Наблюдава се висок дял на тези, които заявяват готовност да

...
Наблюдава се висок дял на тези, които заявяват готовност да
Коментари Харесай

Проучване: БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите

 Наблюдава се висок дял на тези, които декларират подготвеност да гласоподават на изборите на 4.04. От деклариралите, че ще гласоподават, е доста висок делът на хората, които към момента не са решили за кого – 15 %. Подчертаваме, че този дял е една от главните незнайни в изборния ден.

От твърдо решилите да гласоподават 28.2 % декларират, че ще гласоподават за Българска социалистическа партия, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, ИТН – 15.7 %, Движение за права и свободи – 9 %, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9 %, Демократична България – 5.2 %. Всички останали остават под 4 %-та преграда. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент.

Разликата сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ е 2.7 %. Това са двете обединения, които надалеч преди всички останали си оспорват първото място. На базата на последното проучване на РЕГО (Х 2020) ясно се вижда, че Българска социалистическа партия бележи растеж измежду желанията на гласоподавателите, до момента в който ГЕРБ очевидно свива поддръжката си в народен мащаб.

Очевидно проблемите с ръководството на Ковид рецесията – първото място по смъртност и последно по имунизации в Европа са повлияли на гласоподаватели за ерозията на поддръжка към ръководещите през втората половина на предизборната акция.

Любопитно е, че Българска социалистическа партия се радва на електорална поддръжка най-много измежду най-възрастните и млади гласоподаватели – над 60 години и до 30 години. Тя е желана и повече измежду дамите. При ГЕРБ поддръжката идва от междинната възраст и е полово уравновесена. Формацията на Слави Трифонов трайно се е открила на третото място. Тя среща главните си поддръжници измежду младите до 30 годишна възраст.

При Движение за права и свободи, Демократична България и обединението към Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко съществени фактора – степен на готовност, прикрит избор, привличане или загуба на външна страна. Целият букет от националистически обединения остава отвън Народното събрание. Те станаха част от поредицата съдружни сътрудници на ГЕРБ, които заплащат цена за взаимното си ръководство. Няма никакви витални партии в лявото пространство оттатък Българска социалистическа партия. Многобройните протестни обединения с гръмки имена, даже не се улавят от проучването.

При Движение за права и свободи и Демократична България обичайно се прибавя избор от чужбина, който подвига резултата им. При електорални партии като " ИТН “ по принцип има висока степен на прочувствено предпочитание за гласоподаване, само че постоянно този избор, главно юношески, не отива в дисциплинирано до урните. От тези специфики са вероятни съмнения на резултатита по посока на покачване при Движение за права и свободи и Демократична България и понижение на резултата при " ИТН “.

Изследването не мери вота в чужбина, платен избор, изборни измами в страната и чужбина. В желанията за нов министър председател на страната преобладават мненията, че няма подобаваща персона (24 %). Лидерът на Българска социалистическа партия – Корнелния Нинова е най-предпочитаният политик за предстоящ министър-председател (19.2%), до момента в който настоящият министър председател е посочен като желание от 17.1 %. Слави Трифонов е желан от 9 % от респондентите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР