Над 650 заявления за обезщетения след градушки са подали земеделските

...
Над 650 заявления за обезщетения след градушки са подали земеделските
Коментари Харесай

Подадени са над 650 заявления за обезщетения след градушки

Над 650 заявки за компенсации след градушки са подали земеделските стопани в страната. Това разгласи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пред БТВ.

Той уточни, че ще се помогне на тези, които са претърпели 100% вреди, като досега най-вече са тежко изумените парцели със слънчоглед и пшеница.

Размерът на компенсациите ще зависи от това дали стопаните имат застраховки.
Градушките са унищожили изцяло към 118 000 декара земеделска земя.

Румен Порожанов означи, че с представители на общините и бизнеса е бил извършен спор за това дали могат да оказват помощ на страната за това да се усъвършенства отбраната от градушки. От техническа позиция, това може да стане посредством разширение на ракетния прийом и там, където не е допустимо да се употребява, отнасяне на облаците със самолети.

Като смяна в учредителен проект се разисква основаването на държавно дружество, което да всмуква доходи от земеделския бизнес и, вероятно, от общините.

„ Ние по никакъв метод не желаеме да кажем, че страната ще се отдръпна от подпомагането на този развой ", акцентира министърът.

Той уточни, че над 220 горски пожара са засегнали над 10 000 дка площи през годината. Порожанов означи, че огромна част от иглолистните гори са заболели - изключително тези под 700 м надморско ниво. Затова и ще се наложи пречистване на към 200 000 дка, от които 50 000 са по-силно наранени от корояди и гъби и са застрашени от изсъхване.

„ По-добра от предходната година се чака да бъде реколтата от пшеница ", разгласи също по този начин земеделският министър.

Добивите са приблизително към 524 кг на декар, което прави сред 5,5 и 5,7 млн. тона с „ доста положително " и „ положително " качество. По-малко от 9% е некачественото жито. Според Порожанов у нас за консумация остават към 1 млн. тона, 500 000 - за фураж и 250 000 - за семена. Останалото се изнася.

По тематиката с другите качества на едни и същи храни в България и в други страни земеделският министър разгласи, че са избрани нови 30 продукта, за които ще се направи инспекция дали са с по-различен състав у нас и в Италия, Швейцария и други страни. След като първият сходен разбор сподели 20% разминаване по етикети, в този момент изобщо няма да се прави физико-химичен разбор. Порожанов призна, че „ може да се третира в някаква не доста огромна степен, че качеството не е същото ", само че в този момент акцент ще бъде разликата в цените, която ощетява българския консуматор:

„ Разлика от 100% не може да се дължи на ставката на Данък добавена стойност "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР