Наблюдателите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща възможност да

...
Наблюдателите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща възможност да
Коментари Харесай

Веднъж в живота! Може да наблюдаваме комета с невъоръжено око

Наблюдателите на небесните спектакли имат рядката и вълнуваща опция да видят комета с невъоръжено око – прекарване, което се случва “веднъж в живота ”. Небесното тяло ще се вижда от Северна Европа тъкмо преди зазоряване във вторник, 12 септември, съобщи Българска национална телевизия.

Обектът, който се движи в Космоса с 386 000 км/ч, се вижда с невъоръжено око в този момент, само че най-близо до Земята ще бъде точно на следващия ден заран. Кометата Нишимура може да бъде забелязана в часа след залез слънце и в часа преди зазоряване, като се гледа на изток-североизток, към полумесеца и Венера.

“На кометата са ѝ нужни 500 години, с цел да обиколи Слънчевата система. За съпоставяне – на Халеевата комета, която провокира огромен интерес по време на последното си близко посещаване на Земята през 1986 година, са ѝ нужни 76 години ”, показва проф. Брад Гибсън, шеф на Центъра за астрофизика “Е. А. Милн ” към университета на Хъл.

Най-добрият късмет кометата да бъде забелязана с невъоръжено око е на 12 септември, когато тя ще се намира на 125 милиона километра от Земята.

“Съвсем не е пресилено да кажем, че да видиш Нишимура е рядка и вълнуваща опция, която се дава единствено един път в живота ”, показва Гибсън.

Нишимура ще премине най-близо до Слънцето на 17 септември, когато ще бъде “само ” на към 44 милиона километра от него. Предвид близкото разстояние има действителен късмет кометата да не оцелее.

Учените към момента се пробват да дефинират размера на Нишимура. Според проф. Гибсън диаметърът ѝ може да варира от няколкостотин метра до няколко километра. Специалистът позволява, че кометата може да е виновна за метеорния поток Сигма-Хидриди, който се следи всяка година през декември.

Няма заплаха от конфликт на Нишимура със Земята, защото астрономите деликатно са картографирали орбитата и скоростта ѝ на придвижване.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР