Начало Как да се включа Вдъхновените Как в София отново

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Как в София отново
Коментари Харесай

Как в София отново може да се спортува на открито

Начало Как да се включа Вдъхновените Как в София още веднъж може да се спортува навън Как една концепция сплотява - за спорта и оттатък него  Сабина Иванова 5 юни 2019, 16:37  Как в София още веднъж може да се спортува навън Източник: Отвъд спорта
вартални братя, доброволци, хора, обединени от спорта – всичко това важи за основателите на една платформа, която оказва помощ на междублоковите пространства да се трансфорат в място, където да се спортува.

В диалог за Vesti.bg и Вдъхновените един от основателите на концепцията – Росен Терзиев описа повече за плана „ Отвъд спорта “, който има за цел да ни изкара да спортуваме навън.

Росен и Методи са братя – освен в живота, само че и на терена. Те са съотборници. Но не в скъпоплатен футболен тим или комерсиален спорт. Те възвръщат традицията за спорт навън, тъй като имат вяра, че спортът не е единствено за здраве – той е просвета.

Има особена просвета в това да се спортува свободно: на открито, без проекти, ангажименти, резервации или такси на час. “Отвъд спорта” е нашият метод да преоткрием това занятие, което намираме за изключително скъпо и в това време недооценено в България през днешния ден “, споделя Росен.

От игрището до общността
 Отвъд спорта
Зад концепцията на спорт навън има доста повече философия, в сравнение с можем да си представим. Защото началната концепция на спорта, колкото и да е потънала в прахуляк е, не да разделя хората, а да ги сплотява.

Защото един тим с обща цел и идея увлича след себе си и сплотява. „ Заедно с децата и възрастните там ще си партнираме, с цел да ги създадем по-подходящи за спорт, само че и да изградим мощно отношение и последователност към това да се спортува свободно.

Става дума за инфраструктура, само че и за други не по-малко значими детайли като общественост, еднаквост и така нататък С тези два плана ще търсим и модел за по-нататъшното развиване на “Отвъд спорта”. Целта на момчетата е да тази година да възстановят две стадиони: едно в ж.к. Сухата река и в един учебен двор.

Идеята като че ли постоянно е живяла в тях. „ Темата сякаш “тлееше” във всеки от нас през последните години. В един миг просто ни обзе мощното предпочитание да раздухаме огъня. Случи се преди съвсем две години. Оттогава непрекъснато срещаме хора, на които самодейността “им говори” по същия метод както на нас първоначално. “

Всичко ти излиза наяве по време на мача

Когато стартират да се занимават с самодейността, момчетата се сблъскват с редица компликации, най-много от административен темперамент. Какво обаче им оказва помощ в тези моменти?

„ Стремим се да се сещаме, че когато нещата станат сложни, комплицирани и демотивиращи, очевидно е станало време да отидем да поиграем . Дали с децата от игрището или просто между тях – след един мач всичко ти става много по-ясно . “

Да бъдеш свален на земята
 Отвъд спорта
Да те смъкват на земята в някои спортове може и да значи загуба. Но в тази ситуация на момчетата „ Отвъд спорта “, това е метод да прогледнеш. Според Росен точно това ти оказва помощ да пренаредиш целите си, когато си не запомнил кои са значимите неща в живота.

Досегът с хора отвън личния ти кръг те смъква внезапно на земята. Връща те към простите и колкото и клиширано да звучи “истински” неща. Всичките ти по този начин наречени проблеми и наивни самомнения изчезват.

Остава единствено това, с което можеш да си потребен, а отсреща е някой, който в действителност го цени.

Доста скъпо прекарване за всеки със относително съвременен и организиран метод на живот. “ Росен споделя още, че съгласно него човек в никакъв случай не би трябвало да не помни от кое място е тръгнал. Той не гледа на идеята си единствено като доброволческа активност, като метод да се върне към корена си.

Думи и дейности

Според Росен никой не може да бъде уверен да се включи в дадена идея – или го правиш първосигнално, или не. Всичко е въпрос на чувство за света.



„ Това е вътрешно разбиране – въпросът е дали го имаш, дали го чуваш и дали си подготвен да го последваш. Може би ще ти е необичайно и некомфортно първоначално, само че в действителност няма нищо срамно, а най-после се вижда и смисъла. “

Росен още счита, че идеята избира теб, а ти избираш дали ще я последваш. И изяснява, че най-ценните уроци от „ Отвъд спорта “ не могат да бъдат научени, до момента в който не влезеш в мача .

Heroes.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР