Началникът на военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров Снимка:

...
Началникът на военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров Снимка:
Коментари Харесай

С два дизелови двигателя и мощност 350 kW: Военноморското училище прие новия си катер

Началникът на военноморското учебно заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров
Снимка: БТА

Той напомни, че някогашният катер " Номад " е един от старите сътрудници в научните проучвания на ВВМУ. " Многократно сме работили дружно, изпълнявайки с него задания в разнообразни научни планове ", сподели началникът, цитиран от Българска телеграфна агенция.

Катерът е добит по план " Евроструктура за стабилно развиване в региона на морските проучвания " според контракт от септември 2023 година, заяви капитан втори сан проф. Ивайло Бакалов, който показа главните му характерности и качества.

Снимка: БТА

Построен е в интервала 2006-2009 година във Варна с бруто тонаж 39,8. Дълъг е 19,7 метра, широчината му е 5,19 метра, височината - 2,8 метра. Разполага с два дизелови мотора с мощ общо 350 киловата. Районът му на корабоплаване е до 60-милна зона и 4 бала неспокойствие на морето. Ще се експлоатира в рамките на 12-милната зона на българското черноморско крайбрежие, уточни кап. Бакалов.

Това е четвъртият транспортен съд " Асен ", сподели на церемонията военният историк доктор Атанас Панайотов, който показа детайлности за традицията на името във Военноморските сили на Република България.

Флагът на първия български образователен ветроход " Асен " е вдигнат преди 130 години в Русе, уточни историкът. " Той е единствената бригантина в нашата образователна морска история, дело на златните ръце на майсторите от " Морски боеприпас " и на началника на ВВМУ капитан първи сан Константин Божков. Служи на България 10 години, от които последните три на море ", заяви той.

Вторият транспортен съд с име " Асен " се появява през 1931 година и на него до 1956 година се учат генерации ученици на Морското учебно заведение.

Третият съд е рейдовата лодка " Асен " от 2015 година, помогнала на занятията по морска процедура и пренесла името през десетилетията, уточни Панайотов.

Той добави, че катерът " Асен " на ВВМУ става по-малкия брат на Научно-изследователския транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " и му пожела седем фута под кила и щастливо корабоплаване.

Бизнесменът и човеколюбец доктор Милен Врабевски и кръстницата на катера доктор Росица Врабевска
Снимка: БТА

Кръстница на катера стана доктор Росица Врабевска. Плавателният съд бе осветлен персонално от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който на днешния празничен ден получи почетно звание " Доктор хонорис идея " на Морското учебно заведение във Варна. Той подари на катера икона на Пресвета Богородица.

Плавателният съд бе осветлен персонално от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР