Над 60 процента от земеделските стопанства у нас са изчезнали

...
Над 60 процента от земеделските стопанства у нас са изчезнали
Коментари Харесай

240 000 ферми изчезнали за 10 г. Нивите се увеличили значително

Над 60 % от земеделските стопанства у нас са изчезнали през последното десетилетие, съгласно данни от Анализ на структурата на земеделските стопанства в България. Използваната земеделска повърхност обаче се усилва.

Ако през 2003 година броят на земеделските стопанства е бил над 665 хиляди, през 2010 година той към този момент е малко над 370 хиляди, а през 2020 година броят им пада до малко под 133 хиляди стопанства. Повече от 13 хиляди от тях не стопанисват земя.

Анализът сочи, че за разлика от намаляващия брой на фермите, за обсъждания интервал е установено доста нарастване на употребяваната земеделска повърхност.

През 2003 година тя е в размер на 2 милиона и 905 хиляди хектара. След присъединението на страната към Европейски Съюз ползата към разширение на площите на стопанствата е забележителен и единствено в границите на три години употребяваната земеделска повърхност доближава до над 3 милиона и 600 хиляди хектара, а през 2020 година тя към този момент е 3 милиона  и 959 хиляди хектара.

Анализът удостоверява и от дълго време известното- максимален дял от обработваемата земя у нас е ангажиран от зърнените култури.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР