Над 25 млади таланти от украинската, руската, турската, арменската, еврейската

...
Над 25 млади таланти от украинската, руската, турската, арменската, еврейската
Коментари Харесай

Деца от седем етноса създават заедно „Градина на толерантността“ и откриват съвместна изложба в Пловдив

Над 25 млади гении от украинската, съветската, турската, арменската, еврейската и българската общественост насочат дружно от Пловдив своето обръщение за мир в  Международния ден на толерантността

Петата „ Градина на толерантността “ ще бъде основана в Пловдив в регион „ Западен “ на 16 ноември, от 15.30 ч. Инициативата на фондация „ Заедно “ се реализира взаимно с младежката организация на ОЕ „ Шалом “ – Пловдив всяка есен на Международния ден на толерантността – 16 ноември, когато общностите засаждат алегорично 7 дървета в другите региони на Пловдив. В събитието по традиция вземат участие руснаци, евреи, арменци, италианци, турци и българи, а седмото дърво е за всички останали поданици на града от други народности. Тази година то ще бъде засадено от украински деца. Етно градини има към този момент в регионите „ Централен “, „ Тракия “, „ Източен “ и „ Северен “, петата ще бъде част от парк „ Розариум “ до Гребната база.

От 17 ч. същия ден ще бъде формалното открита и изложбата „ Един град, три религии, седем етноса – от предишното за бъдещето “, с произведения на най-младите създатели на Пловдив от другите етнически общности. Тя ще бъде подредена в галерия „ Пловдив “ на ул. „ Авксентий Велешки “ 20 (сградата на Общински съвет Пловдив). Деца и младежи от 5 до 18 години от различни  народности, които живеят в Пловдив и района, участваха дружно през ноември в първия си взаимен пленер. Посланието, което те насочат от българската столица на културата, е да се запази мостът сред поколенията и образецът за спокойно общуване на етносите в Пловдив да бъде предаден от предишното към бъдещето.

Основен сътрудник на събитието е Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “, чиито ученици също ще показват свои произведения. В креативния развой се включиха и деца от Арт студио „ Приключение “ на украинската художничка Варвара Карнаух в гр. Хисаря. Участниците показват своя взор към живота на общностите, обвързван с историята им в най-стария жив град в Европа. Изложбата се осъществя със съдействието на Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници. Преподавателите от НХГ „ Цанко Лавренов “ – Полина Тодорова и Диана Папазова са ръководителите на пленера и изложбата. Автор на плаката за събитието е Петя Анастасова – експерт по „ Компютърна графика “ в художествената гимназия.

Събитията са част от план на Фондация „ Заедно “ към НФ „ Култура “ по Програмата за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество. Името на плана „ Един град, три религии, седем етноса “ е заимствано от концепцията на известния публицист и сценарист  Анжел Вагенщайн, който е желал да сътвори музей на толерантността в Пловдив. През 2022 година създателят празнува своя 100-годишен празник и бе почетен с премията „ Златен век – огърлие “ на Министерството на културата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР