ще се реши да влезе във въоръжен спор с Турция, споделя Саид Садики. " Въпросът дали армията фактически ще може да способства за смяна на съотношението на силите в Либия в интерес на Египет остава открит. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР