Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването

...
Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването
Коментари Харесай

Венецианската комисия поряза Грузия за руския закон

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха противоречивия закон за оповестяването на задгранично финансиране в Република Грузия и го дефинираха като недемократичен, съобщи ДПА, представена от БНР.

Законът за прозрачността на непознатото въздействие би трябвало да бъде отдръпнат. Това е мнението на Венецианската комисия, публикувано нощес в Страсбург, която есъвещателен орган към Съвета на Европа за наблюдаване на спазването на върховенството на правото.

Въпреки всеобщите митинги ръководещата партия " Грузинска фантазия " предходната седмица обезпечи приемането от Народното събрание на нормативния акт, който има за задача да ограничи непознатото въздействие върху неправителствените организации, като да вземем за пример благотворителни организации и самостоятелни медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Венецианската комисия настоятелно предлага законът в настоящия си тип да бъде отдръпнат, защото главните му дефекти ще доведат до мощно отрицателни последствия за свободата на сдружаването и на словото, правото на персонална цялост, правото на присъединяване в публичните каузи и във връзка с възбраната за дискриминация. В последна сметка от това ще пострадат откритият и осведомен публичен спор, плурализмът и демокрацията ", се споделя в експертното мнение.

Според Венецианската комисия законът опонира на европейските демократични и правозащитни стандарти. Тя подлага на критика и събитието, че не са изпълнени европейските условия за либерален законодателен развой, тъй като да вземем за пример не е имало никакви действителни публични диспути и съвещания.

Законът към момента не е влезнал в действие. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили му наложи несъгласие, само че то може да бъде преодоляно в Народното събрание от същото болшинство, което го гласоподава.

Европейски Съюз разкритикува остро закона и предизвести, че той може да върне обратно Грузия по европейския ѝ път. Грузинското управление, от своя страна, отвърна да не се месят във вътрешните му работи.

Противници на закона се притесняват, че грузинските управляващи може да го употребяват като инструмент против инакомислието, следвайки образеца на подлагания на критика от интернационалната общественост закон за задграничните сътрудници в Русия, отбелязва организацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР