Наближава Великден и всички ще се запасим с повече яйца

...
Наближава Великден и всички ще се запасим с повече яйца
Коментари Харесай

Всичко за яйцата на едно място!

Наближава Великден и всички ще се запасим с повече яйца за боядисване и за изработката на домашни козунаци. Как да сме сигурни обаче, че яйцата които носим в домовете си, са качествени?

Избирайки яйца в магазина, би трябвало да погледнем печата върху черупката. Печатът се състои от числа, следва знак BG и още числа. Важни са цифрите както преди, по този начин и след признака BG. Първите числа отбелязват метода, по който са отглеждани кокошките, снесли яйцата.

0 - Това са органично отглеждани кокошки. Те разполагат с достъп до намерено пространство и не им се дават медикаменти. В храната им няма ГМО нито пък химически обогатители.

1 - Тук попадат свободно отглежданите кокошки. Това разбиране значи, че на една птица денем се поставя повърхност от 4 кв.м. В закритите халета би трябвало да има гнезда и кацалки.

2 - Това са кокошки на подово развъждане. Тук на всеки квадратен метър се падат по осем птици.Това подлага кокошките на мощен стрес и се следят редица отклонения от естественото им държание.

3 - Това е цифрата за клетъчно развъждане. Птиците се отглеждат в кафези в халета без слънчева светлина и се хранят с храни, обогатени с витамини, оцветители и лекарства.

Цифрите след BG значат кода на региона и трицифрения номер на обекта, в които са отгледани кокошките. Всичко това е постановено с Наредба № 25 от 14 декември 2005 година, издадена от Министерството на земеделието и горите.

 Великденски яйца

Не пропускайте и маркировката със периода на валидност и датата на произвеждане.

Яйцата се разделят на размери:

- S са дребни яйца над 43 грама;

- M са междинни над 53 грама;

- L са огромни над 63 грама;

- XL са доста огромни над 73 грама.

Полезни препоръки при готвене с яйца

1. При подготвяне на кексове и блатове за торти използвайте яйца със стайна температура. Така сместа няма заплаха да се пресече и печивото ще стане леко и пухкаво;

2. Студените яйца бързо ще доближат стайна температура, в случай че ги потопите в купа с топла вода за няколко минути;

3. За приготвянето на целувки използвайте яйца на няколко дни, защото белтъкът се отделя по елементарно. Яйцата на няколко дни се белят по елементарно след сваряване;

4. За да ревизирате какъв брой пресни са яйцата, пуснете едно в чаша с вода -прясното ще потъне на дъното, а по остарялото ще плува;

5. Съхранявайте яйцата на непрекъсната температура в ледник. Извадете ги от него 30 минути преди готвене и една нощ авансово, в случай че ги ползвате за печива.

Съвършен справочник за варене на другите типове яйца

- Яйца от пъдпъдък - рохко - 30 секунди, твърдо - 1 минута;

 Рохки яйца

- Яйца от кокошка - приблизително огромни яйца: рохко - 2-3 минути, твърдо -6-7 минути; Големи яйца: рохко - 3-4 минути, твърдо-9-10 минути;

- Яйца от патица - рохко -3-4 минути, твърдо - 9-10 минути;

- Яйца от пуйка - рохко - 4-5 минути, твърдо - 10-11 минути.

Яйца от гъска рохко-9-10 минути твърдо-13 минути

Яйца от щраус рохко-50 минути твърдо-1 и 30 минути -2 часа.

Бележка времето се засича откакто заври водата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР