Начало Как да се включа Вдъхновените Да осиновиш дете в

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Да осиновиш дете в
Коментари Харесай

Да осиновиш дете в България: историята на Яна

Начало Как да се включа Вдъхновените Да осиновиш дете в България: историята на Яна Как в едно семейство това е най-чаканото и щастливо събитие  Сабина Иванова 11 ноември 2019, 07:54  Да осиновиш дете в България: историята на Яна
Да осиновиш дете в България: историята на Яна
 Последната ария на Джордж Майкъл
Последната ария на Джордж Майкъл
 Градинарят на Моне: по какъв начин се съживява легенда
Градинарят на Моне: по какъв начин се съживява легенда
 Крахът на комунизма в фотоси на български фотограф
Крахът на комунизма в фотоси на български фотограф
 Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия
Драматичният и трогателен живот на първата жена с Нобелова премия
 Треска за (преславско) злато: от каменна печка до Лувъра и у нас
Треска за (преславско) злато: от каменна печка до Лувъра и у нас
 Супермоделът със синдром на Даун: Маделин Стюарт
Супермоделът със синдром на Даун: Маделин Стюарт

" Не гледай надолу! " - или на какво са способни тези хора

„ Имаме удоволствието да ви съобщим “

Яна и брачният партньор й са в Гърция.

Телефонът звъни. Обажда се комшия, който е видял, че в пощенската кутия има писмо.

„ Имаме удоволствието да Ви съобщим… “, стартира да чете той. Яна го прекъсва и незабавно тича при брачна половинка си, с цел да може и той да чуе щастливата вест.

Двамата са утвърдени по процедура за осиновяване. И ще станат родители на 11-месечно момиченце. Защо едно семейство, което към този момент има две деца се взема решение на процедура за осиновяване, какви са провокациите, през които минават и какво е добре да знаят фамилиите и хората, които са пред такова решение – за Vesti.bg и Вдъхновените споделя Яна Дешева.

„ Усетих химията и силата незабавно “, спомня си Яна още когато вижда фотографията на момиченцето. „ Т ова беше нашето дете. За мен беше единствено въпрос на време да отидем и да кажем, че сме новите й родители “.

Липсващото късче от пъзела
 Яна и фамилията й - в цялостен състав
По всичко наподобява, че Яна и нейният брачен партньор имат живот по учебник: и двамата имат добра кариера, две деца, съумели са да намерят салдото сред професионалния и персоналния живот.

Въпреки това, фамилията знае, че към момента не е приключено.

Преди малко повече от 7 години, по време на раждането на второто й дете, брачният партньор на Яна споделя, че третото им дете ще бъде осиновено.

Тази мисъл стартира да зрее и в двамата с времето – по-късно посяват концепцията и у децата си. Така в един миг всички вкъщи към този момент знаят, че в точния миг новият член на фамилията да пристигна.

"Те участваха в целия развой по осиновяването, освен документалния, а и в разискването на концепцията. Защото освен аз и татко им осиновяваме, а цялото семейство . “

Яна и брачният партньор й подават документите и единственото, което им остава е – да чакат.

Получават писмото, че са утвърдени, до момента в който са на отмора.

„ Децата ми са доста щастливи, че ще си имат сестричка “, споделя Яна.

Вълнението към посрещането на нов член на фамилията не може да се опише с думи.

Но преди процедурата да бъде финализирана, има разнообразни стадии, през които наложително се минава. Едни от тях са подготвителните курсове, водени от експерти от фондация „ За нашите деца “.

Именно там двойката получава потребна информация, която може да се окаже основна в развъждане на детето.

Първоначално Яна счита, че е готова, само че точно на тези курсове се среща със сюжети, които не е очаквала. Като да вземем за пример – какво би станало, в случай че някой ден детето попита за биологичните си родители ? Какви са провокациите пред децата, които са осиновени? Психологията потвърждава, че една от най-честите обстановки, даже при деца, осиновени в ранна възраст, е казусът с доверието.

Това може да има измерение в две крайности – или предоверяване, или извънредно отменяне.

Кой е методът това да се преодолее? Яна споделя, че това е истината за историята на детето. Тя е инструмент, посредством който родителите да предпазят детето от доста контузии в бъдеще .

В предишното, преди да се основат центровете от фамилен вид и да се обособи приемната грижа, в институциите е било безшумно . Защото там децата не плачат, защото знаят, че няма кой да им обърне нужното внимание, което не се изчерпва единствено с това да бъдат нахранени или памперсът им да се смени. Една от главните потребности на всеки от нас е от непосредственост.

Яна споделя, че тази процедура към този момент е прекъсната, а приемното майчинство от ден на ден оказва помощ децата да не усещат толкоз мощно дефицитите на отхвърлянето.

Тайна към осиновяването на детето не би трябвало да има. Тя би трябвало да пораства с тази информация – това не е срамно, за мен е същото, като моята майка да ми каже, че ме е родила – аз го знам . Така детето ще пораства решително. Тази информация му е нужна, с цел да може да порасне умерено “, споделя още Яна за това по какъв начин счита, че е редно да възпитава щерка си.

Трите майки

Яна благодари на приемната майка, отгледала щерка й до този миг. „ В живота на това момиче ще има три майки: една, която я е родила, втора, която я е гледала през първата година и трета от тук нататък – аз. Трябва да почитаме събитията, които са ни се случили в живота “, споделя повече за философията си Яна.

По време на курсовете, тя е забелязала някои трендове, присъщи за нас като общество.

Повечето двойки в България, които имат проблеми със зачеването пробват доста дълго преди да се решат на тази крачка, заради което този вид родители са над 40-годишна възраст. От психическа позиция – за доста двойки обстоятелството, че не могат да бъдат биологични родители е контузия, която обаче не трябва да бъде подценявана и не трябва да бъде главен мотор. „ Хората не би трябвало да бъдат съдени за избора си дали да осиновяват, или не “, споделя Яна и добавя: „ Ако не си убеден, е по-добре да не го правиш. Ако имаш и най-малките подозрения, е добре да потърсиш доста информация и да видиш дали това е твоето нещо “.

Най-важното е да помним, че да бъдеш родител, е нужда, която идва от желанието освен да сътворяваме живота, а и да го обгрижим.

Тази обич би трябвало да е откровена “, споделя Яна ден, преди за нея фамилията да стартира нова, вълнуваща страница.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР