Над 300 хиляди са пълнолетните българи, които твърдят, че са

...
Над 300 хиляди са пълнолетните българи, които твърдят, че са
Коментари Харесай

Повечето българи не вярват на намаленията по празници

Над 300 хиляди са пълнолетните българи, които настояват, че са били пострадали на машинация или фалшификации в интернет. Високи са опасенията от неточни търговски практики преди началото на зимния сезон, само че българите последователно привикват с инстанциите, към които могат да се обръщат. Повече от половината пълнолетни българи няма да почиват тази зима, само че като цяло развиването на туризма у нас се прави оценка високо. Българите всеобщо утвърждават ограничението на пълномощията на частните правосъдни реализатори. Това са част от данните от постоянния експресен сондаж на „ Галъп интернешънъл “ по настоящи тематики. Този път той е отдаден на първо място на въпроси, свързани с потребителските права – поради скупчването на подобен вид проблеми в последните седмици: измамата Спас/Александър, измененията във връзка с частните правосъдни реализатори, инициирани от омбудсмана, започването на проектите за покупки и туризъм в зимния сезон и коледните празници, инспекциите на хранителни артикули и доста други. Сондажът е извършен от 1 до 3 ноември посредством телефонно изявление измежду 805 пълнолетни българи по панелна методика.

5% от интервюираните споделят, че персонално са ставали пострадали на машинация или имитация в интернет. Още един % споделят, че и те, и техни близки са ставали жертва. Тези общо 6% се равняват на малко над 300 хиляди души. Други 4% загатват, че техни близки са били пострадали. В началото на зимния сезон цели три четвърти от българите са съвсем автоматизирано сигурни, че в идните празнични акции и понижения търговците ще са по-скоро неточни.

52% от българите няма да почиват тази зима, 31% от запитаните ще предпочетат България, 13% считат да почиват в България, само че и да отидат в чужбина за зимна отмора, или пътешестване, обвързвано с коледно-новогодишните празници, а 4% загатват единствено чужбина. Като цяло, българите намират, че туризмът у нас върви към по-добро: 68% споделят това, а 18% са на противоположното мнение.

Когато бъдат запитани кой пази потребителските ползи в курортните места, българите дават отговор без изненади – най-много отрасловата Комисия за отбрана на потребителите (40% от споменаванията). Любопитното обаче е, че незабавно по-късно идват медиите (16%), 7% загатват неправителствените организации, а държавната администрация в лицето на отрасловите министерства, се загатва в 5% от случаите. С малко повече споменавания са правоохранителните органи, а 8% споделят, че никой не пази правата на потребителите. Българите очевидно са почнали да разпознават Комисията за отбрана на потребителите, като водеща инстанция към която биха се обърнали при ниско качество на туристическата услуга.

Това се удостоверява и от данните на общия въпрос към кого биха се обърнали българите, когато усещат потребителските си права нарушени, като цяло. 58% от пълнолетните българи избират Комисията за отбрана на потребителите, в случай че усетят нарушени права, при покупка на артикул или прилагане на услуга. Останалите видове администрация са обратно в отговорите, а малко по-напред в всеобщото схващане се подреждат правоохранителните органи (12%) и медиите (11%). Този вид отговори, несъмнено, съдържат прочут автоматизъм.

Националната организация за приходите и организацията за сигурност на храните са другите два отраслови центъра, които се набиват на очи, когато става дума за инспекции в туристическите места. Те изпъкнаха надлежно с 13% и 12% от споменаванията, когато „ Галъп интернешънъл “ попита коя е първата асоциация на българите, когато става дума за инспекции в отминалия летен туристически сезон. Разбира се, при този въпрос най-вече изпъкнаха дейности, като тези на Валери Симеонов (48% от споменаванията).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР