Начало Как да се включа Вдъхновените Корпус за миротворци: Лилия

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Корпус за миротворци: Лилия
Коментари Харесай

Корпус за миротворци: Лилия и Венета

Начало Как да се включа Вдъхновените Корпус за миротворци: Лилия и Венета Участници в ПРОМЯНАТА 2019 имат вид по какъв начин да оказват помощ на децата да се оправят с споровете  Сабина Иванова 5 ноември 2019, 13:27  Корпус за миротворци: Лилия и Венета
Корпус за миротворци: Лилия и Венета
 Вижте по какъв начин фантазии се посяват в училищен раници
Вижте по какъв начин фантазии се посяват в училищен раници
 Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка
Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка

" Клубът на Жулиета " - където любовта намира разтуха
 Обречен, драматичен, белязан. Яворов, който не живее, а гори
Обречен, драматичен, белязан. Яворов, който не живее, а гори
 Полската майка, подготвена да се бори до край за сина си
Полската майка, подготвена да се бори до край за сина си

" Сол при солта ": разказ за забравената морска покруса
 Най-скъпият, най-краденият и най-хубавият художник на века – Пабло Пикасо
Най-скъпият, най-краденият и най-хубавият художник на века – Пабло Пикасо

подред изследване, извършено измежду младежите, близо 80% от тях са жертва на принуждение в учебно заведение.

Според Министерството на образованието и науката, през образователната 2017/2018 година са регистрирани 3 616 случая на експанзия сред учениците или с 400 повече спрямо година по-рано.

Това е статистиката. А по какъв начин наподобява действителността за едно дете, което всеки ден би трябвало да се изправи пред връстниците си и да опита да се отбрани, не може да се опише с числа.

Реалността за друго дете, което може да изрази себе си единствено посредством нападателно държание, надали наподобява по-добре.
 Лиляна и Венета - сърцето на
Изход от тази обстановка обаче има. И той е в медиацията . Не, тя не е другоземен скотски тип. Какво съставлява - за Vesti.bg и Вдъхновените описват посредниците Лиляна Савова и Венета Иванова - движеща мощ на "Академия Миротворци " и участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА 2019.

"Медиаторът е човек, който оказва помощ на каращи се да се схващат още веднъж. Той почита и двамата. Не взема страна, не дава препоръки и не им споделя какво да вършат. Помага им сами да изберат решение, което и двамата харесват. "

Лиляна и Венета са експерти в решаването на напрегнати обстановки. Те не са нито нещо ново, нито нещо извънредно. "Истината е, че спорове е имало постоянно и ще има ", коментират те и допълват: "Конфликтът е нещо естествено и постоянно се дължи на другите гледни точки и разлика във усещанията.

Въпросът е: по какъв начин се ръководят спорове? Какво да вършим в случай че към този момент са зародили? И да, ние имаме отговора на този въпрос . "

Трудната възраст - метод на приложимост

Съвременните младежи имат няколко самоличности - една в учебно заведение, друга пред родителите, трета в Инстаграм и останалите обществени мрежи. "Живеем и във все по-развиваща се цифрова среда. Начина на другарство става все по-различен. И да, това води до проблеми в връзката, които доста постоянно се трансформират в проблеми в действителната среда. Но освен дигитализацията е причина за това несъмнено ", разясняват от "Академия Миротворци ".

"И преди, и в този момент младежите са се сблъсквали с спорове, най-често във взаимоотношенията между тях. През този интервал, другарските кръгове са извънредно значими за тях и в основата на споровете можем да открием желанието за превъзходство (да бъда значим, важен за другите и да ме ценят), тематиката за справедливостта (неспазените обещания, другите разбирания за редно и нередно), потребността от принадлежност ( да бъда част от група) и други

Разликата в днешно време е по-скоро в динамичността на проявяване на тези спорове. Все по-често те се случват във виртуалния свят, опосредствани от обществени мрежи, съставяне на онлайн групи и анонимност и все по- надалеч от погледа и разбиранията на възрастните. А това е сериозна причина за ескалация със съществени последици . "

Този стадий от израстването има още една присъща линия, която може да се окаже "благодатна " почва за напрежение сред младежите. " Периодът на третата възрастова рецесия или тийнейджърството е присъщ с висококонфликтното си всекидневно протичане ", описват още Лиляна и Венета.

Да откриеш в себе си пътя към другите

"В този интервал, личността на детето търси своята индивидуализация и тематиката с престижите е извънредно значима . То търси и своите модели за справяне и постоянно, ги търси оттатък тези, които към този момент познава в фамилията си ", изясняват още Лиляна и Венета.

Колкото и необичайно да звучи - има "формула ", с който децата могат да се оправят в една такава обстановка. "Даването на един логаритъм за разрешаване на спорове измежду връстници и овластяването на младежа, че може да се оправи сам- да се отстои, само че да резервира и връзките си (така значими в този момент), е в основата на концепцията за Превенция на насилието в учебно заведение посредством методите на медиацията ", споделят опита си Лиляна и Венета.

"В разликата сред нас може да бъде намерено и това, което ни свързва "

Очевидно, формулата за справяне с спорове е сполучлива, тъй като от "Академия Миротворци " са очевидци на положителна смяна в доста от децата, които са се срещнали с методите на медиацията.

"Това което вършим е доста на практика насочено. Преминавайки през образованията ни, учениците и учителите излизат с действителни умения да се оправят с спорове в средата си. И да, това е тествано при нас, във Варна. И да - това работи. Затова срещаме поддръжката на доста институции- РУО- Варна, Община Варна, Окръжен съд и Районен съд- Варна. И освен. "

Убеждението на Лиляна и Венета е, че има по какъв начин случаите на принуждение измежду учениците да намалеят.

" Искаме да реализираме мир посредством обучение. Да бъдем част от процеса на създаване на персони, като им даваме познания и умения на актуалното водачество . Да ги научим по какъв начин да поддържат връзка дейно. Да схващат реакцията на отсрещния.

Да знаят, че зад всяка реакция стои нещо значимо за другия . Че в разликата сред нас може да бъде намерено и това, което ни свързва . Стига да знаеш какво да търсиш и да си подготвен да влезеш в дълбочина. Ние имаме вяра, че създавайки един добър и резистентен модел, можем да реализираме смяна в системата . И в това което вършим всяко едно равнище е значимо за тези преди него и след него. И те не могат едно без друго - възпитаници, учители, шефове, родители, представителите на институциите . "

Идеята, че могат да приложат построеното до тук освен във Варна, само че в цялата страна ги стимулира да вземат присъединяване в ПРОМЯНАТА.

А Вдъхновението идва от всички, които имат вяра в идеята им и ги поддържат по пътя им. " Ефектът от смяната също е нещо, което ни кара да се движим напред . Да виждаш по какъв начин се трансформира живота на децата след докосването им до медиацията и до образованията, които вършим. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР