Над 1670 свободни места са останали в гимназиите в столицата

...
Над 1670 свободни места са останали в гимназиите в столицата
Коментари Харесай

След второто класиране в София: Има над 1670 свободни места в гимназиите

Над 1670 свободни места са останали в гимназиите в столицата след второто класиране, по няколко места има даже в най-желаните гимназии. Трябва да се посочи обаче, че като цяло свободните места са по-малко от предходните години, отбелязва БГНЕС. За тях могат да аплайват учениците, които до момента не са признати на никое място, както и тези, които не са удовлетворени от досегашното си класиране.

На процедура няма столично учебно заведение, в което да няма свободни места. От Регионалното ръководство по образованието обаче предизвестяват, че третото класиране е доста рисково, защото, с цел да взе участие в него ученикът би трябвало да се отпише оттова, където към този момент е бил записан.
Две свободни места без квоти има в учебното заведение с най-голям най-малък бал - СМГ.

В софтуерното учебно заведение " Електронни системи " също има две свободни места без квоти. В 91-ва немска гимназия свободните места са четири - две за младежи и две за девойки.

В 164-та испанска има по едно място за юноша и госпожица. Във Втора британска има девет места - пет за младежи и четири за девойки.

В 73-то учебно заведение мястото е единствено едно - за госпожица. В 1-ва британска има четири места за младежи и две за девойки. В 9-та френска - две за младежи и три за девойки. 51-во и 22-ро учебно заведение имат надлежно едно и девет места без квоти.

" В съпоставяне с предходната година тази година са малко, 1673 са свободните места като във всяко учебно заведение има, може да е в една от паралелките, само че в действителност има свободни места. Това трето класиране е нов късмет за триумф на децата, тъй като то е за възпитаници, които имат в себе си оригинала на свидетелството за главно обучение ", показва Ваня Кастрева, шеф на РУО, София, представена от БГНЕС.

Само 63 паралелки от общо 417 са напълно запълнени.

За тези места могат да аплайват тези над 700 възпитаници, които останаха некласирани до момента. Могат да аплайват и деца, които не са удовлетворени от досегашното си класиране. Тези учениците би трябвало да изтеглят свидетелството си за главно обучение от учебното заведение, в което към този момент са признати.

" Балът им да бъде съпоставим с този на учебното заведение, за което аплайват и да има задоволителен брой места. Учениците, които изтеглят документи си, би трябвало да знаят, че тяхното място ще бъде оповестено за свободно на четвърто класиране ", изясни Ваня Кастрева.

Подаването на документи в електронната система или в учебно заведение - гнездо ще е на 26 и 27 юли.

Третото класиране ще излезе на 29 юли. Ако и по-късно останат свободни места, те ще се разпределят на четвъртото или по този начин наречено " директорско " класиране.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР