България към настоящия момент върви с уверени крачки към еврозоната,

...
България към настоящия момент върви с уверени крачки към еврозоната,
Коментари Харесай

Икономист: Повишаването на данъците няма да ни реши проблемите, само ще ги задълбочи

България към сегашния миг върви с уверени крачки към еврозоната, в случай че няма някакъв сериозен политически или стопански прелом, страната напълно скоро ще бъде подготвена да влезне в еврозоната.

Политически турбуленции и неизясненост във връзка с ръководството и геополитическата ориентировка на страната могат да попречват страната по пътя ѝ към еврото. В публичното пространство се повдигна и дебата за смяна в данъчната система.

" Има проблеми в данъчната и пенсионната система, само че не би трябвало да се потегля от повишение на налозите, с цел да се решат тези проблеми, тъй като те няма да се решат и най-вероятно ще доведат до други проблеми, които ще се чудим по какъв начин да решаваме ", това разяснява Юлиян Войнов, икономист, в студиото на Блумбърг България.

От оповестените последни данни за инфлацията и Брутният вътрешен продукт на България след първото тримесечие, може да се види, че има закъснение на стопанската система, защото 1,7% растеж на Брутният вътрешен продукт е по-нисък индикатор от последното тримесечие на предходната година, сподели Войнов. Той добави, че към този момент се вижда първата за тази година дефлация на месечна база с -0,3%, а инфлацията на годишна база понижава с 0,6 процентни пункта, достигайки 2,4%. Това значи, че в случай че България продължи с тази наклонност до края на годината ще покрие инфлационния критерии за участие в еврозоната.

Конвергентният отчет, който ще излезне през юни, ще работи с тези данни за първото тримесечие. Това значи, че в случай че България желае да се причисли в еврозоната в дата през 2025 година ще би трябвало да бъде пожелан ексклузивен отчет в края на годината. Гостът изясни, че в случай че няма непредвидени условия най-късната планувана дата би била началото на 2026 година

В публичното пространство се заприказва за смяна на данъчната ставка, като има оферти за напредничав налог у нас. Икономистът не счита, че това ще се случи скоро, като България има по-сериозни проблеми с корупцията и правосъдната система, които са главните спънки за привличане на вложения.

Сивият бранш също е голям проблем, като по разнообразни данни той се прави оценка на към 30% от стопанската система, Войнов изясни, че в случай че данъчна смяна бъде направена, то тя ще задълбочи тези проблеми, а няма да ги облекчи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР