Утре е 24 май – Ден на славянската писменост и

...
Утре е 24 май – Ден на славянската писменост и
Коментари Харесай

До спящите: Да върнем името на храма „Св. Св. Кирил и Методий“, к...

Утре е 24 май – Ден на славянската книжовност и просвета. Празникът е обвързван със светите братя Кирил и Методий, които чествахме много непретенциозно на 11 май, каквато е била традицията отколе, тръгнала в миналото от Пловдив.

 

За следващ път ще повдигна тематиката за промяната на името на храма, прочут като „ Св. Ал. Невски “ с имената на солунските братя. Защото по този начин е редно. Защото по този начин е заслужено. Защото би трябвало да имаме най-малко малко останали чест и достолепие. Защото играем и пеем под звуците на гайда, дудук и барабан, а не на балалайка и баян. Знамето ни в сърцето е зелено и на него написа „ Свобода или гибел “, а националният байрак е бяло, зелено и алено, а не с други цветове.  Защото сме българи, демон да го вземе!

Кирил и Методий ни завещаха буквите, дадоха ни културен подтик, огряващ културата, народа и страната ни даже в днешните подправени и нечистоплътни времена. Те и техните възпитаници по нашите земи, под жезъла на мъдри царува, проправяха пътя  към цивилизацията. Това даже съветските копейки на Путин у нас не могат да отрекат. И не смеят.

 

Ще напомня историята: когато Първата международна война ескалира, през есента на 1915 година съветски кораби и самолети бомбардират Варна. Русия е решила да ни накаже, победи, погуби… Това е мотив за княз Фердинанд, който подписва декрет да се преименува храма „ Св. Ал. Невски “ на „ Св. св. Кирил и Методий ”.

Иван Вазов, доскоро поклонник на Русия, е наскърбен и написа тъжното:

 

Вий в миналото знаме Христово развяхте

за богатство човешко

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!

 

Ами да, те „ братушките “ са такива: освобождават и поробват по заповед на императора, генералния секретар или президента.

 

Днес гробът на Дядо Вазов е на петдесетина метра от храма. По мотив 100-годишнината от гибелта на Патриарха на българската литература (в градинката сред Софийския университет и Парламента) Репортери на Фрог нюз направиха анкета и се оказа, че 86% от запитаните към стотина индивида, не знаеха къде е заровен Вазов! Не знаят къде е една от най-големите ни светини на България, само че вървят да се кръстят в храм, носещ име на чужденец.

 

Невски бил светец: да, само че на съветската черква и няма нищо общо нито с БПЦ, нито с историята ни. Толкова ли е мъчно да се проумее това?

 

Нещо, което все по-често си пробива път в изяви на български историци и медии е изкуствения мит, основан от съветската агитация към името на княз Александър Невски. Руски откриватели изкараха на ярко дълго премълчавани истини за „ великия “ княз. Подробностите са изумителни и срутват „ легендите “ за неговата популярност, победи и национализъм. Нищо сходно. Нас обаче ни интересува най-много фактът, че Невски е приел исляма, признавайки могъществото на Златната орда. Това негово изменничество трансформира Русия във васална на татарите за към 200 години. Направил го от боязън, че не може да се изправи против нашественика. А и с цел да получи поддръжката на хана против своя брат и други князе в покоряването и ограбването на съветски градове. В чест на приемането на исляма Бату хан му подарява позлатен шлем с откъс от Корана, който се пази и до през днешния ден. Невски е направил доста повече да се с пусне мрак над съветските земи, в сравнение с за съветската популярност. Много от църквите, строени по това време са с издължени куполи като при мюсюлманските джамии. Включително храмът " Василий Блаженни " в Москва. Което у нас не е станало макар столетията османско настъпление.

 

Митът за могъщия Невски за първи път се основава по времето на Петър Първи, който заповядал да се популяризират измислени истории за величави бойни победи, с цел да придаде искра на своята армия и ръководство като правоприемник на популярен военачалник.

 

Сталин в края на 1941 година, когато хитлеровите войски са към този момент в крайните квартали на Москва, разпорежда да се извади от нафталина легендата за „ непобедимия “ княз. По този мотив е основан и филмът за Невски през 1942 година с батални подиуми от успеха над шведите. Днес съветски историци признават, че онази „ победа “ е в действителност пограничен случай, при който са починали по-малко от стотина души…

.
Александър Невски на колене пред татарския хан...

 

Та на кого в действителност се кланяме ние, българите? На подозрителен военачалник, приел исляма и коленичил пред татарите, опожарявал селища и градове по днешните съветски земи?

 

Нека спорят за него в Русия, дано го почитат в случай че желаят – тяхна работа. Но за какво ние?

 

***  

На 21 май 2011 година по време на заседание на съветското държавно управление Путин декларира:

„ Денят в памет на Кирил и Методий, основатели на славянската книжовност, се чества за първи път в света в Русия, през 1963 година. Достиженията на нашата съветска просвета би трябвало да станат известни по целия свят “.

 

Това е неистина! Защото достиженията на светите братя, на византийската и българската просвета по това време не са съветски постижения. Ние сме тези, които сме дали на руснаците православието и просвета, за които те би трябвало да са ни признателни во веки веков.

 

Истината:

1851 година е годината, когато светите братя Кирил и Методий са празнувани за първи път на 11 май в Пловдив. Доказано. Точка.

Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните възпитаници през 886 година, а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. Това признава даже съветският акад. Дмитрий Лихачов. Ченгето Путин обаче няма по какъв начин да е чул за това в школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), която е приключил и достигнал „ галактически “ висоти до звание майор или подполковник…

***

Уикипедия на съветски език

„ Съвременната просвета датира славянската книжовност от Кирил и Методий, а първите оживели монументи са от 10-11 век. Съвременните откриватели свързват началото на историята на съветската книжовност с кръщението на Русия, да вземем за пример А. А. Гипиус. Въпреки това положение на науката и неналичието на материални доказателства за времето преди Кирил, от руските времена до наши дни, пристрастността по въпроса поражда огромен брой разногласия и хипотези. Редица създатели се базират на хипотетичната „ протоглаголица “ върху артефакти от 4-5 век в Черноморския район и приказват за „ съветски трудове “ в Пространното житие на Кирил, споменавания на „ черти и внезапни “ в легенда на монаха Черноризец Храбър “За буквите “ и други

 

Археологът А. А. Мединцева отбелязва, че редица хроники от източни създатели допускат появяването на книжовност в Русия доста по-рано от формалното приемане на християнството. Руски учени са склонни да се съгласят. При неналичието или разпокъсаността на епиграфски материал по тази тематика тези общи съображения основават основа за сантиментални, само че не и сериозни оценки за руската предхристиянска книжовност. Тези хрумвания са употребявани като истински „ линии и внезапни “ - знаци върху археологически обекти, черноморски знаци, тълкувани като особено „ предкирилово “ писмо. Всъщност въпросът за писмеността в Русия през 9-10 век не излиза отвън обсега на от дълго време известни свидетелства “.

 

***

Проф. Виктор Истрин написа за житията на Кирил и Методий в съветското издание „ Култура “. Според него през 850-860-те години Кирил е разкрил Евангелието и Псалтира, „ написани с съветски букви “ в Кримския Херсон.

Въпреки че до формалното кръщение на Русия остават повече от 100 години, доста източни славяни, посетили Крим и Византия, приели християнството всеобщо. Така се появили свещени текстове на съветски език. Това навежда откривателя на концепцията, че писмеността на Кирил не е зародила от нищото, а се основава на опита на самите славяни и остаряла съветска книжовност. „ Съществуването на протокирилова книжовност измежду славяните се потвърждава и от извънредно късото време, належащо на Кирил, съгласно неговото житие, с цел да сътвори стройна славянска писменост. За подобен къс интервал от време не е по силите на Кирил, в случай че той нямаше основата на съветския език “, счита Истрин.Нещо да кажете?

 

***

Стигаме до Военната теория на Путин, на която той се базира като мотив, че Украйна не е страна, а всичко от памтивека е велика Русия. В докрината е отделено място и за Кирил и Методий.

И четем по какъв начин „ историята за основаването на славянската книжовност от Кирил и Методий е обрасла с огромен брой погрешни обстоятелства и в този момент е мъчно да се разбере къде е истината.

Кои са били братята Кирил и Методий? Те са родени в благородническо семейство в град Салуни (Солун, днешна Гърция). По-късно и двамата стават монаси на православната черква. Сега те биха били наречени мисионери, които донасят нова вяра на масите. Манастирите са били центрове на образованието, монасите са били доста образовани хора, тъй че не е изненадващо, че те са основали славянската писменост, която ние познаваме като кирилица. Създаването на славянската книжовност, кирилицата, е била нужна обаче не с цел да донесе книжовност в Киевска Рус (нашите предшественици към този момент я имаха), а с цел да се преведат някои духовни трудове (Евангелие, Псалтир, литургии) на славянски език. Преводът им от гръцки на кирилица е бил по-лесен. В Европа духовните книги са писани на латински, тъй че това основава избрани компликации и недоразумения измежду необятните маси. След въвеждането на новата книжовност църковните служби в православната черква се правят на славянски език. Което дава подтик на бързото въвеждане на нова религия в масите. Началото на писмеността на Древна Рус през 10 век, кирилицата, спомага за разпространяването на новата вяра измежду славяните, след което тя става писмен език за страната и църквата. Това, несъмнено, е съгласно формалната версия. Е, в действителност въвеждането на християнството е било извънредно мъчно. Славяните не желали да се разделят с езичеството. Следователно евентуално античните съветски книги на древноруския език са били изгорени. Това е направено, с цел да се принудят славяните от Киевска Рус да станат християни.Как ви се коства, драги българи?

 

Сигурно по тази причина през 2017 година послучай 24 май Путин поздрави Скопие, като акцентира, че братята Кирил и Методий и славянската книжовност идват от „ македонските земи “. Искаше да ни заболи. И ни заболя. Защото става дума за неистина и операция. Доста от дълго време си мислех, че сходно държание е неприемливо за такова високо равнище, само че към този момент знам, че Путин не е високо равнище. Не приказвам за поста, който заема, а за интелектуалния му багаж. Останал си е кагебеец, обучаван да интригантства и да обслужва пропагандни тези.

 

Затова е време храмът в центъра на София да си върне името „ Св. Св. Кирил и Методий “. Това не пречи да почитаме починалите съветски, украински, финландски, румънски, полски и други воини, оставили костите си по нашите земи в Руско-турската война през 1877-1878 година

 

Но над всичко са българските жертви и поборници, извоювали свободата ни от османското настъпление, както и всички други, дали живота, гения и волята си за България.

 

Нарича се елементарен национализъм. Няма потребност от патетика, а от памет и възприятие за чест и национално достолепие.

 

Ако президентът Радев, който сега е в Рим послучай 24 май, е същински патриот, какъвто все акцентира, че е, дано пръв изрече концепцията за преименуването на храма. Сигурен съм обаче, че ще откри 100 аргумента, един от различен по-ялови, с цел да потвърждава, че това  не трябва да се прави. А най-вероятно ще се направи, че изобщо не съществува такава тематика. Ще го поддържат и клелите се във честност на съветския патриарх наши висши духовници от Светия синод.

 

Това дупедавство ни убива, а не съветските служби и господарите им в Кремъл, тъй като те си гледат техния интерес, само че слагачите, нашите слагачи - те залагат динамит в устоите само че нацията, както преди години атентаторите в църквата " Св. Неделя "... Ако ви се коства мощно това съпоставяне, умножете го по 10, по 100, по хиляда, тъй като сме покрай сериозната точка на оцеляване. Не стопански и физически, а духовно. Което е най-страшно.

 

А цитираната мисъл първоначално: Спящите нации или изчезват, или се разсънват плебеи, е на Кемал Ататюрк. Уточнявам това, тъй като мнозина ще ги домързи да поровят за източника, а е добре да се знае.

 

Огнян Стефанов

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР