Над 130 са контролните проверки, осъществени от Регионалната инспекция по

...
Над 130 са контролните проверки, осъществени от Регионалната инспекция по
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив установи 14 еконарушители през месец юли

Над 130 са контролните инспекции, осъществени от Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) през месец юли. При тях екоекспертите са установили административни нарушавания на екологичното законодателство, за което са съставили 14 акта на физически и юридически лица. Най-чести са откритите нарушавания на Закона за водите. Актове за превишаване нормите на самостоятелните емисионни ограничавания са връчени на ВиК-оператора за открити нарушавания в град Кричим и на цех от военнопромишления комплекс в град Сопот.

За заустване на непречистени отпадъчни води без издадено позволение или за позволение с изминал период на деяние ще бъдат глобени Цех за произвеждане на плодови артикули в село Катуница, община Марица, както и ВиК-оператора, обслужващ канализационната система в село Кочево, община Садово. След осъществена инспекция по получен сигнал и открит злепоставен сектор на канализационна мрежа, в резултат на което е имало приключване на непречистени отпадъчни води в град Първомай, на сдружение „ Водоснабдяване и канализация " ЕООД - Пловдив също е формиран акт за определяне на административно нарушаване.

Актове са формирани и за извършители на Закона за непорочност на атмосферния въздух - на община Куклен за непостигане на годишно понижение на броя на превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици и на едноличен търговец в село Труд, община Марица за непредставена информация за потреблението на разтворители. Три от актовете са за нарушавания на Закона за биологичното многообразие.

Те са формирани на физическо лице - притежател на зоомагазин в град Пловдив, който не е внесъл в изискуемия период нужните документи за регистрация на три екземпляра сив папагал жако, каквито са условията на Европейския правилник за отбрана на типовете от дивата флора и фауна посредством контролиране на търговията с тях. Шестдесет инспекции през юли са направили специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив по повод съблюдаване законодателството за ръководство на отпадъците. Съставен е акт на кмета на община Първомай за неизпълнено наставление за разчистване на нерегламентирани замърсявания на територията на града и прилежащите територии.

Установено е и нарушаване на сдружение за непредоставяне на информация в период за иден трансграничен транспорт на боклуци. Констатирани са и нарушавания от страна на кметовете на община Пловдив и на община Карлово за несъблюдение на условия, сложени в Комплексните разрешителни на районните депа за неопасни боклуци, за което следва да бъдат глобени. През миналия месец екоинспекцията е провела контролни измервания на равнищата на шума, предаван в околната среда в два обекта (Млекопреработващо дружество в село Дълбок извор, община Първомай и в Цех за произвеждане на шнурове за мартеници и текстилни въжета в село Труд, община Марица), които са посочили, че измерените стойности подхождат на законоустановените правила.

През летния месец Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив е направила и инспекции на билкозаготвителни пунктове за съблюдаване условията на Закона за лечебните растения. Осъществен е надзор в предпазените местности „ Усойката " и „ Марциганица ", както и в резерват „ Червената стена ", правени са инспекции за определяне на положението на предпазени вековни дървета. При тези инспекции не са регистрирани нарушавания на екозаконодателството. Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив е избавила и 13 предпазени диви птици, като след получени сигнали е изпратила за лекуване в Спасителния център за диви животни - град Стара Загора девет бели щъркела, сова, кукумявка, кълвач и бързолет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР