Наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка остава

...
Наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка остава
Коментари Харесай

България остава под двойно наблюдение от ЕК

Наблюдението на България по механизма за съдействие и инспекция остава редом с общия мониторинг на Европейската комисия за спазването на върховенството на закона в 27-те страни.
Това се разбра в сряда от думите на зам.председателя на Европейска комисия Вера Йоурова при представянето на първия отчет за всички страни, Признанието пристигна, откакто EURACTIV помоли Йоурова да излезе от бюрократичния език и да отговори на опасенията на българите, които приканват Европейски Съюз да “спре финансирането на мафията”.

Като начало, Йоурова направи изненадващо известие, като съобщи, че Механизмът за съдействие и инспекция (МСП), основан за възстановяване на погрешно функциониращата правоприлагаща система в България и Румъния, ще продължи. Досега българските управляващи твърдяха, че механизмът ще стане история сега, в който ще бъде въведено общото наблюдаване на всички държави-членки.

МСП беше въведен с присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз през 2007 година като краткотраен механизъм, само че нито България, нито Румъния реализираха задоволителен прогрес за премахването му. Сега и двете страни се оказват под двойно наблюдаване.

“Все още съществува МСП. Както знаете, имаше проекти за отпадането му, само че към момента има несвършена работа. За българските управляващи, изключително за държавното управление, промените би трябвало да бъдат финализирани”, сподели Йоурова. И продължи: “Винаги във всяко изследване имаше доста ясно обръщение от българското общество, че доверието в правосъдната система е доста ниско”. Зам.председателят на Европейска комисия сподели още, че МСП постоянно е бил подкрепян от българското публично мнение.

“Сега продължаваме наблюдението по МСП, отразяваме обективната картина за това къде се намира България, било то в битката с корупцията, в медийната сфера или правосъдната система”, добави Йоурова.

Тя сподели още, че българският парламент и държавно управление би трябвало да работят по констатациите от отчета “много сериозно”, тъй като “когато хората показват такова неодобрение и такова съмнение и доста ясно възприятие, че не е допустимо да се получи правдивост от страната, тогава това е съществено нещо, което би трябвало да се вземе поради от националните власти”.

България би трябвало да покаже солидни дефинитивни присъди от битката с корупцията. Това е един от главните заключения за страната в първия отчет на Европейска комисия за върховенството на закона.

В общия документ, който изрежда проблемите на страните, България е посочена като проблем поради корупцията, свободата на медиите, основния прокурор, Висшия правосъден съвет и правосъдния инспекторат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР