Началникът на НСО остава встрани от политическите пристрастия и коментари.

...
Началникът на НСО остава встрани от политическите пристрастия и коментари.
Коментари Харесай

НСО: Не сме имали информация за защитени свидетели в МС, записите с побоя от 2020 бяха дадени веднага

Началникът на НСО остава настрана от политическите пристрастия и мнения . Това се споделя в изказване от Националната работа за защита (НСО), в което изясняват за какво са предадени видеозаписите от входовете на постройката на Министерския съвет.

Повод за изказването са претекстовете към решението на Министерския съвет от 6 април 2022 година, с което желаят от президента Румен Радев да освободи от служба началника на НСО бригаден военачалник Емил Тонев.
 Румен Радев няма да уволнява шефа на НСО
Румен Радев няма да уволнява шефа на НСО

Македонските българи не са малцинство, отсече президентът

В мнението се споделя, че НСО няма и не е имало информация за влизане в постройката на Министерския съвет на предпазени очевидци . Повод за това е " предаването на видеоматериали от служебните и формалните входове на Министерския съвет ".

Охраната на постройката на Министерския съвет, което включва и защитата на охранявани от НСО лица - съответно министър-председателя на Република България, включва сигурността за лицата, които работят в тази постройка и за посетителите в постройката,, се споделя в изказването.

Сградата на Министерски съвет е стратегически обект според Постановление № 181 на Министерски съвет от 20.07.2009 година В този смисъл и на съображение наредбите на Закона за НСО (ЗНСО) и като такава постройка се охранява.

Като цитират закони и еврорегламенти, от НСО прецизират, че службата " може да дава персоналните данни единствено на органите за отбрана на националната сигурност и публичния ред и на органите на правосъдната власт " и прецизират, че пазят записите единствено два месеца.

" В интервала от 10 юли 2020 година до 6 април 2022 година НСО е получила неведнъж претенции за даване на видеозаписи от страна на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата или съда . Искания от тези органи, за даване на видеозаписи има и от камерите на други здания и обекти, охранявани от НСО. Това са претенции, по които НСО е предоставяла допустимо най-бързо - в незабавен порядък, видеозаписи от камерите, които употребява и в случай че записите са налични. На други лица - физически или юридически, - записи не се дават ", твърдят от НСО.
 НСО опровергава изявления за принуждение на ген. Тонев над жител в столичен парк
НСО опровергава изявления за принуждение на ген. Тонев над жител в столичен парк

От НСО излагат обстоятелства по случая

От Националната работа за защита напомнят, че според:

Закон за Министерство на вътрешните работи: " Чл. 4. Държавните органи, организациите, юридическите лица и жителите са длъжни да оказват подпомагане и да съблюдават разпорежданията на органите на Министерство на вътрешните работи, издадени при или във връзка реализиране на избраните им със закон функционалности. "

Наказателно-процесуален кодекс: " Чл. 159, алинея 1 По искане на съда или на органите на досъдебното произвеждане всички институции, юридически лица, длъжностни лица и жители са длъжни да запазят и предадат намиращите се у тях предмети, бумаги, компютърни осведомителни данни и други данни, които могат да имат значение за делото ".

Закон за правосъдната власт: " Чл. 145, алинея 3 и алинея 4 Разпорежданията на прокурора, издадени в сходство с неговата подготвеност и закона, са наложителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и жителите. Държавните органи, юридическите лица и длъжностните лица са длъжни да оказват подпомагане на прокурора при осъществяване на пълномощията му и да му обезпечават достъп до съответните пространства и места. ".

Закон за правосъдната власт: " Чл. 154. Разпорежданията на следователите по отношение на следствието са наложителни за всички държавни органи, юридически лица и жители. ".

Закон за правосъдната власт: " Чл. 215. Съдиите, прокурорите и следователите при реализиране на функционалностите си могат да желаят подпомагане от всички държавни органи, длъжностни лица, юридически лица и жители, които са длъжни да им го оказват. "

От службата акцентират, че тези органи имат право да желаят видеозаписи и всякаква друга информация и при несъблюдение на тези отговорности са планувани съответните наказания.
 Правителството желае главата на шефа на НСО, махат защитата на Борисов
Правителството желае главата на шефа на НСО, махат защитата на Борисов

Заради предадените на прокуратурата записи от камерите в Министерски съвет

От НСО Уверяват, че са дали записите за побоя зад колоните на Министерски съвет в деня, в който са били поискани от Министерство на вътрешните работи. " Относно " забавеното и изчезнало даване и подпомагане по време на митингите през по-миналото лято ", следва да бъде посочено, че записите от 10 юли 2020 година са поискани на 16 юли 2020 година от органите на Министерство на вътрешните работи и са предоставени неотложно (в същия ден). ".

Уточняват, че в писмото от прокуратурата, предмет на коментара, заведено в НСО на 24 март 2022 година се съдържа и условието за неотложност. Отговорът с даването на желаните записи е изпратен на прокуратурата оптимално бързо, като е систематизиран по избрани съображения. " Тази фактология е оценка на изказванието по отношение на " разминаването в държанието на управлението на НСО " в двата случая " - акцентират от службата във връзка импортирания отчет до президента с претекстове за искане за освобождение на шефа на НСО.

За подозренията за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна Национална работа за защита от службата пишат:

" На първо място публична информация за подозрения не може да има. В това изказване или фразеология няма смисъл. На последващо място разходването на бюджета е предмет на нормативно открит надзор от съответните органи и такава " неяснота " не е открита. Включително при осъществената инспекция от Сметната палата през 2021 година, за което има формален одитен отчет, заключения за непозволено консумиране на бюджета на НСО няма. Бюджетът на НСО се разходва по легален метод, другото е погрешно и даже клеветническо. Всеки лев е изразходван по предопределение, почтено и транспарантно и според настоящата нормативна уредба ".

От НСО са безапелационни, че пропуски или взаимни отстъпки с обезпечаването на охраняваните лица не са допускани. " Когато службата за защита поставя нужните старания, а охраняваните лица демонстрират съответното схващане, могат да се избегнат в забележителна степен рисковите обстановки ", се споделя в позицията без да се прецизира замерянето със снежни топки на премиера Кирил Петков връх Шипка.

За структурата на службата и усилване на потенциала за защита на настоящите членове на кабинета, от службата напомнят, че НСО бе преструктурирана при започване на 2021 година Намален бе внезапно и на половина броят на главните структурни звена. Съответно бе понижен броят на управителните длъжности и това доста увеличи успеваемостта при вземането на управнически и оперативни решения.

За защитата на някогашни президенти, министър председатели и техните фамилии се охраняват за период от четири години след преустановяване на службата им от службата прецизират, че според Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България, на тези лица се поставя персонална защита и профилиран превоз за период от една година след приключване на мандата им. След това имат право единствено на профилиран превоз (който също е тип охрана) и сходна е практиката в преобладаващия брой страни в света по отношение на лицата, които са били държавен глава.

Специализираният превоз за ръководителя на Народното събрание или министър-председателя е до 4 години след освобождението им от служба. За защита на фамилиите на ръководещите не е ставало дума, а и няма такива разпореждания в настоящата нормативна уредба, акцентират от НСО.

От службата напомнят, че по време на 46-то Народно заседание бяха промени в Закона за НСО, а от службата аргументирано са възразили против концепцията да отпадне защитата - профилираният превоз - за членовете на Министерския съвет. С намаляването на периода за обезпечаване на профилиран превоз за лицата, заемали длъжностите ръководител на Народното събрание или министър-председател, по принцип службата имаше и има единодушие, се споделя в изказването от НСО .
 Димитър Стоянов: Освобождаването на шефа на НСО не е съветвано с президента
Димитър Стоянов: Освобождаването на шефа на НСО не е съветвано с президента

Главният секретар на Румен Радев уверен, че нов контракт за Ф-16 може да се подписа след осъществяване на първия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР