Варненският апелативен съд организира Ден на отворените врати за учениците,

...
Варненският апелативен съд организира Ден на отворените врати за учениците,
Коментари Харесай

Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълнителна стойност на всеки от нас

Варненският апелативен съд провежда Ден на отворените порти за учениците, участващи в Школата по гражданско обучение " Младежки парламент – Европейски мост “ към ОДК, оповестиха от съда .

Темата на срещата с ръководителя на Гражданското поделение в съда Милен Славов бе " Справедливостта – единствена цел на правораздаването “.

Гимназистите имат изявени ползи в областта на европейските институции и правните науки. Именно тези знания обогати ерудираният им преподавател. ​В началото арбитър Славов изясни символиката на тогата като признак на българските магистрати. Тя внася тържественост и етикеция, само че подсигурява безпристрастността като отстрани характерността на личността, която тази тога покрива. Защото справедливостта има единствено едно лице.

" Ние представляваме нещо нереално – страната. Покривайки самоличността си, изпълняваме функционалностите на древноримската богиня Темида, която се е водела само от правилата на обективността и справедливостта “, разкри гражданският арбитър.

Той описа за въздействието на монархизма върху различен знак на магистратите в Западна Европа – перуките. Ограничаването на безспорната власт на монарха и неговите права да основава и упражнява разпоредбите, и да съди, когато те се нарушават, води до разделянето на управляващите. Това е правилото, който заляга в конституциите на развитите страни.

Учениците и техният преподавател разсъждаваха и върху правилата в Търновската Конституция – единствено преди дни отбелязахме 145 години от нейното приемане. Вече 145 години на българските съдилища е вменена правораздавателната функционалност.

Всеки арбитър би трябвало да е обективен, само че и професионално квалифициран, с цел да дефинира съответната глоба за неспазилия разпоредбите. Опирайки се на нормите на закона, справедливостта не може да бъде изменчива и да зависи от съответни условия, сплотиха се участниците в полемиката.

​Милен Славов напомни думите на Франсис Бейкън " Човек може толкоз, колкото знае “. Затова в случай че най-важно е да бъдем положителни хора, на второ място е да бъдем образовани. Образованието дава спомагателна стойност на всеки от нас, сподели съдията. И насърчи младежите за спомагателните познания, придобивани в школата, която посещават. Той отговори на въпроса за метода, по който съдиите стигат до така наречен вътрешно разбиране, посредством което стигат до вярното решение по делата.

" Първо добросъвестно, точно до най-малките елементи и нюанси изследваме обстоятелствата. След това би трябвало да спазим разпоредбите за доказване – те подсигуряват, че правата на всеки участник в процеса ще бъдат спазвани. После навлизаме в процеса на логическото умозаключение – това са разпоредбите, залегнали в законите. Подвеждаме обстоятелствата под правната норма и по този начин стигаме до законосъобразното и вярно решение. Вътрешното разбиране може да се основава само на обстоятелствата и на правното разследване, то не може да е подвластно на външни фактори “, безапелационен бе Славов. ​

Ръководителят на Гражданското поделение приведе още един откъс – този път от Жан-Жак Русо: " Бъди обективен и ще бъдеш благополучен “. Така арбитър Милен Славов направи самопризнание пред младата си публика: " Не бих заменил съдийската специалност с нищо друго, тъй като тя ми дава изключителната независимост да пребивавам щастливо и почтено всеки ден “. ​

Апелативен съд – Варна има резистентен ангажимент към учениците от Школата по гражданско обучение " Младежки парламент – Европейски мост “. Преди седмици те бяха домакини на самодейността " Децата и опиатите: истина и митове “. А след срещата със арбитър Славов получиха първи инструкции и материали, с които ще се приготвят за симулиран правосъден развой.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР