Наблюденията на учените върху кучета дават ценни насоки по отношение

...
Наблюденията на учените върху кучета дават ценни насоки по отношение
Коментари Харесай

Кучетата с деменция показват прилики с хората, страдащи от болестта на Алцхаймер

Наблюденията на учените върху кучета дават скъпи насоки във връзка с науката за съня при деменция.

При изследванияв клиники за проучване на съня е открито, че доста от разстройствата пристари кучета с когнитивни усложнения са аналогични на тези, които се следят при хора с заболяването на Алцхаймер,съобщи „ Science Alert ”.

Нашите най-хубави другари също са измъчвани от лекомислен, пресечен сън в преклонна възраст.

Когато откриватели от Държавния университет на Северна Каролина (NCSU) и техни сътрудници от Аржентина и Унгария записват мозъчните талази на 28 кучета в преклонна възраст по време на двучасова сънливост, те виждат завладяваща интензивност на цикъла на съня.

Подобно на хората с заболяването на Алцхаймер, мъжките и женските кучета с изразени когнитивни проблеми спели по-малко и по-дълбоко от тези, при които не се следило утежняване на когнитивните качества.

По-конкретно, при кучетата с признаци на деменция се следи по-силна интензивност на бета-вълните по време на сънливост, която е обвързвана с будността.

Ветеринарният невролог от NCSU Алехандра Мондино споделя, че това значи, че мозъкът на кучетата в действителност не спи - или най-малко не изцяло.

Нещо повече, при кучетата с признаци на деменция наподобява се следи забележителна загуба на бавновълновия сън.

" При хората бавните мозъчни осцилации са присъщи за дълбокия сън и са свързани с интензивността на така наречен глимфатична система - транспортна система, която отстранява протеиновите отпадъчни артикули от гръбначно-мозъчната течност ", изяснява ветеринарният невролог Наташа Олби от NCSU.

" Намаляването на бавните осцилации при хората с заболяването на Алцхаймер и обвързваното с това понижено премахване на тези отрови е обвързвано с по-слабото консолидиране на паметта по време на бездънен сън. " - споделя още тя.

Може би същото се отнася и за нашите домашни любимци. Необходими са още проучвания, с цел да се удостовери това съмнение, само че събраните данни сочат, че кучетата могат да бъдат добър модел за проучване на заболяването на Алцхаймер.

През 2002 година учени виждат, че дневният режим на сън и бодърстване на кучето е " трагично изменен " при възрастните кучета. Предишни проучвания на казуса са разчитали на хирургично имплантиране на електроди в мозъка на кучето.

Настоящият опит сътвори неинвазивна и етична опция, като в това време се употребява златен стандарт за оценка на съня при хората.

За задачата е належащо към главата на кучето да се прикрепят датчици на електроенцефалограф (ЕЕГ), до момента в който то спи. След това уредът записва мозъчните талази.

В последна сметка проучването е открило, че кучетата с по-продължителен сън се и тези, които са се справили по-добре при задача за обход - тя е включвала преграда по пътя към лакомство. Кучетата са били оценени за това какъв брой сполучливо са заобиколили бариерата.

Резултатите удостоверяват това, което притежателите на кучета виждат от години: по-възрастните домашни любимци с когнитивен декаданс са склонни да страдат повече от компликации със съня и унесеност денем.

Възможно е тези нарушавания на съня да провокират когнитивен декаданс, само че също по този начин може да е правилно, че когнитивният декаданс провокира нарушаванията на съня. Изследователите позволяват, че може би е по малко и от двете.

Сега учените възнамеряват да следят този циничен кръг при по-млади кучета с напредването на възрастта. По този метод те ще могат да търсят ранни маркери за когнитивен декаданс при домашните любимци, които биха могли да бъдат от голяма важност и за техните притежатели.

" Надяваме се, че лечебните изпитвания при кучета ще ни оказват помощ да насочим избора си за създаване на лекуване за хора ", споделя Олби. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР