Вече бе осветлена безобразната схема за 67 млн. лева с

...
Вече бе осветлена безобразната схема за 67 млн. лева с
Коментари Харесай

Алармиране към АДФИ, АОП и посолството на Австрия за схема за 67 млн. с охраната на EVN

Вече бе осветлена безобразната скица за 67 млн. лв. с защитата на енергийни и инфраструктурни обекти на австрийския консорциум EVN. Както първи писахме, сигурността на енергийните доставки сдружението към този момент над 15 години е оставило в ръцете на частната компания „ Кремък ” ЕООД, записана в Стара Загора, без да се съблюдава буквата на закона.

Време е страната да се погрижи за своите ползи, защитавайки правата на жителите, като разнищи детайлно далаверата, която директно касае даже националната ни сигурност, тъй като спирането на електроподаването в болница, да вземем за пример, директно визира живота на хиляди българи, защото EVN оперира в 9 области и на 42 000 кв. км от територията на България.

Затова бе входиран писмен сигнал с приложени голям брой документи до Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), Агенцията за публични поръчки (АОП) и посланика на Република Австрия Нейно Превъзходителство госпожа Андреа Икич-Бьом, в който описваме всички нарушавания на закона по съответния проблем.

В предходните си изявления по абсурда разкрихме, че в портала на АОП на 30 април 2024-а бе оповестена публикация за договаряне без предварителна публикация и подписване на контракт с непосредствено възлагане за защита на имуществото и оборудванията на EVN България.

Правното съображение е член 138, алинея 1 във вр. с член 79, алинея 1, т…., б…. от Закон за обществените поръчки. Предмета на поръчката е „ Надграждане на настоящите охранителни действия на енергийни и инфраструктури и обекти, ситуирани на лицензионната територия на Електроразпределение Юг ЕАД и лицензионната територия на ЕВН България и Топлофикация ЕАД за използване на нова идея, позволяваща ръководство и надзор върху цялостната охранителна активност чрез придобиване на благосъстоятелност върху оборудването, посредством което се прави активността и наблюдаване на дейностите на изпълнителя посредством достъп до съответните данни$.

От оповестените документи излиза наяве, че изложените причини са напълно симулативни и се употребяват за поръчката да бъде предоставена на съответен реализатор, а точно „ Кремък ” ЕООД, която компания охранява EVN в продължение на повече от 15 година

Доколкото е допустимо да се ревизира, излиза наяве, че всички възлагания досега са ставали по еднакъв непрогледен метод, без конкуренция и на цени определяни по неразбираем метод. Истинската причина за публикуването е приключването на периода на контракта сред EVN и „ Кремък ” ЕООД, а не смяната на концепцията за защита.

ПРОБЛЕМИТЕ

Дали австрийските притежатели и българските шефове на сдружението са наясно, че всеки възложител е задължен при приближаване края на периода на контракта да приготви документи за социална поръчка за избор на реализатор?

Конкретната социална поръчка би трябвало да е открита съгласно това, че цената ѝ е 66 559 928.70 лева без Данък добавена стойност за 3 година Няма юридически мотив, който да оправдава този ексклузивен метод на възлагане, посредством който се изключва конкуренцията и се облагодетелства единствено един съответен реализатор.

Възложителят е показал безнаказаност, като не е подготвил в точния момент открита и транспарантна социална поръчка и това ще докара до загуба на всеки един консуматор на услугата на EVN, тъй като сумата от 66 559 928.70 лева без Данък добавена стойност ще бъде платена от жителите на България.

Невярно е заключението, че поръчката не може да бъде разграничена на обособени позиции. От приложените документи е видно, че с изключение на техническата защита с алармена техника, има физическа защита с 160 охранители.

 За частта на физическата защита не може да се твърди, че важат причините за авторско право на интелектуална благосъстоятелност, както и техническа обязаност с съоръжение, което е благосъстоятелност на „ Кремък ” ЕООД. Категорично нарушаване на закона е това, че физическата защита не е изведена като обособена позиция и да бъде предоставена по общия ред на конкурентен принцип.

Зад изказванието за смяна на концепцията за защита посредством основаване на условия за надзор на процесите от страна на EVN и придобиване собствеността на техниката, стои фактът, че за повече от 15 година в които EVN е платила стотици милиони на „ Кремък ” ЕООД, австрийската компания не е придобила собствеността на охранителната техника и по този метод е станала подвластна от една частна компания и от нейните решения.

Имайки поради стратегическото значение на услугата, която предлага EVN, това е неприемливо. Недопустимо е и тази безотговорна политика да се поправя с нови престъпления. Не е законно да възложиш построяването на техническата система за защита на същата компания, която към този момент е построила такава и вместо да я продаде на EVN, на нея ще ѝ бъде заплатено освен цената на техниката, само че и монтажните дейности, които към този момент на процедура са осъществени.

КАКВО ИЗИСКВА ЗАКОНЪТ?

Да се разгласи обществена социална поръчка с три позиции:

– Изграждане на техническа система за защита

– Избор на реализатор за обектите с физическа защита

– Избор на реализатор за защитата с механически средства, мониторинг и реагиране

2. Да се разгласи втора социална поръчка на съображение Чл. 138, алинея 1 във вр. с член 79, алинея 1, т…., б…. от Закон за обществените поръчки като бъде непосредствено поканено „ Кремък ” ЕООД да продължи защитата, само че единствено в частта на техническата защита, където е притежател на техническите средства и софтуера до привършване на построяването на техническите системи за сигурност по 2 позиция от първата социална поръчка.

В името на законността е належащо да бъдат тествани всички обстоятелства и условия по този случаи и при определяне на нарушавания или закононарушения, да бъдат сезирани способените органи.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: ЕВН EVN Австрия АДФИ Андреа Икич-Бьом АОП Кремък ЕООД
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР