Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която

...
Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет

Наблюдаваме признаци на неосъзнаване на сложността на обстановката, в която се намираме и пориви на авантюризъм, безнаказаност и безучастие, съобщи депутатката от ГЕРБ
„ България е в обстановка на ценова рецесия, неотщумяла политическа рецесия, на прага на икономическа рецесия и нова вълна от здравна рецесия. Заявките за разноските на новото постоянно държавно управление са признак за първи крачки и към финансова рецесия. На фона на тези провокации първото изпитание, което партиите в 47-ото Народно заседание би трябвало да поставим е да създадем опция за реализиране на национално единение във връзка с главните тематики пред българското общество “. Това съобщи в декларация от името на ГЕРБ-СДС ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова.

По думите й нито една от партиите в сегашния парламент няма мандат да взима и да постанова еднолични решения.

„ Нещо повече 47-ото Народно заседание излъчи друго болшинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логичност, а е плод на  необходимостта от основаване на постоянно държавно управление. ПГ на ГЕРБ-СДС осъзнава ролята си на монолитна съпротива на това разнородно болшинство “, уточни Десислава Атанасова.

Тя увери, че през тази парламентарна сесия ПГ на  ГЕРБ-СДС ще постави всички старания да бъде коректив на ръководството и да предложи опита, експертизата и концепциите си за по-бързото възобновяване на страната от тежката обстановка, в която се намира страната.

„ Готови сме да водим разговор с болшинството, стига партиите, които вземат участие в него да са осъзнали и нашите гласоподаватели са български жители и чакат освен поръчки, а и дейности “, акцентира тя.

„ България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет. И това е най-важната задача пред Народното събрание и държавното управление през актуалната сесия. Бюджетната рамка, която ще бъде призната, ще покаже и капацитета на актуалното ръководство да се оправи с другите рецесии, които всеки ден нанасят вреди върху българското общество. За страдание към момента нямаме изясненост във връзка с желанията на държавното управление. Наблюдаваме признаци на неосъзнаване на сложността на обстановката, в която се намираме и пориви на авантюризъм, безнаказаност и безучастие “, безапелационна бе Десислава Атанасова.

По думите й министрите не са подготвени с плановете, не е ясно какъв брой ще е инфлацията и недостига, за първи път няма покачване на МРЗ и пенсиите от началото на годината, а поръчките за 4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина и други инфраструктурни планове звучат неуместно.

„ Темите за Еврозоната и за Плана за възобновяване отсъстват изцяло от дневния ред на държавното управление, отсъстват и разговорът и грижата за най-ощетените от рецесиите. Различните рецесии няма да се решат от единствено себе си. В сходни моменти са нужни редица политически дейности, които не постоянно носят дивиденти и овации, за тези които ги ползват “, съобщи още тя.

„ В началото на 2022 година, пред България има два пътя. Първият е на задълбочаване на другите рецесии в обществото. Вторият е на създаване на условия за общо национално изпитание, което да спомогне за тяхното превъзмогване. Като съпротива ние сме подготвени да участваме единствено във втория път, който дава опция за превъзмогването на рецесиите и предотвратява тяхното задълбочаване. В тази си роля ние няма да толерираме бягането от отговорност, търсенето на повърхностни и безредни решения, които не вземат решение, а задълбочават проблемите и самоцелни опити за борба и разделяне в обществото. Ние ще предлагаме решения на другите рецесии, само че от болшинството зависи, дали ще приема нашите хрумвания и ще се възползва от опцията да построява народен консенсус по значимите тематики “, уточни още Десислава Атанасова.

„ След три парламентарни избора в границите на една година и след излъчването на постоянно държавно управление преди месец би трябвало да сме наясно, че безвремието на служебните и предизборни ръководства свърши. Днес е време за решения, за носене на отговорност и за постоянна вероятност пред страната ни. Време е актуалното държавно управление да показа управническата си стратегия, да потърси публично единодушие по нея и да се опита да я реализира. За страдание, към момента част от партиите в четворната коалиция и министрите излъчени от нея, не осъзнават ролята си на ръководещи и не престават да се държат по този начин, все едно се намират в предизборна акция или в съпротива. Това е причина за управнически неуспех, тъй като сходно държание приказва за политическа дезориентация, а оттова и за неспособност за взимане на съответни решения. Затова ще ви напомня – нито сте в съпротива, нито се намирате в предизборна акция – вие сте ръководещи и носите отговорност за всичко, което се случва в политическия, икономическия, обществения и културния живот на страната “, прикани ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„ Наред с редицата рецесии във вътрешнополитическия живот на страната, България е сложена в комплицирана обстановка във връзка с започването на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз. По време на ръководството на ГЕРБ беше построен народен консенсус по тази тематика, който е годен и през днешния ден. Политическата рецесия отслаби позицията на страната ни в интернационален проект и оттук насетне би трябвало да поставим нужните старания дружно да защитим българските национални ползи в района. Това е голяма отговорност към българското общество, към българската история и към хилядите наши прародители, които дадоха живота си за свободна и обединена България. Тази отговорност ни задължава да намерим освен вярното решение, само че и да реализираме единодушие по него. Вярваме, че дружно, с всички български жители можем да намерим най-хубавия път за България “, сподели Десислава Атанасова.

„ Пожелаваме триумф на всички през новата година и Бог да пази България “, пожела предеседателят на ПГ на ГЕРБ-СДС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР