Начало Как да се включа Вдъхновените Драматичният и вълнуващ живот

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Драматичният и вълнуващ живот
Коментари Харесай

Драматичният и вълнуващ живот на първата жена с Нобелова награда

Начало Как да се включа Вдъхновените Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия Великата Мария Кюри е родена на тази дата преди 152 година  Ванеса Николова 7 ноември 2019, 15:10  Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия
Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия
 Треска за (преславско) злато: от каменна печка до Лувъра и у нас
Треска за (преславско) злато: от каменна печка до Лувъра и у нас
 Супермоделът със синдром на Даун: Маделин Стюарт
Супермоделът със синдром на Даун: Маделин Стюарт

" Не гледай надолу! " - или на какво са способни тези хора
 Корпус за спокойно реагиране: Лиляна и Венета
Корпус за спокойно реагиране: Лиляна и Венета
 Вижте по какъв начин фантазии се посяват в училищен раници
Вижте по какъв начин фантазии се посяват в училищен раници
 Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка
Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка

" Клубът на Жулиета " - където любовта намира разтуха

песен Склодовска се ражда на 7 ноември 1867 година във Варшава, Полша, като най-малкото от пет деца в фамилията на небогати учители.

След гибелта на майка ѝ и невъзможността на татко ѝ да се грижи за нея Мария стартира да се учи сама у дома, задоволявайки непрестанна си жадност за познания.

Тази жадност не утихва до края на живота ѝ.

Да стане преподавател в никакъв случай не е било алтернатива за Мария, защото недоимъкът, в който пораснала, ѝ лишил опцията да върви на учебно заведение.

Въпреки това обаче, когато огромната ѝ сестра ѝ предлага да заживеят в Париж с възможната опция Мария да се запише да учи в университет там, тя незабавно приема и отпътува за Франция през 1891 година

Радиоактивната Ирен - да обичаш науката повече от живота

Мария съумява да влезе в Сорбоната и стартира да се образова по физика и химия – предмети, към които развива увлечение още през детството си.

Именно в Париж, през 1894 година, Мария се среща с Пиер Кюри, за който се омъжва година по-късно.

Семейство Кюри стартира изследователската си активност във Физико-химическата гимназия в Париж и точно там те вършат невероятните си и революционни открития в региона на радиологията.

Мария Кюри открива, че урановите лъчи предизвикват въздуха към тестът да организира електричество.

Тя допуска, че радиацията не е резултат от някакво взаимоотношение на молекули, а би трябвало да идва от самия атом. Тази догадка е значима стъпка в опровергаването на догатката, че атомите са неделими.

През 1897 година се ражда щерка ѝ Ирен. За да поддържа финансово фамилията си, Кюри стартира да преподава в „ Екол Нормал”.

Мария и брачният партньор ѝ Пиер нямат персонална лаборатория, а по-голямата част от опитите им са направени в пристройка до Физико-химическата гимназия.

Проветрението там е неприятно и постройката не е водоустойчива. Семейството учени не знае за нездравословните последствия от облъчването и по време на работата си не употребяват защитно облекло.

След като прави редица значими открития Мария осъзнава какъв брой е значимо неотложно да разгласява своя труд, с цел да не би да бъде изпреварена.

Нейната книга, която дава къса и елементарна информация за работата ѝ през последните години, е показана на 12 април 1898 година

През юли 1898 година Кюри и брачният партньор ѝ разгласяват взаимен документ, в който се оповестява за съществуването на детайл, който те назовават ​​полоний, в чест на родината на Мария - Полша.

На 26 декември 1898 година Кюри афишира съществуването на втори детайл, неоткриван до този миг. Те го назовават радий, от латинската дума за лъч.

Между 1898 година и 1902 година фамилията разгласява, взаимно или поотделно, общо 32 научни публикации, в това число една, в която се декларира, че когато са изложени на радиево излъчване туморните кафези се унищожават по-бързо от здравите.

През 1903 година дружно с Пиер Кюри и Анри Бекерел, Мария Кюри е наградена с Нобелова премия за физика, като по този метод става първата жена носителка на това влиятелно отличие.

На 19 април 1906 година Пиер Кюри умира при случай на пътя. Разхождайки се по улицата по време на проливен дъжд, той е ударен от каруца и попада под колелата, което води до строшаване на черепа му.

Пет години по-късно тя получава Нобелова премия за химия „ като премия за нейните заслуги за развиването на химията посредством откриването на детайлите радий и полоний, посредством изолацията на радия и проучването на същината и съединенията на този детайл “.

Тя е първият човек, който е награден с две Нобелови награди и е един от двамата Нобелови лауреати, на които са присъдени награди в две разнообразни области на науката.

Кюри посещава Полша за финален път при започване на 1934 година

Няколко месеца по-късно, на 4 юли 1934 година умира в санаториума Санселмо, покрай градовете Саланш и Паси, от левкемия за която се счита, че е разследване от дългогодишното ѝ облъчване по време на опитите ѝ с радиоактивни детайли.

Тя не взима никакви защитни ограничения в работата си, от време на време носи проби в джобовете си, съхранява в чекмеджето на бюрото си радиоактивни материали, даже носи на гърдите си ампула с радий като амулет.

Тя е заровена на гробището в Со, дружно със брачна половинка си Пиер. Шестдесет години по-късно, през 1995 година, в чест на техните достижения, останките и на двамата са пренесени в Пантеона в Париж.

По тематиката  Радиоактивната Ирен – да обичаш науката повече от живота Радиоактивната Ирен – да обичаш науката повече от живота  Днес честват дамите на науката Днес честват дамите на науката  Планират да удостоят брачната половинка на Айнщайн с посмъртна премия Планират да удостоят брачната половинка на Айнщайн с посмъртна премия  Тъмната страна на великите персони, които считаме за светци Тъмната страна на великите персони, които считаме за светци

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова Източник: Изпрати твоята история .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Вдигат парите за нощен труд на служителите на реда  1 Свалят таксите за преводи в евро  1 Kрай на безсрочно приемане на лихва за земята  1 Солидна санкция в Гърция за прекъсване в бус лента --> Пaрите ни  Вдигат парите за нощен труд на служителите на реда Вдигат парите за нощен труд на служителите на реда  Свалят таксите за преводи в евро Свалят таксите за преводи в евро  Kрай на безсрочно приемане на лихва за земята Kрай на безсрочно приемане на лихва за земята  Солидна санкция в Гърция за прекъсване в бус лента Солидна санкция в Гърция за прекъсване в бус лента Не пропускай  Агресия в детска градина: дете е наказвано да мие тоалетните Агресия в детска градина: дете е наказвано да мие тоалетните  <br> Изплува транспортен съд, <strong> заклещен от 101 г </strong>. в Ниагарския <strong> водопад </strong> <br>
Изплува транспортен съд, заклещен от 101 г . в Ниагарския водопад
 <br> <strong> Киселото зеле </strong> - за какво е толкоз потребно <br>
Киселото зеле - за какво е толкоз потребно
 <br> Шакира: Това бе <strong> най-мрачният миг </strong> в живота ми <br>
Шакира: Това бе най-мрачният миг в живота ми
Последни  <p>Драматичният и трогателен живот на първата жена с<span style= Драматичният и трогателен живот на първата жена с...  25-годишна депутатка осмя по-възрастен с фразата на младите 25-годишна депутатка осмя по-възрастен с фразата на...  <p>Камионите над 3,5 тона ще заплащат тол такси&nbsp;за 6050 км&nbsp; &nbsp;</p> Камионите над 3,5 тона ще заплащат тол такси за 6050...  Обявяват воден режим в Перник и региона Обявяват воден режим в Перник и региона  <p><strong>Гага </strong>говори<strong>&nbsp;</strong>за връзките си с <strong>Брадли Купър</strong></p> Гага приказва за връзките си с Брадли Купър  Това са най-популярните подправени вести във Фейсбук Това са най-популярните подправени вести във Фейсбук  <p><span style= Ирина Шейк: След MeToo дамите се опасяват да бъдат...  Над 700 души почетоха галапремиерата на „ В кръг “ Над 700 души почетоха галапремиерата на „ В кръг “  Шкодренското езеро, Черна гора Най-голямото езеро на Балканите е застрашено  Теменужка Петкова Петкова: Пратихме писмо до Европейска комисия, няма да се откажем...  5 съществени аргументи да промените климатика
Създадено за Daikin
5 съществени аргументи да промените климатика  <p>Дъщерите на Деми Мур и Брус Уилис &ndash; живот,<span style= Дъщерите на Деми Мур и Брус Уилис – живот...  Пламен Димитров, КНСБ КНСБ: Бюджетът се усилва, само че не за всички  <p>Когато една звезда <strong>наднича</strong> в деколтето на друга</p> Когато една звезда наднича в деколтето на друга  Поредица за деца с неподозирани гении започва в „ Здравей, България “ Поредица за деца с неподозирани гении започва в...  Нинова: Репресират ни, Борисов отговори Нинова: Репресират ни, Борисов отговори  Рекордни цени на свинското, каква е повода Рекордни цени на свинското, каква е повода  След неочакван годеж, Стоян е първият номиниран След неочакван годеж, Стоян е първият номиниран  Лавова тръба в Исландия Мъж падна в лавова тръба в двора си и почина  <p><strong>7</strong> съвета за <strong>плосък корем</strong></p> 7 съвета за плосък стомах Всичко от през днешния ден Виц на деня - Моше, ти нали си лекар? Мини на следващия ден да прегледаш мама! - Аз съм лекар по археология, Авраме. - Е, тя и мама не е… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  От Стакевци до НАСА и  Българската художничка, която лети над покривите на Прага  Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка  Можете ли да отговорите на тези 8 въпроса без неточност? Можете ли да отговорите на тези 8 въпроса без неточност?  Българин е измежду най-хубавите архитекти в Европа  Телескопът Телескопът " Хъбъл " снима " злокобно лице " в космоса Водещи вести  Нинова: Репресират ни, Борисов отговори Нинова: Репресират ни, Борисов отговори  Ивайло Колев Пребиха Ивайло Колев във входа на блока му  Шкодренското езеро, Черна гора
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР