Това означава, че най-малките от Поколение Z“ (родените между 1995

...
Това означава, че най-малките от Поколение Z“ (родените между 1995
Коментари Харесай

Неща, които трябва да знаят най-младите: Как ЕС е променил живот...

Това значи, че най-малките от „ Поколение Z “ (родените сред 1995 година и 2010 г.) ще гласоподават за Екологичен потенциал, отбелязва Европейският нюзрум, платформа за съдействие сред 23 европейски новинарски организации, измежду които е и Българска телеграфна агенция. В обява в платформата се добавя,  че претендентите за евродепутати и политическите партии в този момент се пробват да стимулират това най-младо потомство да гласоподава, разяснявайки му за какво е значим Европейски Съюз и каква е ролята на Екологичен потенциал.

 

За най-младите от „ Поколение Z “ доста неща, които през днешния ден сплотяват страните членки на Европейски Съюз, са дадености, само че в реалност тези дадености са минали дълъг път, преди да влязат в действие на европейско равнище и в този дълъг път Екологичен потенциал е имал своята дума и своята тежест, обобщават Франс прес и „ Евронюз Италия “.

 

Без надценка за роуминг

 

От  2017 година, когато жител на една страна членка се окаже в друга страна членка по работа, туризъм или по фамилни каузи, няма надценка на мобилните му телефонни позвънявания или известия, което се отразява удобно на фактурите на пътуващите из Европейски Съюз хора. Това облекчава и живота на хората още повече, когато да вземем за пример те обмислят да стартират работа в друга страна членка, или да живеят там за по-дълго време. На тях не им е нужно да търсят локална сим карта. Така да вземем за пример през днешния ден в случай че човек е от Франция, само че пътува постоянно по работа до Люксембург, той може да резервира към този момент единствено френския си телефонен номер.

 

Унифицирано зарядно

 

До края на тази година в Европейски Съюз влиза в деяние универсалното зарядно устройство от вида USB-C за всички типове електронни портативни устройства, продавани в съюза.  Съответното законодателство беше признато преди две години. А самодейността за това беше препоръчана през 2008 година от тогавашната българска министърка по европейските въпроси Гергана Грънчарова (днес Паси) и тогавашния ръководител на Комисията по външна политика в българския парламент и някогашен външен министър Соломон Паси. Според тези промени смарт телефоните, таблетите, фотоапаратите, конзолите за видеоигри и другите дребни електронни устройства ще би трябвало да употребяват за зареждане единствено USB-C кабел. Целта на това изобретение е от една страна да се понижат отпадъците, а от друга - да бъде улеснен потребителят. Така нагледно казано ще се постави завършек на чекмеджетата, цялостни с кабели и със зарядни устройство от всевъзможен вид, отбелязва Франс прес и назовава законодателството в тази тенденция неповторимо по рода си за света.

 

Лични данни в интернет

 

От 2018 година Европейският правилник за персоналните данни дава правото на " цифрова давност " за жителите на Европейски Съюз. Той разрешава жител на Европейски Съюз да може да изиска връзки, препращащи към цифрово наличие, което е в негов ущърб, да бъдат изтеглени от интернет търсачките. Според Жером Деруле, юрист във Франция, профилиран в цифровите въпроси, този жанр претенции нараства. Като най-често те идват от някогашни чиновници, които желаят техните данни да бъдат изтрити от фирмите, които те са напуснали. Европейските интернет консуматори също така могат да прибягнат и до правото за цифрово изтриване, което постанова на даден интернет уебсайт да отстрани персоналните данни на даден човек от него, в случай че няма законно съображение да ги съхранява.

 

Бисквитки със единодушие

 

Същият правилник от 2018 година изисква от интернет уеб страниците да желаят единодушието на потребителите в Европейски Съюз за по този начин наречените кукита или бисквитки, позволяващи след това на интернет потребителите да се предлага целенасочена реклама. Ако интернет уеб страниците не извършват това предписание, то ще им бъде наложена санкция. Друг е въпросът, че настояването на единодушие става в несъответствуващ миг, когато консуматор е отворил даден уебсайт и бърза да го прегледа. Тогава той бърза да се отърве от досадния формуляр, който желае потвърждаване на единодушието му за кукитата и даже не чете деликатно с какво се съгласява.

 

Войната против преобладаващото състояние в цифровия бранш

 

В началото на актуалната година в действие влязоха европейските регламенти за цифровите пазари и цифровите услуги, които постановат нови отговорности на водачите в софтуерния бранш, с цел да се избегне корист с преобладаващо състояние. Тези водачи би трябвало по-специално да подсигуряват достъпа до услуги и на техните конкурентни, вместо да се постановат по дифолт техните лични услуги – да вземем за пример избран интернет браузър, или избрана картографска услуга като да вземем за пример Google мапс, или избран магазин за приложения и други

 

Еврото

 

Преди две десетилетия еврото размени локалните валути, като немската марка, френския франк, испанската песета, италианската лира, гръцката драхма, в портфейлите на тези европейци, които първи го одобриха. Постепенно и други страни членки на Европейски Съюз се причислиха към страните, употребяващи еврото – по този начин наречената еврозона.  Тази зона обхващаше в началото 11 страни от Европейски Съюз,  последователно се разшири и към 2023 година в нея към този момент влизат 20 страни - Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция и Хърватия, включила се към еврозоната на 1 януари 2023 година Дания и Швеция са отвън еврозоната по свое предпочитание. В еврозоната Европейската централна банка има думата по отношение на паричната политика на страните членки.

 

През есента на 2023 година 79 % от потребителите на еврото обявиха, че гледат с положително око на единната европейска валута, съгласно допитването „ Евробарометър стандард “, направено от Европейската комисия, отбелязва Франс прес. Но първоначално рецензиите не бяха малко. В Германия да вземем за пример еврото мъчно беше признато като правоприемник на марката и първоначално германците даже му споделяха „ teuro “ – игра на думи от „ teuer “, което значи „ скъпо “ на немски и „ euro “.

 

Големи опасности за единната валута изникнаха при започване на второто десетилетие на 21 век с дълговите рецесии в няколко страни от еврозоната – Гърция, Италия, Ирландия, Португалия -  които също по този начин сложиха на тежко тестване солидарността сред страните в еврозоната и изложиха на риск единната валута.

 

Разплащанията

 

Плащането с банкова карта, било то за туризъм или за бизнес каузи в друга страна от Европейски Съюз от 2018 година, е без спомагателни такси, само че може да има начисления при обръщането на еврото към национална валута, напомня Франс прес. Няма и спомагателни такси при банкови преводи и изтегляне в Единната зона за разплащания в евро, основана през 2014 година, унифицирала разплащателните системи сред 34 страни, измежду които и тези от Европейски Съюз, само че също и Швейцария или Англия и направила навсякъде потреблението на Банковия идентификационен код (BIC) и на Международния номер на банковата сметка (IBAN), напомня Франс прес. От есента на 2025 година няма да има спомагателни такси и върху незабавните транзакции.

 

Но във финансов проект Съюзът на финансовите пазари – план, подет през 2015 година -  не напредва с плануваното движение поради различията сред страните членки по отношение на методите на използването му.

 

Европейците също по този начин не съумяха да се схванат, с цел да обезпечат по взаимен метод на европейско равнище гаранцията на банковите депозити до 100 000 евро. Този механизъм пази спестяванията на хората, в случай че дадена банка е в затруднено състояние. Той може да способства за отбягване на банкрута на банката, тъй като при съществуването на този механизъм клиентите няма да се втурнат да теглят спестяванията си, защото знаят, че те са предпазени. Но в случай че таванът на гаранцията не е въведен европейско равнище, то гаранцията остава използвана единствено на национално равнище.

 

" Зелени коли "

 

През 2022 година страните членки се договориха след безкрайни договаряния за исторически преход – от 1 януари 2035 г.  новопроизведените коли не би трябвало да бъдат източник на въглеродни излъчвания. Така пазарът на нови коли ще бъде стеснен до електрически автомобили и гориво въз основата на водород. Няма да има нови бензинови и дизелови  превозни средства, нито пък нови хибриди. Според критици на тази мярка тя излага на риск европейската промишленост, която е кралица на моторите с вътрешно горене и ще благоприятства Китай, който е водач на електрическите автомобили, отбелязва Франс прес.

 

Ако обаче има смяна по върховете на Европа след изборите за Екологичен потенциал, то преходът към „ зелените коли “ може да се окаже под въпрос или пък да се внесат промени в него. Възражения против този преход идват от „ Европейските консерватори и реформисти “, в които попадат партиите „ Италиански братя “ на Джорджа Мелони и „ Вокс “ на Сантяго Абаскал. Тази европейска група споделя в предизборната си стратегия, че „ моторът с вътрешно горене е удостоверение за европейската креативност и би трябвало да остане жизненоважен в продължение на години “. Групата „ Идентичност и народна власт “, обединявала в деветия Екологичен потенциал „ Лига “ на Матео Салвини, „ Алтернатива за Германия “ и „ Национален общ брой “ на Марин Льо Пен, също се опълчва на въвеждането на възбраната от 2035 година, която, съгласно нея е дискриминационна мярка и обществено изключване.

 

Критики идват и от партията, която има болшинство в Екологичен потенциал – Европейската национална партия. Но тя не е вписала концепцията за отменяне на крайния период от 2035 година в предизборната си стратегия. Още повече, че неин водещ претендент за евровота е Урсула фон дер Лайен, в чийто актив отпред на Европейска комисия през последните пет години беше точно европейският „ Зелен пакт “ - пакет от политически начинания, чиято цел е Европейски Съюз да поеме по пътя към екологичен преход, като крайната цел е реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2050 година.

 

Европейската автомобилна промишленост има 12 милиона работни места. В нея завоят към електричеството към този момент е почнал. Умножава се стартирането на пазара на 100-процентови европейски електрически автомобили, а в допълнение производителите са задължени да понижават нездравословните излъчвания в техните транспортни средства, тъй като в противоположен случай ги грозят санкции. Но спомагателен период в тази тенденция би бил добре пристигнал. Това даде да се разбере през февруари ръководителят на брюкселското лоби на автоконструкторите -  Асоциацията на европейските производители на коли  - Лука де Мео, който е и началник на „ Рено “. „ Надявам се възбраната да се ползва малко по-късно във времето, тъй като мисля, че ние няма да сме способни да го създадем, без да навредим на промишлеността и на цялата верига на цената на европейската автомобилна промишленост “, съобщи той пред Франс прес.

 

Генералният шеф на „ СтеланТис “ Карлош Тавареш през януари заприказва за два сюжета, повлияни от резултатите от изборите в Европейски Съюз и в Съединени американски щати. Според първия сюжет ще има ускорение на производството и на навлизането на пазара на електрическите автомобили, в случай че на изборите от двете страни на Атлантическия океан завоюват „ догматичните прогресисти “, а съгласно втория сюжет, в случай че от двете страни на Атлантика на изборите надделеят популистите, то ще има закъснение на производството на електрически автомобили.

 

Според Даян Щраус от неправителствената организация „ Транспорт и околна среда “ триумфът на възбраната, която ще влезе в действие през 2035 година, зависи от няколко фактора, като да вземем за пример разполагане на мрежа от зарядни станции, или намаляването на цената на електрическите автомобили, да вземем за пример посредством по този начин наименуван европейски лизинг. Но един Екологичен потенциал, който се опълчва на електромобилността, би могъл да забави използването всички тези фактори, нужни за триумфа на прехода, добавя Щраус.

 

През 2026 г е планувана първа равносметка на проектите за прехода в тази тенденция, като тук може да се установи забавяне в прехода, само че не се планува нов избор по отношение на 2035 година, т.е. годината, в която ще влезе в действие възбраната. По време на този обзор обаче може да се ускори и гласът на тези, които желаят внасяне на някои корекции на възбраната, осведоми Българска телеграфна агенция.

 

Шенген

 

Не постоянно в Европа се е пътувало свободно, без инспекции по границите. Шенгенската зона за свободно придвижване съставлява група от европейски страни, които са премахнали граничния надзор между тях, откакто са подписали Шенгенското съглашение от 1985 година Към днешна дата това са съвсем всички страни от Европейски Съюз плюс Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн. Към Шенгенската зона не спадат от Европейски Съюз Ирландия и Кипър. Зоната се разшири на няколко талази от основаването си. През 2007 година към Шенгенското пространство се причислиха Естония, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия,  приети в Европейски Съюз три години по-рано.  От януари 2023 година към Шенген се причисли Хърватия. От края на март тази година България и Румъния влязоха в Шенген по въздух и вода, и в този момент чакат за тях да отпаднат инспекциите и по сухопътните граници в Шенгенското пространство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР