Над 17% са се увеличили жалбите на потребителите през 2019-а

...
Над 17% са се увеличили жалбите на потребителите през 2019-а
Коментари Харесай

Все повече граждани се жалват пред омбудсмана

Над 17% са се нараснали жалбите на потребителите през 2019-а до омбудсмана по отношение на миналата. Това се показва в годишния отчет за активността на публичния бранител, показан в Народното събрание. Над 22 000 души са се обърнали към институцията с подписки по съответни въпроси.

Пред депутатите Диана Ковачева уточни, че получените тъжби и сигнали през 2019 година са 12 916. В същото време завършените тъжби и сигнали са 13 762. Тя регистрира още, че през предходната година е сезирала 5 пъти Конституционния съд, отправил е четири претенции за тълкувателни решения, 13 законодателни начинания и мнения и е провел 35 кръгли маси и публични полемики. Отправила е 1 823 рекомендации и повече от половината от тях са били изпълнени от страна на институциите.

Според публичния бранител най-вече тъжби на потребителите са против монополните сдружения, като топлофикация, ВиК, енергийните дружества. Сериозен е и процентът на недоволствата против колектори, компании за бързи заеми.

Със 152 гласа " за ", 1 " въздържал се " и без нито един " срещу " Народното събрание одобри годишния доклад на омбудсмана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР