Началниците на генералните щабове на армиите на САЩ и Русия

...
Началниците на генералните щабове на армиите на САЩ и Русия
Коментари Харесай

След новото напрежение с Украйна началниците на генералните щабове на САЩ и Русия разговаряха

Началниците на генералните щабове на армиите на Съединени американски щати и Русия Марк Мили и Валерий Герасимов организираха телефонен диалог, съобщи Ройтерс, като се базира на информация на съветската осведомителна организация РИА Новости.

Нито една от двете страни не оповести елементи от диалога сред двамата висши военни командири.

" Двамата военни разискаха въпроси от общ интерес ", се споделя в американско изказване.

Подобни диалози сред висшите военни командири на двете страни има релативно постоянно, подобен диалог имаше и по-рано тази година, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Макар двете страни да не разкриват елементи за диалозите сред висшите военни, актуалният диалог бе извършен на фона на изказванията на украинските управляващи, че Русия ускорява военното си наличие по границата си с Украйна , което заплашва украинската сигурност.

Мили беседва през вчерашния ден и с началника на генералния щаб на украинската войска.

Украйна и Русия си разменят обвинявания по отношение на ескалацията на насилието в спора в Източна Украйна, в който, по данни на Киев, от 2014 година до момента са починали към 14 хиляди души.

Украйна, западните страни и НАТО упрекват Русия, че изпраща подкрепления и тежко въоръжение на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва твърди, че оказва само политическа и филантропична помощ на сепаратистите.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази поддръжката на Съединени американски щати за Украйна в телефонен диалог с украинския външен министър Дмитро Кулеба, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Блинкън посочи, че Вашингтон поддържа Украйна и напъните й да брани териториалната си целокупност на фона на продължаващата съветска експанзия.

Отношенията сред Украйна и Русия са обтегнати, откакто Русия анексира през 2014 година украинския полуостров Крим. Киев също по този начин упреква Москва, че оказва помощ на проруските сепаратисти в границите на спора в Източна Украйна, който съгласно украинските управляващи е лишил живота на към 14 хиляди души.

Блинкън " изрази безпокойството си във връзка със обстановката в областта на сигурността в Източна Украйна и сервира съболезнованията си във връзка със неотдавнашната гибел на четирима украински бойци ", се споделя още в изказването на Държавния департамент.

Украинските въоръжени сили обявиха предходната седмица, че четирима украински бойци са били убити при обстрел от съветски сили в Донбас.

Началникът на генералния щаб на украинската войска Руслан Хомчак съобщи във вторник, че Русия ускорява военното си наличие по границата си с Украйна, което съставлява опасност за украинската сигурност.

Кремъл пък изрази през вчерашния ден безпокойството си от възходящото напрежение в Източна Украйна и опасенията си, че украинското държавното управление може да направи нещо, с цел да възобнови спора с проруските сепаратисти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР