Наблюдава се тенденция на лек спад в консумацията на енергийни

...
Наблюдава се тенденция на лек спад в консумацията на енергийни
Коментари Харесай

Най-полезното питие в жегите е водата, пийте я често и по малко

Наблюдава се наклонност на лек спад в потреблението на енергийни питиета след младежите сред 14 и 18 години. Това заяви пред „ Хоризонт “ доцент Лалка Радулова, специалист по хранене и диететика от Националния център по публично здраве и анализи(НЦОЗА).

Децата и изключително младежите са доста податливи на рекламата и одобряват енергийни питиета, сподели доцент Радулова. Последното изследване на Центъра демонстрира, че при 14-18 годишните 20 на 100 от младежите изпиват една или повече енергийни питиета дневно. Специалистите са безапелационни, че тези питиета не са подобаващи за деца поради високото наличие на кофеин и биологично дейни субстанции, които са от изгода повече на хората в дейна възраст и на спортуващите. Особено рисков може да бъде приемът на енергийните питиета дружно с алкохол, тъй като енергийните питиета могат да маскират токсичното деяние на алкохола.

Проучване на НЦОЗА сочи, че потреблението на прясно изцедени сокове е 30 до 50 %, понижава потреблението на компоти.

Най-полезното пиво през летните жеги е водата. Доц. Радулова поучава водата да се пие през целия ден, само че на дребни количества и постоянно. Не бива да се използва „ безсистемно и в огромни количества “ от лица със сърдечно-съдови и бъбречни болести, както и от страдащи от високо кръвно налягане. В тези случай изпитата вода не трябва да надвишава 1.5 литра дневно.

Специалистът предизвести, че е добре да четем дали плодовите питиета, в това число натуралните сокове, са в допълнение подсладени със захар и други подсладители, както и дали е прибавен глюкозо-фруктозен сироп. Завишената консумация на безалкохолни питиета с подсладители поддържа желанието за сладостен усет, а това може да докара до банкет на повече сладки храни и надлежно до повишение на тежестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР