На заседание на Съвета на ITER преди дни бяха изразени

...
На заседание на Съвета на ITER преди дни бяха изразени
Коментари Харесай

Реакторът за термоядрен синтез ITER вероятно няма да заработи през 2025 година

На съвещание на Съвета на ITER преди дни бяха изразени опасения за съществено закъснение на плана за термоядрен реактор. По време на сглобяването на дейната зона на реактора за термоядрен синтез са открити пукнатини в тръбите на охладителната система. Във вакуумния корпус има към 23 километра тръби като част от топлинния щит, от чиято надеждност зависи работата на целия реактор. Не е допустимо да се в профил повредата на място. Степента на проблемите е в развой на изясняване.

Четири от деветте секции на вакуумната камера на дейната зона, през която се чака да циркулира плазма, нагрята до над 150 милиона °C, са инсталирани в шахтата на реактора. Четири секции трябваше да бъдат създадени от Южна Корея от Hyundai Heavy Industries, а пет - от Европейски Съюз. По принцип работата по направата на секциите е съвсем приключена. Първата секция беше спусната в шахтата през май тази година, последвана от втората, третата и четвъртата секция, които бяха заварени поредно, в това число подравняването на тръбната система за изстудяване.
-->
Признаци за недостатъци в тръбопроводната система са открити още през ноември 2021 година, когато при проби с хелий е открит теч в детайла на топлинния щит на вакуумния съд (сектор), доставен на площадката през 2020 година Експертизата откри, че дефектът е породен от железно напрежение, " породено от огъването и заваряването на тръбите към панелите на топлинния щит, усложнено от мудна химическа реакция заради съществуването на останки от хлор в някои дребни области наоколо до заварките на тръбите ".

Независимо дали от това са направени заключения, пукнатините в тръбите на охладителната система са забележими с просто око по време на заваряването на четвъртия бранш. Според заключенията на специалистите е невероятно да се в профил повредата в шахтата на реактора. Сегментите би трябвало да се демонтират, да се смъкват от шахтата и да се ремонтират от горната страна или да се поръчат напълно нови елементи. Откритите недостатъци ще окажат огромно въздействие както върху работния график, по този начин и върху разноските по плана.

Главният изпълнителен шеф на ITER Пиетро Барабаски съобщи: " Ако има нещо хубаво в тази обстановка, то е, че тя идва в миг, в който можем да я изправим. Опитът, който придобиваме при работата с първите по рода си съставни елементи на ITER, ще бъде потребен и за други, когато започват свои лични планове за термоядрен синтез. Естеството и задачата на ITER като неповторима и амбициозна научноизследователска инфраструктура са такива, че по време на построяването му ще би трябвало да се преодолеят редица провокации и компликации. Ето за какво наша задача и обвързване е да осведомяваме научната общественост навреме, с цел да може тя да вземе защитни ограничения при работа с единични сглобки.

Целта на ITER е да работи с мощ 500 MW в продължение на най-малко 400 секунди без спиране, като за нагряването на плазмата се употребява мощ от 50 MW. Вероятно по време на употребата ще са нужни спомагателни 300 MW електрическа енергия. В ITER няма да се създава електрическа енергия. Според последните проекти, след поредност от отлагания, първата плазма трябваше да бъде създадена през 2025 година Изглежда, че този краен период ще бъде доста нараснал. Очаква се новите работни проекти да бъдат оповестени напролет на 2023 година, когато новият шеф на ITER, назначен през септември тази година, ще бъде изцяло подготвен за новата си роля.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР