Над 73% от служителите у нас споделят, че са били

...
Над 73% от служителите у нас споделят, че са били
Коментари Харесай

Над 70% от служителите в България са били дискриминирани от работодател

Над 73% от чиновниците у нас споделят, че са били дискриминирани в процеса по асортимент или на работното място. За такива случаи признават и 47% от HR експерти, като измежду най-честите аргументи са възраст, пол и полова еднаквост. Това демонстрират резултатите от анонимно изследване, извършено от nPloy измежду над 900 чиновници и 150 HR експерти в България, съобщи bTV Бизнес Новините.

Инициативи за разнообразие

Над половината (53%) от интервюираните чиновници и 31% от HR експертите признават за безспорна липса на начинания за разнообразие, тъждество и приобщаване в фирмите им. Притеснителен е и фактът, че 70% от фирмите не отделят никакъв бюджет за сходни стратегии. Добрата вест е, че въпреки всичко 50% от експертите по човешки запаси и 76% от чиновниците поддържат потребността от повече вложения в начинания, насърчаващи многообразието и равенството.

Безпристрастен ли е подборът?

Докато множеството експерти по човешки запаси настояват, че в техните компании подборът на фрагменти е неутрален, индикативен е фактът, че цели 47% от интервюираните HR експерти признават, че са имали случай на дискриминация на чиновници. Възраст (24%), пол (14%) и половата ориентировка (13%) са най-често цитираните аргументи.

Дискриминация съгласно чиновниците

Над 73% от участвалите в изследването чиновници разкриват, че са се чувствали дискриминирани при кандидатстване за работа или на работното място. Важно е да отбележим, че възрастта е най-широкоразпространената причина за дискриминация (46%), което се удостоверява и от последните данни на Евробарометър за Европейския съюз. В изследването на nPloy полът и половата еднаквост са идващия по известност фактор с 33%, следван от фамилния статус с 19%.

Дискриминирани ли са дамите и майките на работа?

Почти половината (49%) от HR експертите споделят, че фирмите им нямат открити практики за битка с дискриминирането на дамите по време на бременност или майчинство. Освен това, към 31% от интервюираните чиновници са били очевидци на обстановка, в която тяхна колежка е била дискриминирана въз основа на тези фактори. Тревожно е, че 85% от тези произшествия остават недокладвани. За край, 44% от дамите, минали през бременност, оповестяват, че са се били обект на този вид дискриминация.

Разлика в заплащането сред половете

Над 50% от чиновниците и над 40% от HR експертите признават, че са се сблъсквали със обстановки, при които сътрудници от друг пол, само че с равностоен опит и пълномощия са получавали разнообразни хонорари за една и съща позиция. Допълнително удостоверение идва и от това, че 53% от интервюираните дами споделят случаи, когато сътрудници мъже са получавали по високо възнаграждение за сходна позиция и подготовка.

Тормоз на работното място

Приблизително 59% от чиновниците и 30% от експертите по човешки запаси са били очевидци на неуместни или полови подмятания, ориентирани към сътрудник, като в 44% от случаите са били отправени към жена. Отново съгласно интервюираните множеството от тези случаи остават недокладвани.

Достъп за хора с увреждания

Около 51% от HR експертите и 60% от чиновниците споделят, че в фирмите им не работят чиновници с физически или интелектуални усложнения. Според отговорите им в изследването, над 16% от интервюираните признават, че фирмите им с над 50 чиновници не съблюдават законовата квота съгласно българското законодателство. Близо 50% от HR експертите считат, че работната им среда е изцяло налична за хора с физически и/или интелектуални усложнения или се работи в тази тенденция. Анкетираните чиновници обаче рисуват малко по-различна картина. Според повече от половина от тях (55%) средата не е налична за хора с увреждания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР