Над 210 хил. високоплатени служители в България и техните работодатели

...
Над 210 хил. високоплатени служители в България и техните работодатели
Коментари Харесай

Как по-високият осигурителен праг влияе на заплатата

Над 210 хиляди високоплатени чиновници в България и техните работодатели ще дължат по-големи осигуровки от 1 април. От тази дата влиза в действие по-високият застрахователен приход в страната, който беше нараснал с 13.3% до 3400 лева От него ще бъдат наранени главно хора от ИТ бранша, опазването на здравето, консултантския и финансовия бранш, където заплащането обичайно е по-високо.

Служителите обаче се интересуват каква чиста заплата получават в края на месеца и постоянно не знаят по какъв начин се образува тя - каква част от осигуровките се поемат за сметка на работодателя по закон и каква - от наетите. Хората нормално се договарят за чиста заплата, а пък работодателят счита какъв брой ще е брутният разход и какъв брой ще му " коства " служителят (данъци и дължими осигуровки). Договорът се подписва с посочена брутна сума. Тоест растежът на оптималния застрахователен приход на процедура ще усили осигурителната тежест на хората с високи месечни приходи и разноските на техните работодатели.

С покачването на оптималния предел до 3400 лева разходът за осигуровки ще се усили със 130 лева на човек на месец, или общо до 1112 лева на месец, демонстрират изчисленията (виж таблицата) за заплати над прага. Ако са под него, покачването, несъмнено, ще е по-малко. От тези 130 лева на доктрина 75 лева на месец са спомагателният разход за работодателя, само че на процедура евентуално доста от компаниите ще поемат цялата тежест, с цел да могат да запазят чиновниците си. В противоположен случай наетите ще взимат с съвсем 56 лева по-малко месечно.

Досега оптималният застрахователен приход беше 3000 лева, само че от края на идната седмица осигуровките ще се начисляват върху новия таван от 3400 лева След това сумата, която се дължи за осигурителни вноски, се приспада от брутния приход. Така се образува облагаемата с налог общ приход данъчна основа. За остатъка от заплатата над оптималния предел не се начисляват осигуровки, само че сумата влиза в данъчната основа.
Реклама Kакво още се променяБез налог рента - до момента приходите от лихви от банкови депозити на физическите лица се таксуваха с 10%. Този налог обаче по този начин и не оправда упованията при въвеждането му през 2013 година - да се събират по 120 млн. на година от него. Реално постъпленията в бюджета рядко надхвърляха 10 млн. лева С нулевите и даже негативни лихви по депозитите обаче в последно време концепцията му напълно се обезсмисли. По-нисък налог уикенд - размерът му пада от 10 на 3%. Той визира чиновниците и притежатели на компании, които употребяват служебни коли и аксесоари през почивните дни. Повече осигуровки за земеделци - осигурителният приход за земеделските стопани пораства с 270 лева, с което разходът на човек в бранша ще се усили с 95 лева на месец. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР