Над 194 000 руски граждани са избягали в съседните Грузия,

...
Над 194 000 руски граждани са избягали в съседните Грузия,
Коментари Харесай

Над 194 хиляди руснаци са избягали в съседните страни от мобилизацията

Над 194 000 съветски жители са избягали в прилежащите Грузия, Казахстан и Финландия - най-често с кола, велосипед или пешком - през седмицата, откакто съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност, предава Associated Press.

Масовото овакантяване на страната на мъже - сами или със фамилиите или приятелите си - стартира на 21 септември, малко след обръщението на Путин към нацията, и продължи през цялата седмица. В началото бяха разграбени самолетните билети, които внезапно нарастнаха за дребното самолетни компании, които към момента летят от Русия. Но останалите трябваше да заредят колите си и да се наредят на дългите опашки, виещи се по пътищата към границите, цитира news.bg.

Според онлайн услугата Yandex Maps задръстването, водещо до Граничен контролно-пропусквателен пункт Горни Ларс, граничен пункт с Грузия в съветската самостоятелна република Северна Осетия, е било с дължина към 15 километра във вторник. Социалните медии демонстрираха стотици пешеходци, подредени на опашка на контролно-пропускателния пункт, откакто съветската гранична защита смекчи разпоредбите и разреши на хората да минават пешком.

Съобщава се за сходни дълги опашки на някои пропускателни пунктове с Казахстан.

Министерството на вътрешните работи на Грузия съобщи, че над 53 000 руснаци са влезнали в страната предходната седмица, до момента в който чиновници на вътрешното министерство в Казахстан споделиха, че 98 000 руснаци са влезнали в азиатската страна. Финландската гранична работа заяви, че над 43 000 съветски жители са пристигнали през същия интервал. В известия в медиите се споделя още, че 3000 руснаци са влезнали в Монголия, която също граничи със страната.

Руските управляващи се пробваха да спрат потока, като не разрешиха на някои мъже да изоставен и се позоваха на законите за готовност. Практиката не изглеждаше необятно публикувана, само че продължаваха да се носят клюки, че скоро Москва може да затвори границите за всички мъже в боеспособна възраст.

Полицията в Северна Осетия сподели, че спонтанна мобилизационна работа ще бъде основана на Граничен контролно-пропусквателен пункт Горни Ларс, а локалните управляващи потвърдиха пред държавната осведомителна организация ТАСС, че на съветските мъже се връчват повиквателни на Граничен контролно-пропусквателен пункт с Грузия.

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу сподели, че ще бъдат набрани единствено към 300 000 мъже с предходен военен или различен тип боен опит, само че се появиха известия от разнообразни съветски райони, че са събирани мъже отвън това изложение. Това подхрани опасенията за доста по-широк обсег на приканване, изпращайки тълпи мъже от всички възрасти и генезис на летища и граници.

" Има риск да разгласят цялостна готовност ", споделя гражданин на Санкт Петербург, който стигна до Казахстан във вторник. Мъжът, който отхвърли да назове името си, защото се опасяваше за сигурността си, сподели пред АП, че е минал за три дни с кола от вкъщи си до Уралск в северозападен Казахстан покрай границата.

Той сподели, че казаното от Путин по отношение на мобилизацията се разграничават от написаното в неговия декрет, оставяйки място за по-широко пояснение, добавяйки: " Хората се тормозят, че рано или късно ще бъде оповестена обща готовност и никой няма да може да пресече границите. "

Казахстан и Грузия, и двете някогашни руски републики и предлагащи безвизово влизане на съветски жители, наподобява са най-популярните дестинации за тези, които пътуват по суша, с цел да избягат от призовката. Финландия и Норвегия изискват визи.

Грузия, чиято поддръжка за Украйна се вижда от жълтите и сини флагове, украсяващи постройките, както и от графитите против Путин и Русия, е ненапълно обезпокоена от притока на руснаци, изключително откакто страната води къса война с Москва през 2008 година

Опозиционните политици желаеха от държавното управление да предприеме фрапантни дейности против идващите руснаци, от въвеждане на визи до цялостна възбрана за влизане. Такова деяние към момента не е подхванато.

Казахстан наподобява по-гостоприемен. От началото на войната 19-милионната централноазиатска нация пое все по-независим курс от Москва, изключително във връзка с войната в Украйна.

При оповестяването на броя на руснаците, пресичащи границата, министърът на вътрешните работи на Казахстан Марат Ахметжанов сподели, че управляващите няма да върнат вкъщи тези, които заобикалят повикването, в случай че не са в интернационален лист за търсене за престъпни обвинявания.

Президентът Касим-Жомарт Токаев даже подреди на държавното управление си да помогне на руснаците, влизащи в страната му " заради сегашната безнадеждна обстановка ".

" Трябва да се погрижим за тях и да подсигуряваме тяхната сигурност. Това е политически и филантропичен въпрос. Възложих на държавното управление да предприеме нужните ограничения ", сподели той и добави, че Казахстан ще води диалози с Русия по въпроса.

В Уралск доброволци помогнаха на влизащите в града, в който живеят 236 000 поданици. Някои от тях споделиха пред АП, че сервират безвъзмездни топли ястия и оказват помощ на идващите да намерят места за настаняване, които бързо се запълват. Тези, които не могат да намерят жилища или хотелски стаи, могат да прекарат нощта във фитнес зали, сподели един доброволец.

Дилара Мухамбетова, шеф на киното Cinema Park, даже сподели, че идващите руснаци могат да спят в нейното заведение, откакто тя обиколи града и видя доста хора, които изглеждаха изгубени.

" Освободихме една зала, организирахме разпределяне на чай, а доброволци донесоха топла храна ", сподели Мухамбетова, представена от локални медии. " Напълнихме четири киниосалона, (побирайки) общо към 200 души. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР