Наближаваме ли края? През 2021 г. хората копнеят за нещо

...
Наближаваме ли края? През 2021 г. хората копнеят за нещо
Коментари Харесай

Новото нормално вече е тук. Трябва да свикваме

Наближаваме ли края? През 2021 година хората копнеят за нещо като непоклатимост. Дори тези, които одобриха, че в никакъв случай няма да си върнат остарелия живот, се надяваха на новото обикновено. И въпреки всичко с наближаването на 2022 година е време да се надигнем пред предсказуемата непредсказуемост на света. Моделът за останалата част от десетилетието не е познатата рутина от годините преди Covid, а разтърсванията и недоумението от ерата на пандемията. Новото обикновено е към този момент тук.

Спомнете си по какъв начин терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година започнаха да трансформират въздушното пътешестване на талази. През идващите години всеки нов сюжет разкриваше непредвидена уязвимост, която изискваше ново предписание. Първо се появиха заключени порти на пилотската кабина, по-въоръжени охранители на борда и забрани за остри предмети. По-късно съмнението падна върху бутилки с течност, обувки и преносими компютри. Летенето не се върна към естественото си положение, нито сътвори нова рутина. Вместо това всичко беше непрекъснато подлежащо на проверка.
Непредсказуемост
Светът през днешния ден е също толкоз непредсказуем и пандемията е част от повода. Почти две години хората живеят с променливи режими на носене на маски, проби, блокиране, забрани за пътешестване, документи за имунизация и друга документи. Тъй като експлоадирането на нови случаи и разновидности идва и си отива, по този начин може да се чака и тези режими да идват и да си отиват. Това е цената на живота с болест, която към момента не е в ендемично положение.

Covid - 19 даже може да не е единствената такава зараза. Въпреки че измина един век сред опустошенията от испанския грип и ковид, идващият патоген може да удари доста по-рано планетата. Германците процъфтяват в ерата на световни пътувания и пренаселени градове. Близостта на хора и животни ще докара до инкубация на нови заболявания за хората. Към такива зоонози, които нормално се появяват на всеки няколко години, е бил проявяван дребен интерес. Поне през идващото десетилетие можете да очаквате всяко ново огнище да провокира пароксизми на защитни ограничения.
Реклама
Covid също оказа помощ индиректно за основаването на днешния непредсказуем свят, като форсира смяната, която се зараждаше. Пандемията сподели по какъв начин промишленостите могат ненадейно да бъдат преобърнати от софтуерни промени. Отдалеченото извършване на покупки, работата от у дома и взривът на Zoom в миналото бяха бъдещето. По време на Covid те бързо се трансфораха в скучна работа, тъкмо както и пазаруването на храна или ежедневното пътешестване до работното място.

Големите софтуерни промени не са нищо ново. Но вместо епохи или десетилетия за тяхното разпространяване по света, както печатната преса и телеграфът, новите технологии стават рутина за няколко години. Само преди 15 години актуалните смарт телефони не съществуваха. Днес повече от половината от хората на планетата носят подобен. Всеки началник, който счита, че промишлеността му е ваксинирана против подобен див динамизъм, е малко евентуално да продължи да е в тази позиция дълго.

Пандемията може също по този начин да постави завършек на ерата на ниска световна инфлация, която стартира през 90-те години на предишния век и беше вкоренена от икономическата уязвимост след финансовата рецесия от 2007 година След като не съумяха да реализират бързо възобновяване тогава, държавните управления похарчиха близо 11 трлн. $, пробвайки се да подсигуряват, че вредата, породена от вируса, е преходна.

Като цяло те съумяха, само че фискалните тласъци и прекъснатите вериги на доставки покачиха световната инфлация до над 5%. Очевидната мощ на водещите до недостиг разноски ще промени метода, по който се борим с рецесиите. Тъй като покачват лихвените проценти, с цел да се оправят с инфлацията, централните банки може да се окажат в спор със задлъжнелите държавни управления. На фона на вълна от нововъведения към криптовалутите, цифровите валути на централните банка и финтех са вероятни доста резултати. Връщането към комфортните макроикономически ортодоксални дейности от 90-те години на предишния век е едно от минимум евентуалните.
Реклама
Пандемията утежни и връзките сред двете велики сили в света. Америка упреква потайната комунистическа партия на Китай, че не е съумяла да овладее вируса, който се появи в Ухан в края на 2019 година Някои настояват, че е пристигнал от китайска лаборатория там - концепция, която Китай разреши да се развие посредством своята самоунищожителна опозиция против откритите следствия. От своя страна Китай, който е записал по-малко от 6000 смъртни случая, към този момент не си прави труда да крие пренебрежението си към Америка с големия си брой смъртни случаи. В средата на декември това число публично надвиши 800 хиляди Презрението, което Китай и Америка изпитват една към друга, ще ускори напрежението към Тайван, Южнокитайско море, човешките права в Синдзян и контрола върху стратегическите технологии.

В случай на изменение на климата, пандемията послужи като емблема на причинност. Въпреки най-хубавите старания за ограничението им, вирусните частици пресичат границите съвсем толкоз елементарно, колкото молекулите на метана и въглеродния диоксид. Учени от целия свят демонстрираха по какъв начин имунизациите и медикаментите могат да спасят стотици милиони животи. Колебливостта и неуспехът да споделят дози обаче провалиха проектите им. По същия метод, в свят, който се бори с световното стопляне, страните, които имат всичко, с цел да завоюват от взаимната си работа, непрестанно се провалят. Дори и при най-оптимистичните сюжети, натрупването на дълготрайни парникови газове в атмосферата значи, че рисковото и невиждано време, каквото следим тази година, ще остане тук.

Желанието да се върнем към по-стабилен, предсказуем свят може да помогне да се изясни възраждането от 90-те години. Можете да разберете привлекателността на връщането към едно десетилетие, в което конкуренцията за суперсили ненадейно завърши, демократичната народна власт победи, работата приключваше, когато хората напуснаха офиса, а интернет към момента не нарушаваше уютните, открити промишлености или подклаждаше машина за отвращение, която измести публичния дискурс.
Събития, скъпо момче, събития
Това предпочитание е прекомерно носталгично. Струва си да се отбележат някои от преимуществата, които идват с днешната предвидима непредсказуемост. Много хора обичат да работят от у дома. Отдалечените услуги могат да бъдат по-евтини и по-достъпни. Бързото разпространяване на технологиите може да донесе немислим прогрес в медицината и намаляване на световното стопляне.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Право 3 Отбрана 1 Отбрана 2 Енергетика 3 Свят 1 Право 2 Отбрана 3 Политика Реклама
Въпреки това, под него се крие обезпокоителната концепция, че откакто една система е прекрачила някакъв предел, всяко бутване има наклонност да я измести по-далеч от остарялото равновесие. Много от институциите и настройките, които донесоха непоклатимост в остарелия свят, наподобяват несъответствуващи за новия. Пандемията е като врата - откакто минеш, няма връщане обратно.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР