Миналата година беше белязана от различни природни бедствия - Европа

...
Миналата година беше белязана от различни природни бедствия - Европа
Коментари Харесай

Климатичните промени ще доведат до ръст на застраховането

Миналата година беше белязана от разнообразни естествени бедствия - Европа беше обхваната от тежки наводнения, Америка претърпя извънредно мощна вълна на ниски температури, която беше последвана от сезона на бурите, по време на който удари и ураганът Айда. Сезонът на бурите в Америка предходната година е бил по-тежък от междинното - 21 са били задоволително мощни, с цел да получат име. Годината завърши с ненадейно огромен брой торнада. Според застрахователния колос Munich Re година като 2021 година няма по какъв начин да не окаже въздействие върху застраховките, като компанията чака те да се повишат доста през 2022 година

В годишния си отчет компанията прави калкулации за това каква е била цената на вредите, нанесени от разнообразни бедствия през миналата година. Това дава опция както за анализиране на миналите събития, по този начин и за оформянето на трендове и намирането тук-там с по-голям риск от елементарния. Така да вземем за пример може да се види, че цените за обезпечаване в Европа са непропорционално по-ниски и се чака тяхното повдигане в близко време.

Природните бедствия са нанесли вреди за 280 милиарда $, като единствено 120 милиарда от тях са били застраховани. Това е втората най-висока стойност, като само през 2017 година по-голяма част от общите вреди са били обезпечени - 146 милиарда $. " Най-скъпото " злополучие през миналата година е ураганът Айда, който съгласно застрахователя е нанесъл провали, чийто ремонт би коствал 65 милиарда $. Ураганът обхвана югоизточния завършек на Съединените американски щати и остави 1.5 млн. души без ток, като даже съумя да обърне течението на реката Мисисипи.

В случая на урагана Айда личи и наклонност, която става все по-силно изразена в последните години - доста по-голяма част от инфраструктурата и домовете в Съединени американски щати са застраховани, до момента в който в Европа ситуацията не е същото. Данните демонстрират, че вреди за 36 милиарда $ от общо 65 милиарда, които ураганът, който след това мина в тропическа стихия, са били застраховани.
Реклама Сравненията сред Европа и Съединени американски щати
Положението на европейския континент е много друго от това в Съединени американски щати. Най-скъпото злополучие за предходната година са били наводненията, които обгърнаха Централна Европа. Най-силно ударената страна беше Германия, като елементи части на страната не бяха виждали толкоз мощен и нескончаем дъжд от 100 години. Жертвите на бедствието надминаха 220, а финансовото му отражение също беше тежко - 54 милиарда $, като от тях 40 милиарда са били на немска територия. Само нанесени вреди за 9.7 милиарда $ са били застраховани, демонстрират данни на Асоциацията на немските застрахователи. Това се дължи както на естествено по-ниските равнища на обезпечаване в Европа, по този начин и на извънредно дребното покритие на застрахователни проекти срещу наводнения в Германия.

Според Ернст Раух, основен академик по климата и геологията в Munich Re, от ден на ден хора ще прибягват до застраховки. " Статистиката за бедствията за 2021 година е поразителна, тъй като някои от рисковите метеорологични феномени са от типа, които евентуално ще станат по-чести или по-тежки вследствие на изменението на климата. Сред тях са мощните стихии в Съединени американски щати, в това число през зимното полугодие, или проливният дъжд, последван от наводнения в Европа ", споделя той в изказване, оповестено на уеб страницата на компанията. " Хората към този момент осъзнават, че живеят в рискови региони, за които не са мислили исторически ", изяснява той, добавяйки, че по-малко от 50% от немските парцели сега са застраховани против наводнения. " Очакваме търсенето на застраховка против наводнения да се усили в средносрочен проект вследствие на това събитие ", прибавя пред Financial Times Раух.

Заради неоспоримата съгласно Раух връзка сред климатичните промени и покачването на цената на вредите от естествени бедствия, цените на застрахователните пакети се чака да се повишат. Презастрахователите, които застраховат активите на застрахователните организации, също се чака да покачат цените си. Андреас ван Ембден, анализатор в Peel Hunt, счита, че рискът за собствеността в Европа остава на " доста по-ниска цена " и че покачването им към момента има " накъде да върви ". " От 2017 година презастрахователните компании не са правили никакви пари от презастраховане на имущество ", прибавя Ван Ембден.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Застраховане и осигуряване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР