Над 30 хиляди души са арестувани в Салвадор по подозрения,

...
Над 30 хиляди души са арестувани в Салвадор по подозрения,
Коментари Харесай

Преследвания, арести, насилие: какво се случва в Салвадор?


Над 30 хиляди души са задържани в Салвадор по съмнения, че членуват в незаконни банди. В доста от случаите съществуването на татуировка е задоволителна причина да бъдеш вкаран в ареста за месеци.

Обикновено тук мирише на прясно изпечен самун - пред дребната хлебарница, поместена в мазето на баптистка черква в един от бедните квартали на Сан Салвадор. Но в този момент тя е затворена - за неопределен срок. А когато Хуан (името му е променено от редакцията) идва в събота в църквата, там е празно - всичките му сътрудници и другари са били отведени от полицията. " На процедура съм единственият, който към момента не е арестуван ", споделя той в репортаж на немската телевизия ARD.
Редакцията предлага
Татуировките са задоволителни за арест

В хлебарницата са работили осем младежи - всичките са някогашни членове на банди. След като ги напуснали, те били приютени от църквата. Пасторът, който също желае да остане неизвестен, споделя, че църквата извършва подобен план още от 2012 година: млади християни, които излизат от пандиза и желаят да скъсат с предходния си бандитски живот, намират краткотраен подслон в църквата. Защото огромна част от тях нямат фамилии, при което да се върнат. До 25 млади мъже до момента са били подслонени от църквата. " Много от тях страдат от стигматизиране поради предишното си ", споделя пасторът. Той дефинира ситуацията в страната като напрегната. И негови сътрудници пастори са измежду задържаните.

Наличието на татуировка на някоя от незаконните банди, настоящи в страната - като " Мара Салватруча " (MS-13) или " Барио 18 ", е задоволително съображение за полицията, с цел да прави арести. Властите наподобява не се интересуват от това дали арестуваният към този момент е излежал присъдата си. " Дори не се усещат длъжни да показват заповед за арест ", споделя пасторът.

Татуировките на Хуан са съвсем избледнели: числата, татуирани сред пръстите му като отличителна линия на бандата " Барио 18 ", едвам се разграничават. Цели 15 години Хуан е бил член на бандата, в която е постъпил на 14-годишна възраст. За нея е убивал, за което е лежал 10 години в пандиза. След това той се е отказал от закононарушенията и е потърсил избавление в църквата. " Тя ми даде втори късмет ", признава той. Днес Хуан е женен, даже мисли за деца.

Над 30 хиляди са арестувани

Всеки ден в Салвадор стотици хора биват арестувани от полицията. Над 30 хиляди хипотетични членове на банди са задържани. Пред пандизите в страната постоянно се образуват дълги опашки от гости - главно майки и съпруги търсят обезверени своите синове или съпрузи.

Но достъпът до сходна информация е сложен, споделя Рут Лопес от правозащитната организация Cristosal. Основни човешки права систематично се погазват, а независимостта на съдиите въобще не е обезпечена: съдии, които пускат на независимост арестувани от полицията хора, биват упреквани в споразумение с бандите.

Друг проблем се състои в това, че лица, за които обвиняването не може да потвърди съществуването на закононарушение и затова би трябвало да бъдат освободени, биват държани в ареста и след приключването на 15 дни от задържането. И по този начин могат да откарат и 6 месеца зад решетките - до идващото им чуване.

За засегнатите задържането съставлява екзистенциална опасност, защото те губят работата си. Осемдесет % от популацията на страната обаче поддържат властническите дейности на президента на страната Наиб Букеле, който всеки ден се хвали с нови арести.

Салвадор разгласи изключително състояние на 27 март

Много хора в Салвадор изпитват мощна ненавист към бандите. 35-годишният Алфредо Ернандес поддържа твърдия метод на държавното управление: повече от две години той е бил принуждаван да заплаща на една незаконна група рекет от 100 $ на месец. По думите му доста хора са изгубили свои близки, станали жертва на насилието в страната, или пък са били рекетирани като него. Алфредо прибавя, че изпитва облекчение когато вижда по какъв начин в този момент тези хора влизат в пандиза.

Затворът няма да реши проблемите

Пасторът от Сан Салвадор обаче се притеснява, че оповестеното изключително състояние в страната ще докара до още по-стриктни ограничения. Той е уверен, че насилието в Салвадор не може да бъде предотвратено с арести и затвор. С помощта на църквата тези младежи, някои от които са лежали 10 или даже 20 години в пандиза, са имали късмет да се интегрират още веднъж в обществото. Но в този момент биват натиквани назад зад решетките.

По този метод няма да бъде решен казусът с безперспективността и маргинализацията на тези млади мъже, споделя свещеникът и напомня, че в Салвадор няма държавни стратегии за ресоциализация.

Хуан към този момент съвсем не напуща жилището си - от боязън да не бъде арестуван. Той продължава да има вяра в господ, а също и в това, че пекарната ще проработи още веднъж. Макар към този момент да няма сходни изгледи.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР