Допълнителна пенсия звучи като някакъв щастлив бонус. Всъщност обаче въпреки

...
Допълнителна пенсия звучи като някакъв щастлив бонус. Всъщност обаче въпреки
Коментари Харесай

Втората пенсия е вече тук

Допълнителна пенсия звучи като някакъв благополучен бонус. Всъщност обаче макар името замисълът на универсалните частни фондове е да компенсират понижението на парите, които ще се получават от Национален осигурителен институт. Това стана с пенсионната промяна от 2000 година, с която лицата, родени след края на 1959 година, започнаха да се обезпечават и в частен пенсионен фонд, където отиват 5% от заплатата им, с които се понижава вноската им към държавното солидарно обезпечаване - вместо 18.8 - 13.8%.

Дълги години всичко това звучеше като нещо доста нереално и далечно, а публичният интерес към " втората пенсия " рядко се събуждаше, макар че в бранша всяка година се акумулират основни суми от вноски и той към този момент ръководи близо 19 милиарда лева активи. През септември тази година обаче първите лица, които са се осигурявали в универсалните фондове - родените след 1959 година дами, навършиха пенсионна възраст. По тази линия от универсалните пенсионни фондове са заделени 334 хиляди лева за пожизнени пенсии, 824 хиляди лева за разсрочени и 7 хиляди лева за еднократни заплащания, показват от КФН.

Затова и въпросът в какво и какъв брой сполучливо влагат пенсионните сдружения става все по-голям, тъй като от това зависи всеки обезпечен какъв брой средства ще има по партидата си. А отсам и каква и какъв брой огромна добавка към пенсията си ще получава.
Погледни в партидата
Краткият отговор е, че пенсионните фондове ръководят средствата на осигурителите, като ги влагат в разнообразни скъпи бумаги като акции, корпоративни и държавни облигации, дялове на взаимни фондове и други финансови принадлежности. Детайлна информация за портфейлите се разгласява всяко тримесечие и при предпочитание всеки може да я откри на уеб страницата на своята пенсионна компания. Списъкът с компании, фондове и излъчвания облигации обаче приказва малко на множеството хора.
Реклама
Обобщената картина е, защото до момента пенсионните фондове на практика не изплащаха пенсии, активите през всички години от 2000 година насам порастват. Последните данни на Комисията за финансов контрол демонстрират, че към края на септември активите на всички типове пенсионни фондове нарастват с 14.41% до 18.833 милиарда лева В тях общо са обезпечени 4.827 млн. работещи българи, с ангажимента, че има известно двойно преброяване на хората, обезпечени в два или даже три разнообразни фонда - повсеместен, професионален (където се вършат вноски за ранно пенсиониране на избрани професии) и непринуден (където чиновници или работодатели могат да вършат добави вноски за, нагледно казано, " трета пенсия " ).

При започване на първа работа по трудов контракт, в случай че служителят категорично не избере съответен фонд, той бива разпределен на служебно в един от 10-те фонда. Макар на доктрина всеки да би трябвало да знае кой е той (най-малкото би трябвало да получава годишно извлечение) на процедура има и доста хора, които заради индиферентност нямат такава информация. Това елементарно може да се ревизира с ПИК на Национална агенция за приходите в уеб страницата на институцията. А в случай че човек не е удовлетворен, може да смени фонда с различен, като посети офис на определената от него компания. Вече доста от тях оферират разновидности и за електронно прекачване на партидите.

За да се получи някаква ориентировка за това какво се случва за обезпечените във фондовете е значимо да се гледа натрупването по партидите и доходността. На уеб страницата на пенсионното сдружение пък може да се пресметна ориентировъчно каква пенсия ще се получава след време, при въвеждане на дадени параметри като застрахователен приход и стаж, както и да получи точна информация за натрупването по неговата партида, или какъв брой пари има в нея. Данните на КФН демонстрират, че в универсалните фондове насъбраната сума приблизително на партида е 4168 лева към края на септември, като при мъжете тя е 4356 лева, а за дамите 3967 лева
Забавяща се рентабилност
През тази и предходната година пазарите по света и България изживяват взрив, изключително при акциите, като той надминава 30% рентабилност от началото на 2021 година В същото време универсалните пенсионни фондове тук вършат сред 1 и малко над 6% към края на октомври (виж таблицата), което повдига въпроса за какво това е по този начин. На база две годишна рентабилност, оповестена от Комисията за финансов контрол тя даже пада. Към края на септември междинната е 2.39%, към края на юни е 2.94%, а към края на март беше 3.11% (Виж графиката). Всичко си има своето пояснение.
Автор: Капитал Реклама
Едно от тях е консервативния темперамент на фондовете, което се отразява и на капиталовите им портфейли. Те са доминирани от държавни облигации на България и непознати страни, а доходността по тях, в случай че не негативна, е към нулата през последните години. В последните месеци имаше съмнения на дълговите пазари и повишаване на доходността, което подхожда на спад в цените на облигациите. Пенсионните фондове преоценяват активите си всеки работен ден по по пазарната им стойност, тъй че това се отразява в негативна настояща рентабилност.
Автор: Капитал
Това е и главното пояснение на резултатите от бранша. " През тази година задържащ резултат имаха главно инструментите с закрепен приход (облигациите), като техният принос в капиталовите резултати тази година беше най-малък, най-много в посока редуциране на рисковите награди за редица от класовете облигации в нашите портфейли ", разяснява пред " Капитал " Николай Стойков, основен изпълнителен шеф на " ОББ Пенсионно обезпечаване ".

" Инвестиционните ни резултати за първите 10 месеца от годината слагат 2021 измежду годините с по-висока рентабилност от приблизително геометричната за последните 10 години, както и от основаването не пенсионните фондове до момента. Тези резултати главно са подкрепени от възобновяване и растежа на потреблението, което подкрепя изключителните корпоративни резултати в на процедура всички съществени пазари към този момент няколко тримесечия. Освен корпоративните резултати за растежите на акциите помогнаха и отсрочените упования за по-значими промени в лихвените проценти, които са значим индикатор в моделирането и оценките на този клас активи ", изясни още Стойков.
Николай Стойков, основен изпълнителен шеф на " ОББ Пенсионно обезпечаване ":Пазарната обстановка допуска смяна в портфейлитеПазарните упования, основани на редица пазарни знаци сега, оформят главен сюжет, при който с възобновяване на веригите на доставки и изключването на базовите резултати от смяната на цените на енергийните запаси и суровините през 2021, да станем очевидци на по-ниски от настоящите равнища на инфлация, все пак над междинните за последния стопански цикъл. Този развой, комбиниран с последователното понижаване на ограниченията в поддръжка на стопанските системи от централните банки, допуска прекачване на експозиции от класове облигации към останалите класове активи. Тази капиталова тактика е и в основата на положителните резултати от началото на годината за пенсионните фондове, ръководени от " ОББ Пенсионно обезпечаване ", съпоставени с капиталови портфейли със подобен рисков профил. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Коронавирус 3 Банки и финанси 1 Промишленост 2 Градове 3 Медийна сергия 1 Медийна сергия 2 Медиа и реклама 3 Политика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Тодор Тодоров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР