Началникът на полицията в Жамбълска област в Казахстан Жанат Сюлейменов

...
Началникът на полицията в Жамбълска област в Казахстан Жанат Сюлейменов
Коментари Харесай

След протестите в Казахстан: Полицейски шеф се самоуби, друг е намерен мъртъв пред дома си

Началникът на полицията в Жамбълска област в Казахстан Жанат Сюлейменов се е самоубил, оповестяват локални медии. Новината идва на фона на най-големите митинги в някогашната руска република, откогато е самостоятелна.

По улиците на Казахстан се стигна до всеобщи митинги, при които починаха както цивилни, по този начин и униформени. Смята се, че над 160 са жертвите, а над 5000 – задържаните. Президентът Касъм-Жомарт Токаев подреди на службите да стрелят без предизвестие. Повод за митингите беше в нарастването на цената на горивото, само че причина бе и корумпираното ръководство на близката до Москва власт. След експлоадирането на митингите властта в Казахстан изиска военна помощ от Русия.

Противно на президента, Жанат Сюлейменов е наредил на своите подчинени да не стрелят по протестиращите. Има информация, че някои от неговите подчинени са се включили към митинга. Смята се, че го е грозял арбитражен съд, тъй като протестиращи са влезнали в полицейското ръководство и са иззели огнестрелни оръжия. Не се разкриват повече детайлности за случая.

Жанат Сюлейменов, роден през 1962 година, от 1980 година е работил в полицията. През дългите години на своята работа е работил и в звена за битка с опиатите, както и престъпна полиция. Ще бъде заровен в столицата на Казахстан. Трагичните вести обаче не стопират дотук. Тялото на Азамат Ибраев, полковник от Комитета за национална сигурност, е било открито пред дома му в Нур-Султан. Твърди се, че е паднал от висок етаж, само че няма информация дали става въпрос за самоубийство. Казахстанското вътрешно министерство заяви още, че началникът на полицейския сектор в най-големия град Алмати Танат Назанов е умрял от сърдечен удар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР