Над 450 са заболяванията, свързани с първичните имунни дефицити, и

...
Над 450 са заболяванията, свързани с първичните имунни дефицити, и
Коментари Харесай

Проф. Наумова: Над 450 са заболяванията, свързани с първичните имунни дефицити

Над 450 са болесттите, свързани с първичните имунни дефицити, и съставляват сериозен публичен проблем. Това сподели пред БНР проф. Елисавета Наумова, началник на Специализираната клиника по имунология в Александровска болница, във връзка Седмицата на първичните имунните дефицити, която се отбелязва всяка последна седмица на април, и Световния ден на имунологията – 29 април.

Проф. Наумова акцентира, че през тази седмица се организират безвъзмездни съвещания, като главната част от пациентите са деца.

„ Това са генетични болести и се демонстрират в първите години от живота на децата. Но множеството от случаите се демонстрират във второ или трето десетилетие от живота ни. Проява на първоначални имунни дефицити са честото боледуване от отит, зараза на синусите, пневмонии, рецидиви при кожни циреи, неудовлетворителен резултат от дълготрайно лекуване с антибиотици, както и липса на цялостно възобновяване след заболяване, септични положения, рецидивиращи гъбични инфекции “, сподели тя.

Прегледите включват примитивен обзор и при нужда пациентите се насочват към спомагателни профилирани проучвания по Здравна каса. „ В случай, че бъде сложена диагноза, пациентите се включват в Националния указател на първичните имунни дефицити, който действа от 2017 година и в който има над 200 пациенти. При липса на лекуване у нас, пациентите могат да бъдат ориентирани към лекуване в чужбина “, сподели още проф. Наумова. Експертният център по първоначални имунни дефицити на УМБАЛ „ Александровска “ работи в интензивно съдействие и при спазването на медицинските логаритми, заложени от Функционалния експертен център „ Джефри Модел “.

По думите на проф. Наумова откогато действа Експертния център са диагностицирани над 120 от тези над 200 пациенти. Тя добави, че неонаталният скрининг е един от методите, посредством които се диагностицират първичните имунни дефицити, за които се води диалог с Министерство на здравеопазването да стане народен.

„ Не е регламентирана диагностиката и лекуването на вторичните имунни дефицити и тук има огромен вакуум. Имунолозите сме написали стратегия хората да бъдат диагностицирани в четири стадия от живота си, с цел да могат да бъдат в точния момент диагностицирани и вторичните имунни дефицити “, сподели още проф. Наумова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР