Началникът на щаба на руската армия пристигна в Централна Азия

...
Началникът на щаба на руската армия пристигна в Централна Азия
Коментари Харесай

Москва започва военни учения на границата с Афганистан

Началникът на щаба на съветската войска дойде в Централна Азия за началото на военни учения, които Русия ще организира в две някогашни руски страни, граничещи с Афганистан, където Кабул се бори да смекчи свирепата атака на талибаните, съобщи The Moscow Times.

Валерий Герасимов, шеф на Генералния щаб на съветската войска, дойде в Узбекистан - най-населената страна в Централна Азия, с цел да следи взаимните руско-узбекски военни учения. Двете армии също участваха в четвъртък в обособени учения в прилежащ Таджикистан.

По време на среща с узбекския си сътрудник Шухрат Халмухамедов, Герасимов съобщи, че ученията са в този регион, с цел да се упражняват и  " дейности за отбиване на терористични закани ".

В взаимните учения на полигона ``Харб-Майдон``, единствено на 20 километра  от таджикската граница с Афганистан, вземат участие 2500 бойци от Русия, Таджикистан и Узбекистан. Още 1500 бойци вземат участие в ученията, почнали в края на предишния месец на полигон ``Термез`` в Узбекистан.

The Moscow Times напомня, че Узбекистан, където се поддържа най-голямата непрекъсната войска в Централна Азия, напусна през 2012 година военния блок на ръководената от Русия организация на Договора за групова сигурност (ОДКБ). Ташкент не се причисли още веднъж към групата, състояща се от шест някогашни руски страни, само че усили двустранното си военно съдействие с Москва при президента Шавкат Мирзийоев, който е на власт от 2016 година

Русия поддържа огромни военни бази и в двете най-бедни страни от Централна Азия - Таджикистан и Киргизстан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР