* Над 130 строителни предприемачи арестувани, сред тях и архитектът

...
* Над 130 строителни предприемачи арестувани, сред тях и архитектът
Коментари Харесай

Беше късче от рая, а погреба стотици. Историята на българката Айлин

* Над 130 строителни бизнесмени задържани, измежду тях и архитектът на постройката, в която живееше българката Айлин

* Правилата за сеизмична интензивност не се съблюдават, няма надзор над градежите, споделят хората в Турция
-->
Младото семейство Айлин и Мустафа Канмаз живееше в една от най-хубавите здания в Антакия, вилает Хатай. 12-етажната " Rönesans Residence “ на бул. “Иньоню “ с 250 жилището е издигната преди 3 години и бе населявана от над 800 души. Сочена е за една от най-модерните жилищни здания в града. В нея имало басейн,  фитнес, зелени пространства.

 Съседка на Айлин с шокиращи разкрития за постройката, рухнала в Хатай: През 2022-ра предизвестих, че... СНИМКИ

 Сега от първокласното здание са останали единствено руини.

А измежду заровените под тях са 28-годишната Айлин, 32-годишният Мустафа, 5-годишната Айза и 7-месечния Мурат. Историята на младата жена от кв. " Диамандово " на ардинското село Бял извор, женена в Хатай, споделя 24rodopi.com. 

Миналия четвъртък от Министерство на външните работи оповестиха, че е открито тялото на търсената българка. След това околните научиха, че са открити и труповете на Мустафа и дребната Айза. Изпод руините на 12-етажната " Rönesans " дълго време се чуваха гласове. Имаше съмнение, че стотици са живи, тъй като постройката е " легнала " и вътре има големи кухи пространства. Затова свекърът и свекървата на Айлин не имат вяра, че снаха им и бебето Мурат са мъртви и упорстват да се ускорят избавителните процедури.

 Специалният екип на bTV в Антакия: Търсят 29-годишната българка и бебето ѝ - bTV Новините

" Хората долу са живи, излиза наяве от температурните им индикатори. Но има голям риск от хипотермия. Спешно се нуждаем от помощ ", молеха дни наред хора, чиито близки са затрупани в " Резиденцията " в квартал " Екинджи ".

 Открити са телата на двама души от фамилията на Айлин от Бял Извор - Новини

Освен Айлин и фамилията й, в " Резиденс " са живеели и ганайският футболист Кристиан Атсу, както и спортният шеф на „ Хатайспор “ Танер Савут. Първоначално бе оповестено, че звездата на Челси и Нюкасъл е открита жива, само че по-късно стана ясно, че това не е по този начин и към момента го търсят. А брачната половинка му  Мари Клер Рупио сподели, че е подала молба до Хатайспор, турските управляващи и английското държавно управление за даване на съоръжение. Сега към този момент ганайският футболист е разгласен за мъртъв.

Още преди година е имало предизвестие, че нещо неправилно се случва с „ Rönesans Residence “ - основата на постройката се движи, вътре има рискови пукнатини, само че ограничения не били взети.Това стана ясно от описа на някогашна обитателка на първокласния жилищен комплекс. Същите терзания изразил през лятото на 2022 година и брачният партньор на Айлин - Мустафа, когато семейство е било на посетители в Кърджалийско. " Не съм експерт, само че виждам, че строителството е некачествено ", споделил Мустафа Канмаз.

„ През 2022 година потърсих помощ от шефа на „ Rönesans Residence “ в Хатай.Той се засмя, като че ли ми се подиграваше. Казах и на съседите си, всички бяха безчувствени. Така „ райското кътче “ стана пъкъл ", споделя пред кореспондент на организация DHA Зекие Барутчу Йиитбашъ. Тя се пробвала да обезопаси жилището си, само че не съумяла, по тази причина се преместила да живее на друго място. Строителен механик, другар на Зекие Йиитбашъ, й споделил след земетресението, че в „ ренесансовата постройка “ имало изсечени колони, арматурните връзки не били по стандартите, бетонът се ронел. „ Ако е правилно, несъмнено е ликвидиране. Да, доста здания са унищожени, само че нито една от тях не е като „ Ренесанс “-овата. Тук бе домът на близо 900 души. Тук живееха доста играчи на „ Хатайспор “, даже Волкан Демирел (бивш известен футболист, народен вратар – б. р.) е бил тук ", споделя Зекие, която е била член на управлението на футболния клуб. 

Защо доста здания рухнаха, а други оцеляха? 

Емблематична стана фотографията на здание, останало непокътнато в най-засегнатия от чудовищния трус град Кахраманмараш.

 Скандална СНИМКА от Турция: Всичко се срина, а тази постройка е непокътната. На кого е тя?!

То се издига посред море от опустошения, умъртвили хиляди хора. Фотото е споделено от Махир Улуташ, ръководител на Управителния съвет на Камарата на електроинженерите (EMO), а оживялата постройка е на Камарата на строителните инженери. Коментарът на Улуташ гласи: " Няма потребност от повече думи. Науката и инженерството са задоволителни, с цел да изградят структури, които ще оцелеят даже при такова мощно земетресение. Стига науката и технологиите да се ползват в интерес на хората! "

Веднага след убийствените земетресения, изравнили със земята цели селища, потеглиха подозрения, че строителни бизнесмени със подпомагане на корумпирани служители са пестили големи средства и са си докарвали колосални облаги, пренебрегвайки разпоредбите за сеизмична сигурност.Още до момента в който избавителните екипи се надпреварваха с времето, с цел да спасят колкото може повече оживели под руините, в Турция започнаха арести на строителни бизнесмени за които има подозрение, че не са спазили разпоредбите за сеизмична сигурност. Хората обаче са наясно, че и самите управляващи са си затваряли очите за разпоредбите за надзор.На 12 януари на летището в Истанбул бе задържан проектант Мехмет Яшар Джошкун, един от управителния екип, построил Rönesans Residence в Хатай. Строителният бизнесмен, който е измежду притежателите на постройката, желал да напусне Турция с голяма сума пари, щял да лети за Подгорица, Черна гора. Изпълнителят на грандиозния строителен план е арестуван със заповед на Главната прокуратура в Истанбул.

През последните дни  турските управляващи задържаха или издадоха заповеди за арест на над 130 души, за които се допуска, че са взели участие в строителството на постройките, смазали жителите си, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай, представен от АП и Българска телеграфна агенция.Въпреки че на хартия в Турция има строителни правила, които дават отговор на актуалните стандарти за земетръсно инженерство, те се ползват прекомерно рядко, което изяснява за какво хиляди здания се свлякоха встрани или се стовариха върху жителите им, показва организацията.

Прокурорите започнаха да събират проби от постройките за доказателства за материалите, употребявани при строителството. Земетресенията са били мощни, само че специалистите и хората в цяла Турция упрекват неприятното строителство, че е нараснало разрушенията.Министерството на правораздаването разгласи, че се основават бюра за следствие на закононарушения, свързани със земетресението. Целта е да разпознават изпълнителите и други лица, виновни за строителните работи, да събират доказателства, да инструктират специалисти, в това число архитекти, геолози и инженери, и да ревизират разрешителните за градеж и за обитаване.Опозиционни партии упрекнаха държавното управление, че не е направлявало използването на строителните правила и е изразходвало погрешно специфичните налози, наложени след последното огромно земетресение през 1999 г.Президентът Ердоган съобщи, че опозицията лъже и популяризира клюки, с цел да очерни държавното управление, вместо да се изправи против корупцията в ръководените от нея общини.

Как се оправя Япония?

Учен от Страната на изгряващото слънце, която е в мощна земетръсна зона, разяснява разрушенията в Турция. " Не мисля, че има огромна разлика сред сеизмичните характерности, планувани в стандартите за резистентност на трусове в Япония и Турция. Има обаче разлики във връзка с това дали постройката в действителност е издигната по стандартите или не ", уточни доктор Хитоши Баба. Той даде за образец огромното земетресение в Източна Япония, което е било с магнитут 9,2 по Рихтер и след него не е имало съвсем никакви вреди по постройките.

Щети за 84 милиарда $

Зeмeтpeceниятa ca нaнecли щeти нa иĸoнoмиĸaтa нa Турция, изчиcлявaщи ce пo пъpвoнaчaлни дaнни нa oĸoлo 84 милиapдa дoлapa, ĸoeтo e oĸoлo 10% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт.Toвa cъoбщи Вlооmbеrg, пoзoвaвaйĸи ce нa oцeнĸи нa Koнфeдepaциятa нa пpeдпpиeмaчитe и пpeдcтaвитeлитe нa бизнec cpeдитe нa peпyблиĸaтa. Cпopeд дaннитe нa бизнeca, oт пocoчeнaтa цифpa зa oбщитe щeти oт зeмeтpeceниятa, щeтитe нa жилищни cгpaди в Typция възлизaт нa 70,8 млpд. дoлapa. Πocлeдcтвиятa oт зeмeтpeceниятa щe дoвeдaт и дo нaмaлявaнe нa пpиxoдитe в бюджeтa нa cтpaнaтa c 10,4 млpд. дoлapa, a зaгyбитe нa paбoтнa cилa щe cтpyвaт нa тypcĸaтa иĸoнoмиĸa oщe 2,9 млpд. дoлapa.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР