На церемонията са поканени Бойко Борисов и Зоран ЗаевС военен

...
На церемонията са поканени Бойко Борисов и Зоран ЗаевС военен
Коментари Харесай

Откриват паметник на Гоце Делчев в Самоков

На церемонията са поканени Бойко Борисов и Зоран Заев

С боен обред и гвардейска част ще бъде открит незабравим знак на българския бунтовник Гоце Делчев в кв. „ Самоково “ в гр. Самоков на 10 ноември от 17.30 ч. Инициативата се е родила преди години, а съорганизатори са Вътрешна македонска революционна организация и община Самоков. Събитието ще почете министърът на защитата Красимир Каракачанов, като се чака да участват и народни представители, заместител регионалният шеф на София област, кметът на Самоков и представители на общинската администрация, представители на Македонския теоретичен институт, членове на Сдружението на българските родове от Македония и други

Покани за откриването на паметника са изпратени на министър председателите на Република България Бойко Борисов и на Република Северна Македония Зоран Заев.

Личността на Гоце Делчев има голяма роля в исторически и нравствен проект за жителите на двете прилежащи страни. Днес повече от всеки път Гоце би трябвало още веднъж да служи като обединител на хората от Република България и Република Северна Македония. “, написа в поканите, изпратени от основателите до Борисов и Заев.

Тържественото събитие през днешния ден в Самоков ще премине при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

През 1891 година Гоце Делчев е постъпва във Военното учебно заведение в София и за това в наши дни неговата памет с изключение на като бунтовник и културен деятел ще бъде почетена и с боен обред.

Самоков и регионът играят съществена роля в епохата на Възраждането, както и в битките на българите за обединяване след Освобождението. Будното самоковско население се включва интензивно в революционните битки и войните, които България води. Така през 1897 година в Самоковското железарско учебно заведение Гоце Делчев и група възпитаници основават македонски революционен кръжок, който има за цел да подкрепя битките на българите в Македония за избавление. По-късно към кръжока се причисляват и възпитаници от Самоковския американски протестантски лицей. Сигурно е, че Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков, Бели Искър и Говедарци поради стратегическото разположение на региона – той е бил граничен сред свободна България и Османската империя. От Бели Искър през Демир Капия са прекосявали четите в посока Банско и Разлог, които се включват в битката за избавление на българските земи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР