Началникът на военната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко пише,

...
Началникът на военната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко пише,
Коментари Харесай

Напрегната ситуация в Украйна: Руската армия утроява атаките на фронта, дава двусмислени сигнали в Херсон

Началникът на военната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко написа, че в нощта против петък украинските сили за противовъздушна защита са свалили осем дрона камикадзе " Шакед-136 " над Днепропетровска област. Всички те са били убити към региона на Никопол, ситуиран наоколо до окупираните от Русия атомни електроцентрали Енергодар и Запорожие.

В същото време в телефонен диалог с командващия силите на НАТО в Европа военачалник Кристофър Каволи главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний е декларирал, че съветската войска е утроила броя на офанзивите на фронта. 

" Обсъдихме обстановката на фронта. Положението е с напрежение, само че остава под надзор ", написа по-късно Залужний в канала си в Telegram. " Врагът е утроил интензивността на бойните дейности в някои елементи на фронта - до 80 офанзиви на ден. Благодарение на смелостта и уменията на нашите бойци удържаме позициите си. "

През последните седмици съветските войски са възобновили офанзивите в Донецка област - по данни на Генералния щаб на ВСУ те напредват в три направления. Наред с други неща, това се улеснява от изпращането на мобилизирани съветски военни на фронта.

В същото време украинските военни не престават да изтласкват позициите на съветската войска в други райони, в това число Херсонска област, само че настъплението им се забавя, в това число и заради компликациите от сезона.

Ситуацията в Херсон е в центъра и на днешния разбор за обстановката на фронта в Украйна на американският Институт за проучване на войната (ISW). В него специалистите означават, че руснаците не престават да изтеглят елементи и институции от Херсон, само че към момента не е ясно дали имат намерение да изоставен Херсон без пердах, или ще водят битка за него.

По думите на Кирил Стремусов, заместник-началник на окупационната администрация на Херсонска област, който се смята за благонадежден източник, съветските елементи " най-вероятно " ще изоставен от десния, западен бряг на р. Днепър.

Според анализаторите обаче дейностите н съветските военни могад да се възприемат двусмислено – от една страна, че се готвят да изоставен Херсон, само че може и да значи, че приготвят условия за бойни дейности в града ". Най-добрият индикатор за желанията на руснаците остава разполагането на десантните войски и морски пехотинци, които остават на десния бряг. Освен това руснаците реалокират там нови елементи и построяват укрепления северозападно от Херсон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР