Над 500 000 чуждестранни туристи ще загуби България от фалита

...
Над 500 000 чуждестранни туристи ще загуби България от фалита
Коментари Харесай

Губим над 500 000 туристи

Над 500 000 задгранични туристи ще загуби България от банкрута на най-стария туроператор в света " Томас Кук ". Това разкри за " Стандарт " един от най-големите специалисти в региона туризма Бранимир Ботев. Той бе заместник-министър, отговарящ за сектора в три държавни управления.

Между 350 000 и 450 000 души са единствено гостите влезнали у нас през " Томас Кук " - Англия. С туристите от подразделенията в Германия, Полша и другите страни отливът ще надвиши 650 000 и ще стигне 700 000.

В последните години всички разбори са показвали неприятното финансово положение на " Томас Кук ". Фалитът на колоса е бил явен още на 15 май, когато " Блумбърг " популяризира финансовия разбор на Сити груп, че действителната стойност на акциите на английския оператор са 0, сподели още Ботев. Той напомни, че все пак министър Николина Ангелкова е обвързала страната ни с компанията.

" Томас Кук " обезпечава " пакетни посетители ", вързани от чартъра до хотела. При малко над 3 милиона туристи, които действително нощуват в България, това значи, че всеки пети посетител в България е бил непосредствено докаран от " Томас Кук ", заяви още Бранимир Ботев. И в случай че за тази година до момента имаме данни за 7-8% спад на туристи, за следващата година би трябвало да се подготвим за отлив от 15-20 на 100, предвижда специалистът.

Кризата ще повлече още 12 промишлености, вързани с туризма. Първият огромен удар ще е върху летищата. " Томак Кук " осигуряваше по 15 чартъра на седмица единствено на летище Бургас. 50 % от чартърите през сезона са на Томас Кук, сподели Ботев. Засегнати ще бъдат още строителният отрасъл и хранително-вкусовата индустрия.

Световната процедура демонстрира, че една неприятна година се компенсира от мининум 2 последващи. Така че, с цел да преодолеем слабия сезон 2019 и да компенсираме упования срив следващата година, ще ни трябват минимум 4-5 години, споделя Ботев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР